ORKAN_Hubert Posted July 22, 2004 Report Share Posted July 22, 2004 Hej! Czy ktoś z was miał możliwość testowania sprzętu jaki nasi mają w Iraku? Nowy wzór munduru, nowe buty, kominiarki (czy to prawda, że są z windstoperu?) itd Quote Link to post Share on other sites
Gecko Posted July 23, 2004 Report Share Posted July 23, 2004 @c0m4r a gdzie go kupiłeś i za ile? Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted July 23, 2004 Author Report Share Posted July 23, 2004 A czy ktoś wie coś o tej kominiarce? Quote Link to post Share on other sites
AdAm Posted July 23, 2004 Report Share Posted July 23, 2004 Ja podobnie jak "c0m4r" mam nowy wzór munduru pustynnego, który nosi oznaczenie "wz.124PI/MON". Jeśli chodzi o jego używanie to na razie tylko chyba ze dwa razy miałem na sobie bluzę, ale mogę to i owo rzucic na jego temat. Oto krótki opis. Zmiany jakie poczyniono w nowym mundurze w stosunku do poprzedniego objęły wzór kamuflażu i krój munduru. Kamuflaż Najjaśniejsza z barw piaskowych ma teraz ciemniejszy odcień, przez co lepiej pasuje do kolorystyki warunków pustynnych. Wg. mnie lepiej teraz wygląda. Krój munduru - nowy krój kieszeni, które pozbawione są zbędnej ozdobnej "zaszewki" (czy jak to cóś nazwać) tak charakterystycznej dla tradycyjnego kroju polskich mundurów - wreszcie ktos poszedł po rozum do głowy! - kieszenie udowe spodni umieszczone z boku, czyli tak w większości mundurów innych armii świata; nie ma już kieszonki na nóż - brak dolnej kieszonki na dole lewego rekawa - 4 kieszenie wewnętrzne bluzy: 2 całkiem spore zamykane na suwak i 2 u dołu bluzy na rzep - te to pasują min. na komórkę - rzepy jako zapięcia wszystkich kieszeni - hmm.... - brak gumki ściagającej w bluzie - większe rozcięcie mankietów rekawów, dzięki czemu łatwiej jest je podwijać - dobre rozwiązanie - wzmocniona drugą warstwa tkaniny część siedzeniowa spodni - rzepy na umieszczanie naszywki z nazwiskiem i znaku jednostki - górna część bluzy podszyta od spodu druga warstwą metriału takiego samego jak wierzchni, a nie grubszego, jak to jest w poprzedniej wersji munduru - upieram się, że to nie w celu ochrony przed spiekotą słoneczną, a jedynie pozostaść po kroju standartowego munduru Mój mały postulacik mogący zwiększyc funkcjonalnośc tego munduru to pewne powiększenie pojemności kieszeni, a zwłaszcza tych bocznych udowych spodni. W sumie tych u bluzy to może nie ma nawet potrzeby bo i tak w boju żołnierze nosza kamizelki. Generalnie to bardzo porządne wdzianko i przypuszczam, że jakością wykonania nie odstaje w ogóle lub prawie w ogóle od najlepszych na świecie. ps. uprzedzając ewentualne zapytania - nie mam mozliwości załatwienia tego munduru, dorwałem go po kilku miesiącach od momentu gdy zacząłem się o niego starać. Zresztą sam potrzebuję następnego egzemplarza dla kolekcjonera z zagrabanicy, więc jak kto wie, gdzie i jak można te wdzianko chwycić to ... Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted July 27, 2004 Author Report Share Posted July 27, 2004 Właśnie stałem się nabywcą kominiarki jakie mają w Iraki, jest to polar, nie windstoper, niestety... Quote Link to post Share on other sites
Nickczemnik Posted July 28, 2004 Report Share Posted July 28, 2004 ORKAN a nie kupiles przypadkiem na allegro? Ja tez sie na nia czailem ale cena wydala mi sie zbyt wysoka. Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted July 28, 2004 Author Report Share Posted July 28, 2004 ORKAN a nie kupiles przypadkiem na allegro? Ja tez sie na nia czailem ale cena wydala mi sie zbyt wysoka. tak, kupiłem na allegro Quote Link to post Share on other sites
Nickczemnik Posted July 28, 2004 Report Share Posted July 28, 2004 Ten gosc ponownie wystawil taka sama aukcje. Moze tym razem ja upoluje kominiarke :D Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 30, 2004 Report Share Posted July 30, 2004 Jakby ktoś widział jak sprawują się nowe buty pustynne, to byłbym bardzo dźwięczny :P Bo jest parka na allegro i to nawet przy niezłej cenie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28950008 Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 30, 2004 Report Share Posted July 30, 2004 I pytanie: dlaczego podeszwa wygląda jak z chińskich trampek??? Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted July 30, 2004 Author Report Share Posted July 30, 2004 I pytanie: dlaczego podeszwa wygląda jak z chińskich trampek??? Pewnie dlatego, że te buty są wzorowane na modelu GROM, a stara wersja gromów ma właśnie taką podeszwę Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts