Laki Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 (edited) Siemka. Mam taki problem ze swoim AEGiem. Mianowicie chodzi o baterie. Noto tak... Strzelałem się jakieś 2 tyg. temu z kumplami w lesie i tak pod koniec zacięła mi się broń. Słuchać było typowe ,,cyk'' przy naciśnięciu spustu. Kolega powiedział,żeby wtedy nie naciskać spustu bo zębatki się strasznie trą czy coś. Więc nie naciskałem ani razu. Tylko przy tym jak się zaciął AEG. Noto wszyscy się rozeszli. I postanowiliśmy się strzelać w następną sobotę. Więc wczoraj naładowałem AEG na full i poszedłem zbierać kumpli. Temperatura wynosiła jakieś 4-5 stopni poniżej zera. I scenariusz odbywał się w ciemności i przy takim zimnie. Jakąś 1 h rozpoznawaliśmy teren zanim zaczęła się akcja. No ,ale mój AEG po naładowaniu baterii na full jeszcze w tym samym dniu przy oddaniu pierwszego strzału wydał taki odgłos jakby bateria była już wyczerpana. No i chyba faktycznie była. Po po 3-4 strzałach na semi zaciął mi się i musiałem jechać na auto. Jak się wycofywaliśmy i osłanialiśmy się to wtedy się zaciął i nie mogłem ani na auto ani na semi. Mi to wygląda na to ,że bateria się wyczerpała, ale mam wątpliwości bo nie jestem pewien czy takie zimno mogło ją wyczerpać. I dlatego proszę was o rozwianie moich wątpliwości. Czy coś jest z AEGiem czy batką a może to mróz ją wyładował? Z góry dziękuję Edited December 13, 2009 by Laki Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Tak, przy temperaturze -20°C tracisz 10mAh co minutę, a przy temperaturze 20°C znowu bateria zaczyna się ładować (co więcej, wzrasta jej pojemność) A tak serio. Czy po zacince wyciągłeś kulkę z lufy i sprawdziłeś, czy działa? A po tym jak Ci "siadła" batka sprawdziłeś na akumulatorze innego kolegi? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 W baterii żeby wytworzyć prąd muszą zachodzic pewne reakcje chemiczne. Jak jest zimno to ich tempo spada na tyle, zę batka traci niemal całą wydajność. To oczywiście zależy też od rodzaju baterii. Jaką masz batkę? Quote Link to post Share on other sites
Laki Posted December 13, 2009 Author Report Share Posted December 13, 2009 A tak serio. Czy po zacince wyciągłeś kulkę z lufy i sprawdziłeś, czy działa? A po tym jak Ci "siadła" batka sprawdziłeś na akumulatorze innego kolegi? Tak, odpiąłem swoją batkę i wpiąłem kolegi i replika strzelała super tak jak zawsze:) W baterii żeby wytworzyć prąd muszą zachodzic pewne reakcje chemiczne. Jak jest zimno to ich tempo spada na tyle, zę batka traci niemal całą wydajność. To oczywiście zależy też od rodzaju baterii. Jaką masz batkę? Mam baterię Intelect 1600 mAh za 120 zł z Capri i mam też ładowarkę mikroprocesorową z G&G. Czyli to mróz tak załatwił batkę? Aha i zapomniałem dodać,że moja m4 na front gripie ma takie dziurki jakby i zimno łatwiej może się tam dostać i ,,poszpecić". Kolega z G36KE JG był wtedy zemną i mu replika śmigała bo też na full naładował. Tyle,że on tam ma osłonkę na batkę i bardziej zaizolowane to jest od temperatury. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Nie sądzę, żeby jego batce było cieplej. Po prostu ma batkę inną, innego typu. A intellecty, zwłaszcza małe, na mrozie padają jak muchy. Quote Link to post Share on other sites
Laki Posted December 14, 2009 Author Report Share Posted December 14, 2009 (edited) Rozumiem. Czyli na szczęście to batka padła a nie coś z repliką. Dzięki za rozwianie moich wątpliwości. Jednak planujemy strzelankę z kumplami za tydzień w sobotę i temperatura będzie podobna do wcześniejszej. Mogę jakoś się zabezpieczyć przed tym padnięciem baterii albo chociaż wydłużyć jej pracę? Da się to jakoś zaizolować jakimś materiałem? Może owinąć batkę w jakiś materiał ciepły lub coś? Czy nic na to nie zaradzę? Edited December 14, 2009 by Laki Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Ogrzewacz chemiczny do chwytu i zawinąć szmatą. Quote Link to post Share on other sites
Laki Posted December 14, 2009 Author Report Share Posted December 14, 2009 Widzę,że dużo lepiej znasz się na rzeczy ode mnie. A ogrzewacz chemiczny to co to jest? Domyślam się ,ale jak byś mógł to jaśniej mi to powiedz 8) To najwyżej jakąś ciepłą szmatką zawinę batkę. To mam tylko batkę zawinąć czy cały front grip? Quote Link to post Share on other sites
chmura666 Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 (edited) Siema Tez posiadam taką replikę miałem podobny problem mianowicie podczas strzelania na semi naciskając kilka razy spust po pewnym strzale replika wydawała dźwięk pyk tak jak ty napisałeś nie pomogła nawet bateria o większej mocy okazało się że tłok się zacioł więc poszła na gwarancje lecz nawet teraz na full naladowanej baterii strasznie szybko się rozładowuje moze te stockowe baterie mają za małą wydajność w naszych replikach... jeżeli masz gwarancje to wyślij im ją i niebędziesz miał problemów P.S. co do ogrzewania polecam folie z apteczki samochodowej taką jak używają ratownicy medyczni :) Edited December 14, 2009 by chmura666 Quote Link to post Share on other sites
Laki Posted December 14, 2009 Author Report Share Posted December 14, 2009 Siema Tez posiadam taką replikę miałem podobny problem mianowicie podczas strzelania na semi naciskając kilka razy spust po pewnym strzale replika wydawała dźwięk pyk tak jak ty napisałeś nie pomogła nawet bateria o większej mocy okazało się że tłok się zacioł więc poszła na gwarancje lecz nawet teraz na full naladowanej baterii strasznie szybko się rozładowuje moze te stockowe baterie mają za małą wydajność w naszych replikach... jeżeli masz gwarancje to wyślij im ją i niebędziesz miał problemów P.S. co do ogrzewania polecam folie z apteczki samochodowej taką jak używają ratownicy medyczni :) Ja nie mam stockowej batki już. Kiedyś miałem i mi się tak zacinało. Kupiłem Intellecta 1600 mAh i teraz już nie mam tego problemu. Jak strzelam się w lato, wiosnę, jesień to replika mi nawet potrafi dwie 4-5 h strzelanki przetrzymać ,które odbywają się co tydzień. Oczywiście w zależności jak strzelam. Jak jest mróz to tak właśnie mi się stało(jakby na stockowej batce) , ale to trochę co innego. I ponawiam pytanie: Mam owinąć cały front grip czy tylko batkę(bo w środku front gripa nie ma aż tak dużo miejsca na dodatkowe materiały)? Quote Link to post Share on other sites
chmura666 Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 powinieneś owinąć samą batke tą folia jest cienka więc problemu z miejscem być nie powinno. Myślę że powinieneś z folią spróbować bo jest dosyć tania kup w aptece lub wyciąg z apteczki 8-) Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Sama folia kija da. Ogrzewacz chemiczny miałem na myśli taki jak zimą się używa przykładowo do rękawiczki. Bodaj specshop ma takie rzeczy. Wrzucasz to z batką do chwytu i cały chwyt szmatą zawijasz i gra. Albo szmatą baterię z przytulonym do niej ogrzewaczem, choć na to miejsca moze braknąć. Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 W replice SCAR DB nie ma w ogóle, ledwo się mieści lipo z modułem mierzącym. Wczoraj były tego efekty 2 godziny przy mrozie dopiero potem zacząłem strzelać na singlu, ale niestety aku zdążył zamienic się w kupę chińskiego G. Aku shuang ba 8.4v 1100mAh. Quote Link to post Share on other sites
Laki Posted December 15, 2009 Author Report Share Posted December 15, 2009 Aha. Noto chyba spróbuję coś z tą folią. Quote Link to post Share on other sites
Laki Posted December 16, 2009 Author Report Share Posted December 16, 2009 Aha i jeszcze jedno. A czy folia aluminiowa ,która zostanie zawinięta o batkę nie da przypadkiem tego samego efektu co folia używana przez ratowników?(Mam na myśli kilka jej warstw.) Quote Link to post Share on other sites
chmura666 Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 (edited) Nie folia ta zwykla nie da żadnego efektu ponieważ ona sama będzie zimna na mrozie. złóż się z kumplami i folii starczy dla was wszystkich i jeszcze zostanie:) Edited December 16, 2009 by chmura666 Quote Link to post Share on other sites
Laki Posted December 16, 2009 Author Report Share Posted December 16, 2009 Nie muszę się z nimi składać bo oni nie mają tego samego problemu:P Mają inne repliki. Tylko w mojej(jak na razie) występuje ten problem. Wezmę trochę z apteczki z samochodu:) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts