jumpstyler Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 Ile ładować nową batkę tą od CM.028. Pierwszy raz ją ładuję. Ładować 7h czy dłużej czy krócej ? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 Zależy jaką masz ładowarkę. Jest wzór na forum z resztą, poszukaj. Quote Link to post Share on other sites
jumpstyler Posted January 25, 2010 Author Report Share Posted January 25, 2010 Ta standardową. Wzór znam. Pytałem, bo myślałem, że pierwszy raz inaczej się ładuje. Quote Link to post Share on other sites
Patryklen12 Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 Nową batkę należałoby sformatować - Tzn., że pierwsze 3-4 ładowania, ładawać baterię 12h. Tutaj proszę ja Ciebie cytat Foki z Działu "Amunicja i zasilanie" : "ormatowanie akumulatora to rozladowanie go do konca* a nastepnie pelne naladowanie i powtorzenie tego syklu 3-4 razy. Zapobiega to tzw. efektowi pamieciowemu tj utracie po x cyklach ladowania-rozladowania-doladowania czesciowej pojemnosci ogniw. formatowanie nalezy wykonac po zakupie akumulatora (np. w komorkach) a mozniej co kilkanascie-kilkadziesiat cykli *do konca tzn az uzadzenie przestanie dzialac. rozladowywanie akumulatora totalnie do 0 moze go zniszczyc." Wystarczyło trochę ruszyć mózgiem, a nie śmiecić forum, sam napominasz, a robisz tak samo jak Ci których napominasz. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
jumpstyler Posted January 25, 2010 Author Report Share Posted January 25, 2010 Tyy dobry jesteśśś ! Ja mózgiem niestety ruszać nie umiem ;/ Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 ładawać baterię 12h Wlaśnie daleś mu przepis na zagotowanie batki. Weź w ogóle zrób formowanie na jakimś mikroklocku porządnym, modelarskim np. na raytronicu c10. jak się domyślam 250mA daje ladowarka? batka od cymiacza? Ładuj 6h, ale dla mnie nawet nie ma sensu niszczyć batki. Quote Link to post Share on other sites
_Mnichu Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 Akumulator, nowy czy stary, należy ładować, aż napięcie na nim wyniesie 1,45 V do 1,5 V * ilość ogniw w pakiecie akumulatora. Za 15zł w Tesco kupisz sobie multimetr, te wzory można od kant dupy rozbić. Quote Link to post Share on other sites
Patryklen12 Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 Wlaśnie daleś mu przepis na zagotowanie batki. Weź w ogóle zrób formowanie na jakimś mikroklocku porządnym, modelarskim np. na raytronicu c10. jak się domyślam 250mA daje ladowarka? batka od cymiacza? Ładuj 6h, ale dla mnie nawet nie ma sensu niszczyć batki. Ja mam swoje sposoby, Ty masz swoje. Lecz wiele ludzi robi tak jak ja mówiłem jumper wybór należy do Cb. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 no wiesz, sporo osłb robi tak że podłaczy baterie, zaprogramuje łądowarkę, wcisnie start i idize sobie oglądac film lub cos innego ;) i nie musi siedzieć nerwowo z zegarkiem wreku i patrzec na napięcie akumulatora ;) Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 No ewentualnie może jak idiota siedzieć z żarówką i modlić się, żeby nagle chińska bateria nie złapała zgona :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts