Grzesiek75 Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Zmontowałem sobie mosfet oparty na tranzystorze IRF3205 i po założeniu razem z wymianą kabli silnik naciąga tłok do pewnego momentu, a potem tak jakby nie miał już siły naciągnąć dalej (słychać tykanie zębatek) i tranzystor mocno się grzeje. Mam tez identyczny taki układ zamontowany w innej replice (oba gb v3) i sprawuje się super. Ma ktoś jakieś sugestie co jest nie tak (rezystory dobrze przylutowane, kable też- dwa razy już sprawdzałem, zębatki dobrze wypodkładkowane,brak jakichkolwiek uszkodzeń na elementach gb)?! Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Walnięty tranzystor. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Prawdopodobnie trafiłeś chińską podróbkę tranzystora, zdarza się niestety :/. Kup lepiej IRL3713 Quote Link to post Share on other sites
szumitek Posted February 11, 2010 Report Share Posted February 11, 2010 Dokładnie jak już stosujesz IRF3205 to tylko od sprawdzonego dostawcy...i tak masz szczęście podróbki potrafią efektownie eksplodować przy większym obciążeniu :-F Quote Link to post Share on other sites
Grzesiek75 Posted February 11, 2010 Author Report Share Posted February 11, 2010 (edited) Tranzystor kupiony w dobrym sklepie elektronicznym (co pewnie o niczym nie świadczy) Jak mogę sprawdzić ten tranzystor czy jest sprawny??? Czy zamiast IRL3713 możecie polecić inny sprawdzony tranzystor??? Edited February 11, 2010 by Grzesiek75 Quote Link to post Share on other sites
szumitek Posted February 11, 2010 Report Share Posted February 11, 2010 (edited) W miarę dobrze sprawuje się też IRFP064N ... a to że kupiłeś w dobrym sklepie elektronicznym w rzeczy samej nic nie świadczy, raz połakomiłem się na irf3205 i kupiłem w innym sklepie co zwykle, zwiodła mnie cena, 2 zł taniej!!! Dobrze że kupiłem tylko kilka na próbę :) Edited February 11, 2010 by szumitek Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 11, 2010 Report Share Posted February 11, 2010 IRF1404PBF bardzo fajnie dają radę i takie właśnie polecam, tylko tych używam. Ewentualnie IRL1404 też jest ok (kiedyś w 1 replice założyłem i banglał jak trzeba). Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted February 11, 2010 Report Share Posted February 11, 2010 Ja mam jeszcze pytanko w związku z mosfetami. Czy jest jakaś znacząca różnica w sprawności/działaniu/jakości, układu umiejscowionego na płytce a takim samoróbkowym bez płytki tylko po prostu kable przylutowane do tranzystora. I jeszcze jedno pytanko pytanko: http://www.mediafire.com/imageview.php?qui...gzy&thumb=5 jak na tym zdjęciu jest zdjęta izolacja po środku kabla i mamy na to przylutować rezystor to potem jak przylutować ten drugi kabel? do jednej z nóżek czy do kabla? Odpowiedzi prosił bym MAKSYMALNIE proste bo z elektroniki jestem totalna noga. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 11, 2010 Report Share Posted February 11, 2010 A ja mam jeszcze jedno pytanie. Czemu to jest już trzeci temat w którym jest dyskusja o mosach? Jeden nie starcza? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts