MiesoPL Posted November 27, 2009 Report Share Posted November 27, 2009 Witam. Chciałbym popawić zasięg w mojej M16 JG... Co muszę wymienić? Poza lufą precką jest to zupełnie goła (stockowa) wersja... Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
wiesiu Posted November 27, 2009 Report Share Posted November 27, 2009 To zależy jak bardzo chcesz stuningować swoją m16 ? Najlepiej jest kupić zestaw tyningowy np: http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=836 Cenowo jest to dobra oferta nie kupuj wszystkiego oddzielnie bo popłyniesz z $ . Do tego trzeba jeszcze dodać nową batkę jeżeli chodzi o ten zastaw powyżej Do napędzania zestawu potrzeba baterii o napięciu 9,6V lub większe. W przypadku baterii SANYO RC 2300, 3300, 3600 wystarczy bateria o napięciu 8,4 Też pod uwagę musisz wziąć wymianę silnika jak by Twój był słaby. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted November 27, 2009 Report Share Posted November 27, 2009 Komora na jakąś lepszą, konieczność nie jest, ale w przypadku kiepskiego uszczelnienia to kiepska jest i się tam traci efpeesy. Gumka Deep Fire [ta z 3-ma wypustkami] / Systema. Do tego dystanser H np. Deep Fire [drogi] lub chiński odpowiednik PJ /GF [tani]. Jaka to wersja? III Generacja? Jeśli tak to uszczelnić "hydraulikę" w grajboxie i dać M130 Guardera. Jakaś tania, łożyskowana prowadnica sprężyny i łożyska i będzie fajny zestawik. Odpowiedni shimming i smarowanko to szkielet i zębatki wytrzymają wieki czasu. Co do tej sprężyny to albo nowy akumulator jak pisał kolega powyżej, albo zrobić nowe okablowanie z MOSFETem. Silnik IIIgen. jest jednym z lepszych silników, więc jeżeli posiadasz tą wersję to nie ma problemu. Napisz nam tylko ile masz kasy i co za precka w tym siedzi. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted November 27, 2009 Report Share Posted November 27, 2009 @wiesu - ten zestaw Guarder'a? Może i masz rację, nie licząc lichej głowicy tłoka i potrzeby wypolerowania metalowego zęba tłoka inaczej nie będzie tak różowo jak piszesz. Uszczelniona dysza, SP120, łożyska, prowadniczka i masz 100 fps więcej przy bardzo dobrym złożeniu, to jest dobre "kilka" metrów więcej zasięgu. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted November 27, 2009 Report Share Posted November 27, 2009 (edited) Nie, nie, nie... Przede wszystkim, jaka lufa? Bo jak nie systema, km czy promyk, to wsadź promyk. Po drugie gumka. Jak nie G&G czy jakiś inny silikonowy szajs dobrej jakości, to wymień gumkę. Po trzecie. Zajmij się komorą. Tam jest jakiś plastik, więc pomęcz się z wypchaniem tego taśmą teflonową, ustabilizowaniem, wepchnięciem na chama i nie połamaniem całości. Zmierz na chrono. Jeśli wynik na chrono jest git, to sprawdź czy ładnie strzela. Jak nie strzela ładnie, to wtedy pytaj dalej. EDIT: i kup kulki porządne, dopasowane do mocy repliki. ICS lub G&G to minimum. Edited November 27, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
wiesiu Posted November 28, 2009 Report Share Posted November 28, 2009 Mój zastaw ,który pokazałem koledze MiesoPL był to tylko przykładowy zestaw. Najlepiej niech kolega MiesoPL napisze jaka to jest generacja , jaką precke zamantował i ile $ chce wtopić w replikę. Wtedy dopiero pomożemy pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
MiesoPL Posted November 29, 2009 Author Report Share Posted November 29, 2009 Moja emka to M16A4 III generacja. Lufa to 500 mm Guarder, gumka guarder.. Mam ok 500 zl do wydania. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 (edited) W III gen. są chyba plastikowe łożyska. Zatem łożyska stalowe ślizgowe i M130 + ogólne uszczelnienie repliki. Gdyby ze szczelnością były problemy, to wymieniałbym w zależności od miejsca: pneumatykę lub body z komorą. A najlepiej jedno i drugie ;). Z drugiej strony, to najlepiej chyba zbierać na porządną replikę, a z JG się jeszcze trochę przemęczyć. Zrobisz ją w środku, to zacznie Cię denerwować zewnętrznie. A żeby zrobić wszystko na cacy, to wyjdzie dużo za drogo. Edited November 29, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
wiesiu Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 Przychylam się do wypowiedzi kolegi najlepiej będzie zbierać $ zaraz ruszą jakieś promocje świąteczne dozbieraj i może jakaś replikę ustrzelisz za mniejsze siano. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
MiesoPL Posted November 30, 2009 Author Report Share Posted November 30, 2009 a gdybym chciał wstawić preckę 590 mm to co musiałbym wymienić? Quote Link to post Share on other sites
wiesiu Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 (edited) Nie widzę sensu wstawiać 590 mm jak masz 500 mm. Miałem kiedyś chińczyka i to nie oznacza ,że kupno = zero wydatków na części ;) z wymianą lufy w Twojej M16 wiążę się wymiana gumki Hop-Up i wymiana dystansera ja bym też jeszczse wymienił komorę. Dystanser możesz kupić wraz z mową gumką ,albo np. te są dobre http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=2221 - Gumkę kup taką ,która będzie adekwatna do mocy Twojej M 16 Pozdrawiam Edited December 1, 2009 by wiesiu Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 (edited) a gdybym chciał wstawić preckę 590 mm to co musiałbym wymienić? Bore Up, stockowy cylinder typ 0 już tego nie uciągnie, tzn uciągnie, ale będą wachania efpeesów już, 550-560mm to maks. Edited December 1, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
MiesoPL Posted December 1, 2009 Author Report Share Posted December 1, 2009 Czyli cylinder Bore up i mogę śmigać na 590? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 Czyli cylinder Bore up i mogę śmigać na 590? Tak się uparłeś na te 590? Widziałeś kiedyś różnicę między precrurą tej samej firmy, 500 a 590mm? Naprawdę myślisz, że te 9 cm więcej to +20m zasięgu i +10% celności? Masz pół metra Guarder i gumę Guarder'a. Dobrze, kup teraz dystanser H i używaj kulek G&G dla poprawy osiągów. Jak masz poniżej 400'tu to warto coś robić z GB, jak nie to zostaw w spokoju. Quote Link to post Share on other sites
MiesoPL Posted December 2, 2009 Author Report Share Posted December 2, 2009 OK. Dzięki za pomoc wszystkim. :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts