Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

MP5 JG - Blokuje tłok

Recommended Posts

Witam

Jakiś czas temu rozwalił mi się tłok więc musiałem go wymienić. Zakupiłem tłok od CA i teraz mam problem który nigdy wcześniej mi się nie zdarzał. Replika została normalnie skręcona i strzelała lecz po pewnym czasie zaczął się blokować tłok. Aby go odblokować trzeba rozbierać całe gb bo inaczej nie ruszy. Tłok blokuje się w tylnej pozycji ale także i po środku. Wie ktoś dlaczego się tak dzieje ?

...Hmmmm, może łożysko prowadnicy sprężyny nie wchodzi w tulejkę tłoka(tulejka jest minimalnie za mała, przez co prowadnica cała nie wchodzi do tłoka), co może powodować zacięcie, mi tak zjadło zęby na dwóch zębatkach, a zwolnić tłoka możesz również zwalniając anti-reversala ;-) ...Wymieniałeś tylko tłoka???...

Edited by SDM

...Hmmmm, może łożysko prowadnicy sprężyny nie wchodzi w tulejkę tłoka(tulejka jest minimalnie za mała, przez co prowadnica cała nie wchodzi do tłoka), co może powodować zacięcie, mi tak zjadło zęby na dwóch zębatkach, a zwolnić tłoka możesz również zwalniając anti-reversala ;-) ...Wymieniałeś tylko tłoka???...

Mając na względzie fakt, że tłok zacina się też w połowie ta wypowiedź jest bez sensu.

Moim zdaniem pomyliłeś podkładki pod łożyskami, bo to nie jest tak, że mogą sobie te malutkie podkładeczki być gdzie są, to jest ekstremalnie ważne, gdzie jest każda nawet 0,1mm podkładka...

czyli jednym słowem podkładkowanie jest zwalone ? i w takim razie co zrobic ?

Trzeba je poprawić, najlepiej daj do złożenia jakiemuś doświadczonemu koledze z okolicy. Jak nie masz, to masz parę innych alternatyw, ale wiem, że ludzie z reguły nie lubią wysyłać gnatów nigdzie.

tyle że na starym tłoku nigdy czegoś takiego nie było a na tym owszem, chodzi o podkładki tak ? nie o łożyska

A nie pomyliłeś podkładek pod zębami? Takie malutkie cienkie pierścienie które się kładzie między zębatkami, a łożyskami.

bateria 8.4V i na niej nie chodzi pisałem wcześniej co sie dzieje i co robilem . na 9.6V chodzi normalnie bez żadnego problemu

Albo ten pakiet 8,4V idzie do nieba dla pakietów, albo miałem rację co do złego podkładkowania.

P.S. Podaj ile podaje woltomierz na tym pakiecie 8,4V pod obciążeniem i bez, w pełni naładowany.

Edited by Gogin

Nie wiem jak jest mocowany GB w Twojej replice, ale opiszę jaki numer miałem w mojej replice. Po złożeniu GB i oddaniu kilku strzałów, też tłok się blokował. Kilka razy rozbierałem i składałem GB i za każdym razem to samo. W końcu przy którymś już tam składaniu GB zacząłem uważnie oglądać każdy element, aż doszedłem do prowadnicy sprężyny. Uwagę moją zwrócił otwór do którego jest przykręcona kolba mojej "emki". Okazało się że nie jest centralnie na środku i w zależności od tego jak się włoży prowadnicę to albo był we właściwym miejscu albo ciut poniżej otworu jaki jest w GB. Założyłem prowadnicę tak aby oba te otwory się pokrywały, skręciłem wszystko "do kupy" i jak na razie żadnych zacinek :)

Podkładkowanie odpada bo robiłem już dosłownie wszystko tzn chodzi o ustawienia podkładek, ale zauważyłem że ten silnik jest strasznie mało namagnesowany w porównaniu do Golden Eagle'a, ten od CA słabo przyciąga i bardzo łatwo można kręcić zębatką silnikową, dosłownie zero oporu. A silnik kupiłem używany więc coś mi się wydaje że jest zużyty .

Albo masz pecha, albo zbytnio wierzysz w swe umiejętności w składaniu GB. Silnik CA to przestarzały model i ma słabe magnesy Golden Eagle są nowocześniejsze tańsze i mocniejsze...Za nim zakupisz następny silnik (mocniejszy) może warto znaleźć przyczynę dlaczego te słabsze nie dają rady. Najpierw sprawdź swoje silniki w replice kumpla w ten sposób wyeliminujesz jedną z możliwości.