Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Gunbroker.com i inne źródła części i akcesoriów

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do wszystkich zainteresowanych. Czy ktoś próbował sprowadzać częsci i akcesoria do broni ostrej z zagranicy, np. z serwisów aukcyjnych typu gunbroker.com? Jeśli tak, to jakie doświadczenia z urzędem celnym macie lub jakie obostrzenia w tym względzie przewiduje polskie prawo (nie chodzi to domysły tylko o potwierdzone fakty)?

Ilekroć w ustawie o broni i amunicji jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:

broń bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową. Nie stanowią broni palnej elektryczne paralizatory, a także broń biała i broń z cięciwa, tj. kusze i łuki.

Ustawa ta uważa za broń lub amunicję gotowe lub obrobione istotne części broni lub amunicji (art. 1 ust. 3). Za istotne części broni palnej uznano: szkielet, lufę, zamek i komorę zamkową, zaś za istotne części amunicji: scalone naboje bojowe i naboje ślepe do broni oraz pociski tych naboi wypełnione materiałami wybuchowymi lub chemicznymi środkami obezwładniającymi (w ten sposób 4 ust. 1 i 2 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z 29 października 1990 r. - Dz.U. Nr 76, poz. 452 ze zm.).

AMUNICJA

Istotnymi częściami amunicji są: pociski wypełnione materiałami wybuchowymi, chemicznymi środkami obezwładniającymi lub zapalającymi albo innymi substancjami, których działanie zagraża życiu lub zdrowiu, spłonki inicjujące spalanie materiału miotającego i materiał miotający w postaci prochu strzelniczego.

Nie jestem jednak pewien ma 100% czy ta wykładnia nadal obowiązuje !!

Nie było do tej pory kłopotów z czymkolwiek z gunbroker'a czy innych sklepów.

Nawet jak paczkę otworzyli to ich interesuje tylko wartość, żeby mogli wydusić $$$$ z adresata.

Reasumując bezproblemowe zakupy z gunbrokera

Skoro nie jest to zabronione prawem (poza elementami wymienionymi kilka postów wcześniej) i dodatkowo wszystko zawsze można opisać jako "airsoft parts"

Dodatkowo moje niemałe doświadczenie w tym temacie zawarłem w krótki i zwięzłym zdaniach

Nie było do tej pory kłopotów z czymkolwiek z gunbroker'a czy innych sklepów.

Nawet jak paczkę otworzyli to ich interesuje tylko wartość, żeby mogli wydusić $$$$ z adresata.

Reasumując bezproblemowe zakupy z gunbrokera

Tematu oczywiście nie zamknę, ale w temacie zamawiania części do ostrej mogą co najwyżej problemy natury "co zrobić, żeby nie zapłacić dużego cła" i/lub "co zrobić aby sprzedawca wysłał część do Polski".