Geezer Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Posiadam ładowarkę mikroprocesorową lecz nie posiada ona wtyku do ładowania batki z glocka 19 CM.030. Postanowiłem taki wtyk dorobić (2 wtyki i lutownica) Lecz gdy sprawdzałem czy aby wszystko będzie ok zauważyłem ze ładowarka glocka ma ładowanie 250mA, a mikroprocesorowa minimum 500mA. A wiec pytanie czy mogę śmiało ładować 500mA czy wsadzić tam jakiś rezystor około 16,8 OHM (prawo oma I=U/R) który teoretycznie powinien zmniejszyć natężenie na około 250 mA. Obliczałem to tak: I mikroprocesorowej=500mA I szukane = 250mA R mikroprocesorowej = 8.4V / 0,500 A R ~ 16,8 - rezystancja aktualna(chyba) R szukane = 8.4V / 0,250 A R ~ 33,6 OHM aby wyszło ile dodać omów = 33,6 OHM - 16,8 OHM R = 16,8 OHM Jak ktoś się na tym zna to niech sprawdzi czy dobrze myślę Quote Link to post Share on other sites
darkness24 Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 to nie ma nic do rzeczy, możesz ładować spokojnie tyle że im większe "ładowanie" tym krócej będzie sie ładować batka . Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted January 29, 2010 Report Share Posted January 29, 2010 Nie do końca spokojnie. Jak wiadomo, akumulatory nie lubią czegoś takiego jak "szybkie ładowanie". Jeśli masz możliwość, to zdrowiej wyjdzie dla akumulatora, jeśli będziesz ładował go jak najmniejszym prądem ładowania jakim się da. Ja również miałem tą samą sytuację - ładowarka mikroprocesorowa z minimalnym prądem ładowania 500mA. Ładowałem nim ten akumulator, co sprawiło, że po niecałym roku użytkowania akumulator stracił około 50% wydajności. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts