1beduin Posted February 5, 2010 Report Share Posted February 5, 2010 Witam Jak konserwować replike wykonaną całkowicie z metalu (aluminium, stal, znal) Przeszukałem forum jak konserwować w.w replike, ale znalazłem tylko konserwacje pistoletów, zaworów silikonem oraz jak zreanimować magazynek WE. Pytam się dlatego, że replika jest cała z metalu, pracują w niej metalowe części, które o siebie trą. Czy można taką replike traktować smarem do broni ot choćby Ballistolem, czy absolutnie nie. Słyszałem taką opinie że smar do broni uszkodzi uszczelki i replike z BB należy traktować tylko silikonem. Tylko czy sylikon ma wystarczające właściwości smarujące do mechanizmów metalowych? Jeżeli taki temat gdzieś jest, to proszę o wybaczenie, ale szukajka wyszukała tylko tematy o których wcześniej napisałem. Quote Link to post Share on other sites
LR-Antek Posted February 7, 2010 Report Share Posted February 7, 2010 (edited) Cześć wszystkim koleżankom i kolegom :ok: Myślę, że części metalowe normalnie jak broń, czyli oleje Ballistol, Brunox albo polski Inhibol (nie wiem czy jeszcze sprzedają) a części gdzie działa GG traktuj silikonem w spreju. Takie jest moje zdanie, ale może ja się nie znam :mrgreen: Edited February 7, 2010 by LR-Antek Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted February 14, 2010 Author Report Share Posted February 14, 2010 Może komuś się przyda, to na temat konserwacji, nie tylko replik ;-) swoją drogą koledzy posiadający WA GBB nie czyścicie swoich replik, czy nie lubicie dzielić się swoją tajemną wiedzą :?: :roll: http://www.cyfronika.com.pl/smary.htm Quote Link to post Share on other sites
arend Posted February 14, 2010 Report Share Posted February 14, 2010 Czy naprawdę tak ciężko poszukać na forum. Konserwacja długich gbb nie odbiega od konserwacji innych gaziaków. Dzielić się wiedzą lubimy ale mało tolerujemu lenistwo. Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted February 14, 2010 Author Report Share Posted February 14, 2010 Arend szukałem, jak napisałem wyżej i bez uszczypliwości można napisać, że niczym nie różni się konserwacja zabawki długiej od krótkiej. Tak? No to darujmy sobie uwagi na temat lenistwa ;-) Chciałem uzyskać odpowiedź na to pytanie ....Czy można taką replike traktować smarem do broni ot choćby Ballistolem, czy absolutnie nie. Słyszałem taką opinie że smar do broni uszkodzi uszczelki i replike z BB należy traktować tylko silikonem.... Bo odpowiedzi przez "SZUKAJ" oraz po ręcznym przeszukaniu forum, nie znalazłem. :evil: Quote Link to post Share on other sites
arend Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 I mądrze ktoś napisał, gdyż smar do broni ostrej może niszczyć uszczelki zaworów. Pozatym pamiętaj żeby nie targać smarem ani wnętrza lufy ani gumy hopa. Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted February 15, 2010 Author Report Share Posted February 15, 2010 Dzięki piękne Arend :ok: Pytanie może wydawać się głupie ale podobieństwo do broni ostrej narzuciło taki pomysł, oczywiście prędkości są inne i brak nagaru z wypalonego prochu, ale zawsze jakieś tarcie metalu o metal występuje ;-) Jeszcze raz dzięki, jak na razie będę traktował silikonem (jakieś tam właściwości poślizgowo-smarne ma :mrgreen: ) Quote Link to post Share on other sites
python Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 Jeszcze raz dzięki, jak na razie będę traktował silikonem (jakieś tam właściwości poślizgowo-smarne ma :mrgreen: ) Co do smarów do broni - to oczywiście nie używać. Co do silikonu - ja osobiście nie używam w sprayu. Kupiłem na allegro smar silikonowy w płynie (ok. 10zł/buteleczkę) i sprawdza się doskonale. Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted July 28, 2010 Author Report Share Posted July 28, 2010 Co do smarów do broni - to oczywiście nie używać. Używać, używać ;-) :mrgreen: Udało mi się zdobyć oryginalną instrukcje do WA i tam na stronie 15 jest napisane pod zdjęciem gdzie używać S.G.C. (Super Gun Cleaner), gdzie silikon w spreju Chciałem wkleić, ale mam to w PDFie i nie potrafie Quote Link to post Share on other sites
Koszyk Posted July 28, 2010 Report Share Posted July 28, 2010 (edited) A słyszałeś może kiedyś o takim przycisku na klawiaturze "PRINT SCREEN"? Edited July 28, 2010 by Koszyk Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted July 29, 2010 Author Report Share Posted July 29, 2010 nie ale słyszałem o takim przycisku: back lite back focus ret a ty słyszałeś o takich przyciskach? Jeżeli chcesz pomóc to miast się SILIĆ na złośliwość, po prostu wytłumacz. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts