Kulisz Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Witam! Zostałem zmuszony przez sytuacje do założenia tego topiku. Problem mam taki że moje Gietka dziwnie osiągnęła regularne 170fps jak podaje chrono. Dzisiaj uszczelniłem układ w GB. Sprawdziłem metodą strzykawki i jest bardzo szczelny, ponieważ nie jestem za żadne skarby wcisnąć tłoka do cylindra gdy zatkam dysze, więc jestem pewien że tutaj jest szczelność. Dysze wymieniłem na uszczelnianą do AUG'a i optycznie jak i empirycznie połączenie jest szczelne gdyż tam nie powiewa. Moje pytanie teraz skierowane jest do specjalistów co może być jeszcze nie tak. Czyżby sprężyną się tak drastycznie zbiła czy może jest jeszcze jakiś inny powód? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 (edited) Przy dyszy od AUG'a kolego złoty, musisz spiłować czoło popychacza (maksymalnie do linii gdzie popychacz trzyma dyszę), lub spiłować zaczepy komory HU/kupić komorę CA - efekt ten sam w każdym przypadku, oba naraz go tylko spotęgują, ale to bezcelowe go potęgować. Sprawdź przy okazji, czy gumka nie jest jakaś tu ten tamten - pęknięta, czy cuś. Bo ja przy samej dyszy od AUG'a i nie modyfikowanej komorze/popychacza miałem ze 130 efpeesów więcej (sprawdzałem na chrono, w ramach testów - z czystej ciekawości). PS. Co do sprężyny to możliwe, zależy od przebiegu, ale musiałaby mieć chyba powyżej 100 tys. cykli, co by dawać takie efpeesy, a i tak to byłoby troszkę dziwne. Najlepiej sprawdź co masz na stock'owej dyszy i tą gumkę, jak pisałem. Edited October 24, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
Kulisz Posted October 24, 2009 Author Report Share Posted October 24, 2009 Sprawdzałem gumeczke i jest w dobrej kondycji. Na stokowej dyszy miałem 140fps, więc nie wiem czy coś da piłowanie jak na stoku gorszy wynik... Może jakiś innym pomysł? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 (edited) No to ostatnie rzeczy jakie przychodzą mi do głowy to: *ubita sprężyna (jak podejrzewałeś) *nieszczelna komora (masz teflon fix'a? gumka z lufą wchodzi w komorę gładko?) *możliwe, że zwyczajnie mierzysz na chrono źle - prawidłowy pomiar warunkuje użycie kulek 0,2g | wyłączony HU (na tzw. "zero") | czysta lufa | prawidłowo działające i wyregulowane chrono Jeśli nie masz możliwości zabawą z chrono teraz to finalnie powiedz jak z osiągami repliki? Są kiepskie, pogorszyły się nagle, albo co? Edited October 24, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
Kulisz Posted October 24, 2009 Author Report Share Posted October 24, 2009 (edited) Teflon fix'a na komore nie używałem bo gumka z ogromnymi oporami wchodziła w komore. Pomiar mam cały czas na poziomie 170-172fps. Mierzony na 0.2g, HU ustawiony na zero, lufa czyściutka. Chrono mam w domu i mierzone na bierząco. Akcja była taka że mi nagle spadło do 270 fps więc wziąłem się za remont i założyłem metalowe łożyska, wymieniłem oringa na głowicy. Po tej operacji sprawdziłem z dysza AUG i dostałem 170fps, wróciłęm do stoka to spadło o ~30fps wróciłem do dyszy od AUG'a i znów 170fps... Edited October 24, 2009 by Kulisz Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Ale osiągi są ogólnie kiepskie? Strzela wciąż jak po wyjęciu z pudełka na te 50m? Czy "pluje" kulasami z lufy? Czy też zwyczajnie zastanawiasz się nad wynikiem? Ja już jestem pewny, że chrono źle ustawione - taka "nieszczelność", a różnica kolejnych strzałów 2 fps? Quote Link to post Share on other sites
Kulisz Posted October 24, 2009 Author Report Share Posted October 24, 2009 Pluje na 10-15m przedemną ;] Róźnica 2fps jest rzadka bo większość była 170fps, raz na jakiś czas było 172fps Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Co wstawiałeś do GB ostatnio...? Quote Link to post Share on other sites
Kulisz Posted October 24, 2009 Author Report Share Posted October 24, 2009 (edited) Łożyska kulkowe i oring zmieniłem. That's all. A dyszę dokładnie tą zainstalowałem http://www.taiwangun.com/gearboxy_oraz_ich...arder-1594.html Edited October 24, 2009 by Kulisz Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 (edited) O-ring głowicy tłoka? Jeśli tak to najpewniej tu leży przyczyna, szczególnie jeśli masz taką super strzykawkę przy teście szczelności układu cylindra ;-). PS. Dyszę BU do zespołu cylindra o standardowej średnicy? Eh... Edited October 24, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
Kulisz Posted October 24, 2009 Author Report Share Posted October 24, 2009 (edited) Tak, głowicy tłoka :) Co należy zrobić? Bardziej upaćkać jakimś smarem/silikonem czy na mniejszą wymienić :) Wiem, że to nie ładnie, ale nie zmienia to faktu że na stockowej dyszy też jest dupa ;] Edited October 24, 2009 by Kulisz Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Właśnie tak kończy się zabieranie za coś, czego się nie umie ;-), ale do rzeczy. O-ring głowicy tłoka musi być odpowiedniej średnicy i odpowiedniej grubości inaczej dupa blada. Sęk w tym by tłok z głowicą ruszał się jak najbardziej swobodnie w cylindrze (gdy nie zatykamy palcem dyszy), a gdy zatkamy paluchem dyszę to o-ring uszczelnia się ze ściankami cylindra (już wiesz po co są otwory w głowicy tłoka) i nie możemy ruszyć tłoka do głowicy cylindra - zakładając, że układ jest szczelny. Zamontowałeś jaki o-ring? Bo najpewniej teraz o-ring ma, albo za dużą średnicę i spowalnia ruch tłoka gdy ten sprężyna powietrze do lufy, albo jest za gruby i nie może się doszczelnić ze ściankami cylindra. Do tego ta dysza od BU (nie łączy się elementów zespołu cylindra bore-up z elementami o standardowej średnicy, bo albo nie będą do siebie pasować (np. głowice BU do standardowego cylindra, albo będzie nieszczelność - dysza BU na standardowę głowicę, choć dziwne, że u Ciebie jest szczelne). Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Dodatkowo za gruby oring może spowodować pęknięcie głowicy tłoka, gdyż będzie działać na zasadzie klina i rozerwie ten rowek w którym normalnie powinien pracować... Quote Link to post Share on other sites
Kulisz Posted October 24, 2009 Author Report Share Posted October 24, 2009 Jestem bardziej typem samouka i wole sam naprawiać swoje zabawki i uczyć się na ewentualnych błędach :) O-ring który jest zamontowany ma średnice o 0.3mm większą niż na stocku. Ponieważ o-ring o wymiarach stockowych wydał mi się troszkę "za luźny" :) Jeśli tak powiadasz, to rzeczywiście jest to ciekawy przypadek że mam taką szczelność w takim układzie... Czyli mam zmienić o-ring na ten mniejszy i sprawdzić na nim szczelność a potem ew. zabawiać się z dyszą tak? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Jestem bardziej typem samouka i wole sam naprawiać swoje zabawki i uczyć się na ewentualnych błędach :) O-ring który jest zamontowany ma średnice o 0.3mm większą niż na stocku. Ponieważ o-ring o wymiarach stockowych wydał mi się troszkę "za luźny" :) Jeśli tak powiadasz, to rzeczywiście jest to ciekawy przypadek że mam taką szczelność w takim układzie... Czyli mam zmienić o-ring na ten mniejszy i sprawdzić na nim szczelność a potem ew. zabawiać się z dyszą tak? Zaiste... :-P Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Z tego co pamiętam idealny się wydawał o średnicy 2,6mm. Jak dałem 2,8mm to głowica poszła do koszalina... Spróbuj dobrać tak, jak pisał Gogin... tłok musi luźno śmigać jak nie bedzie zatkana dysza i uszczelniać po jej zatkaniu... Quote Link to post Share on other sites
Kulisz Posted October 24, 2009 Author Report Share Posted October 24, 2009 Ok, wielkie dzięki za pomoc i uświadamianie mnie o moim błędzie :) Zabieram się do grzebania i zobaczymy rano co z tego mi wyjdzie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts