denvey Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 Witam, wczoraj przyszedł zakupiony przeze mnie kolimator, dokładnie ten - Klik, i po wstępnym wkręceniu górnej śruby(tej od regulacji góra-dół) i maksymalnym wykręceniu śrubki po lewej, kulka na dystansie 20-30 metrów nie leci tam gdzie celuję, tylko nieco niżej i w lewo... Sam nie wiem, tych śrub raczej bardziej nie podokręcam ani poodkręcam, a jednak byłoby to bardzo potrzebne. Ktoś ma jakiś pomysł co z tym moim problemem zrobić? ;)? Pozdrawiam, den Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted February 9, 2010 Author Report Share Posted February 9, 2010 Naprawdę nikt nie zna remedium na mój problem? ;< Quote Link to post Share on other sites
_Mnichu Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 Obracasz tymi śrubami i kropka nie zmienia swojego miejsca? Spróbuj całkowicie wykręcić te śruby i wkręcic od nowa, też miałem taki problem, nie wiem czemu ale coś takiego pomogło. Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted February 9, 2010 Author Report Share Posted February 9, 2010 zmieniają, tylko że jedna jest maksymalnie wkręcona a druga maksymalnie wykręcona, a i tak nie są w takim położeniu w jakim chcę ;) Quote Link to post Share on other sites
Flybrother Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 czego się spodziewałeś po kolimatorze za 80zł? Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted February 9, 2010 Author Report Share Posted February 9, 2010 Naprawdę dużo wniosłeś do tego tematu. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 Ty za to wniosłeś syf na forum pisząc temat o którym była mowa 100 razy, bo po co szukać, lepiej śmiecić na forum nie?? :wink: Lenistwo ludzkie nie zna granic :? Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 W niektorych lunetach i kolimatorach - krecisz nie krzyzem ale tak jakby kulka. Wiec kreci sie odwrotnie niz jest to napisane. Zeby krzyz szedl w gore - krecisz down a nie up. A czesc po prostu jest badziewna i nie trzyma zera. Sproboj spodkladkowac to - podlozyc z przodu czy tylu jakies blaszki zeby sztucznie zmienic polozenie kropki. Quote Link to post Share on other sites
mmaruda Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 20-30 metrów? A to czasem nie wiatr i spadek kulki? Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted February 13, 2010 Author Report Share Posted February 13, 2010 (edited) Mam mp5 galaxy, więc jak mam regulować kolimator na dalszy dystans? to nie jest karabin ;) Edited February 13, 2010 by denvey Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 Mi też nieraz wydawało się, że kolimator ma "zbyt małą skalę", a dopiero potem odkrywałem to, co napisał Kocur - regulacja była odwrotna. I choć może wyda Ci się to śmieszne - spróbuj kręcić do końca w drugą stronę i sprawdź, czy kulka nadal leci po tej samej stronie plamki. czego się spodziewałeś po kolimatorze za 80zł? Mam również kolimator za 20 złotych, a da się go wyregulować tak samo jak pozostałe dwa moje kolimatory za prawie 10-krotnie wyższą cenę. To nie jest rozwiązanie. Jeśli kolimatora nie da się wyregulować dla dobrze działającej repliki, to nie oznacza to, że to jest słaby kolimator, tylko że zepsuty kolimator. Denvey, a hop-upa masz na pewno dobrze wyregulowanego? I jakich kulek używasz? Bo wiesz, że Galaxy nie trawią nic lżejszego niż 0.25g. Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted February 13, 2010 Author Report Share Posted February 13, 2010 LogaN, 0,28 GG ;) I tak, kręciłem w odwrotną stronę i teraz odstęp kropki od punktu gdzie trafia kulka jest bardzo niewielki, dla mnie wystarczający :) Hopek jest dobrze wyregulowany ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts