PaD Posted September 19, 2004 Report Share Posted September 19, 2004 witam. przeczytałem dokładnie wszystko co znalazłem na tym forum o famasie i mam odnosnie niego pare pytan. czy mimo ze to stary aeg strzela porównywalnie do mp5 tm? ---------II------------------ ma wystarczające bebechy które by (bez apgrejdu) wytrzymały normalne użytkowanie tak jak w innym TM-owskim aeg'u? czy ktoś z szczęśliwych posiadaczy mógłby strzelić fotke linii celowniczej. duzo jest o tym ze w celowaniu przeszkadza celownik do granatów. nigdy tego nie widziałem i nie wiem w czym problem. za konkretne info wielki dziękacz pozdro Quote Link to post Share on other sites
NFZ Miro Posted September 19, 2004 Report Share Posted September 19, 2004 czesc """czy mimo ze to stary aeg strzela porównywalnie do mp5 tm? ---------II------------------ ma wystarczające bebechy które by (bez apgrejdu) wytrzymały normalne użytkowanie tak jak w innym TM-owskim aeg'u""" - hahaha Wszystkie stocowe aegi strzelają podobnie ,a to że jest starszy to nic nie ma do rzeczy , np mój kolega ma mp5a4 hg z lufą precyzyjną i strzela prawie tak samo jak moj famas, a co do bebechów - to zostawiam to bez komentarza . Moj famas ma już 1,5 roku i jeszcze żadnej awarii ( podobno famas to jeden z najbardziej wytrzymałych aegów , oczywiscie stocowych ), a co do celownika to torche przeszkadza,ale jest przykrecany ,więc można go odkrecic :wink: Quote Link to post Share on other sites
Gecko Posted September 19, 2004 Report Share Posted September 19, 2004 hmmm, a czy ktos wie może, czy Famas w wersji SV różni się czymś oprócz wyglądu od famasa F1 ?? Quote Link to post Share on other sites
Ajax Posted September 19, 2004 Report Share Posted September 19, 2004 F1 ma dwojnog co czyni go zancznie bardziej praktycznym od SV, jutro walne fotke lini celowniczej(musze naladowc baterie w aparacie) mojim zdaniem celownik od granatow w ogole nie przeszkadza a nawet przy "otwarciu obu klapek szczerbinki" mocno pomaga przy celowaniu Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted September 19, 2004 Report Share Posted September 19, 2004 Czy jest faktycznie taki wytrzymały? "Flaczki" - bez przeróbek pewnie tak, bo ma najsłabszy silnik stosowany w AEGach. Ale Kmieciowi który u nas używa intensywnie FAMASa od ponad roku i tak "starł się" (no zmienił kształt w ten czy inny sposóB) tzw. "antireversal". Zdaje się, że operacja z pilnikiem rozwiązała problem (tylko najpierw niejakim problemem było zlokalizowanie usterki o ile dobrze pamiętam). Ponadto sam właściciel twierdzi (w innym wątku na tym forum), że już od dawna po każdym rozłożeniu skręca karabinek "na ośmiorniczkę"... Więc nie róbcie z FAMASa nie wiadomo jak wytrzymałej supergiwery... :wink: Jest dobry, ale ma swoje wady a konstrukcja swoje lata... - Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted September 19, 2004 Report Share Posted September 19, 2004 FAMAS?? Najwiekszy "skrzypek" wśród AEGów :) Ale dziala... imho nie warto wsadzac w niego bateri 8,4V. Ta szybkostrzelnosc mnie przeraza... :) Gdy przyjzalem sie zasiegowi - standard. Przyrządy celownicze wogole mi nie odpowiadaja. Zaslaniaja pol swiata i robi to przeziernik a nie jakis celownik granatnika. Quote Link to post Share on other sites
shigella Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 Przyrzady celownicze rzeczywiscie srednie ale kolimaktor zalatwil sprawe pozytywnie :D . Poza tym, bebechy wytrzymale, upgradowalam do M100 i kiedy obejrzalam wnetrznosci wtedy, po pol roku bardzo intensywnego uzywania wszystko bylo piekne. Natomiast samo upgradowanie wymagalo raczej 4 raczek zamiast dwoch...zamkniecie samo gearboxa stanowilo pewien problem:) jesli chodzi o wytrzymalosc czesci skrzypiacych to z jednej strony, calkiem niezla, kiedys puscil zaczep pasa i gun spadl lufa pionowo w dol na gruz i cegly, wyrwal sie magazyke i wygladalo to dosc groznie, ale okazalo sie ze uszkodzil sie jedynie ow zaczep zwalniajacy magazynek, ze sprezynka, ktory dal sie naprawci bardzo prosto. Jednakze, skrzypi...nie da sie ukryc.... no i wlasnie zauwazone zostalo, ze sie zaczal wylamywac uchwyt....bedzie trzeba rozkrecic calosc i podkleic od spodku, na razie cna wszelki wypadek tasma czarna elektryczna zostala zastosowana..... naprawi sie w czasie zmiany lufki na prec. Ale ogolnie, bardzo pozytywnie....ROF i zasieg wiecej niz OK..... Polecam chociaz owego mojego od paru miesiecy jzu uzytkuje Ktos /shigella Quote Link to post Share on other sites
Ajax Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 Tak jak obieclam zrobilem zdjecial lini celowniczej niestety nie mam ich gdzie wrzucic wiec moge przesłac na maila[/img] Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 Moim zdaniem jak komus zalezy na bull-pupie, to warto doplacic te stowe wiecej i wziac AUGa SR. Nic nie skrzypi, solidna konstrukcja (z wylaczeniem raczki podobno ;-) ) , gearbox 3, silnik EG700, w low-capie az 80 kulek i wygodna szyna montazowa. IMHO - bije FAMASa w kazdym wzgledzie. No chyba, ze ktos jest zakochany we francuzkiej "trąbce" - miłość wszystko wybacza, heh. Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 Dokładnie. Już w jednym wątku o FAMASie coś takiego proponowałem. Jeśli dla kogoś AUG jest za duży, to jest zawsze jeszcze P90 (bodaj nawet mniejsza różnica w cenie). - Quote Link to post Share on other sites
Ajax Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 A ja polecam fa-masa ze zwzgledu ja jego praktycznosc bullup=dluga lufa+ dwojnug w standardzie, wedlug mnie famas nie trzeszczy tak bardzo pozatym jesli komus to bardzo przeszkadza latwo to wyeliminowc poprzez podklejenie kawalka szmatki pod czulenkiem tzrymajacym baterie bo wlasnie ten element trzeszczy. Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 Jeśli nie zauważyłeś - nie tyle chodziło o samo trzeszczenie (trzeszczy wiele giwer z Marui i w większości można to wyeliminować), co o wytrzymałość plastików tej repliki... Dwójnóg w karabinku szturmowym? (tym bardziej w bullpup'ie). Jak dla mnie to zbędny ciężar, ale to tylko moja prywatna opinia... (tak wiem, ładnie wygląda jak się go postawi w przerwie w strzelaniu...). Wnioski są jak zwykle takie, że jak ktoś bardzo chce FAMASa to i tak go kupi... :wink: Ja tylko twierdzę, że jeżeli nie jest zdecydowany i może wyłożyć jeszcze tą stówkę więcej (przy 1100zł to już chyba nie taka wielka różnica?) to raczej powinien wybrać coś innego. - Quote Link to post Share on other sites
Ajax Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 Czasami nie idzie wykombinowac stowy, poniewaz wczesniej trzeba bylo wykombinowac ich 10 :) z mojich doswiadczen wynika ze dwojnog sie przydaje. BTW czemu uwazasz ze w bullupie dwojnog jest bezsensownympomyslem :?: EDITED: roznica pomiedzy steyerem nie wynosi 100 a 200zł. (zrodlo firearms.pl :) ) Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 Dwójnóg "be" - bo zakłóca idealny balans broni (repliki) o takim układzie (bull-pup). Dodatkowo z moich doświadczeń wynika, że w ogóle w karabinku szturmowym jest zbędnym balastem... :wink: - Quote Link to post Share on other sites
Ajax Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 I znow mamy spzrzeczne zdania wedlug mnie dwojnog famas'a nie zakluca wywazenia. I zdecydownaie nie jest "be" :D BTW: roznica pomiedzye famas'em i steyerem wynosi 200zl Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted September 20, 2004 Author Report Share Posted September 20, 2004 Ajax - wrzuć tutaj http://www.imageshack.us/index.php i zapodaj obrazek tu na forum. na Fire Arms famas kosztuje 999zł a aug 1299(cos koło) i to nie jest mala roznica . jakbym juz tyle mial to bym kupil siga 552 bo tak chcialem na poczatku. ale stwierdzilem ze mnie nie stac i sie zastanawiam nad famasem. zasieg mowicie ze jest spoko. skrzypienie - nie wiem jak z tym jest ale moze nie jest tak tragicznie. wytrzymałość bebechów - no i tego sie najbardziej obawiam :( Quote Link to post Share on other sites
shigella Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 no coz, z dwunogiem to sie zgodze: niewygodny....wymontowalam i zamiast tego zalozylam zaczep do pasa....Bipod uzywalam tylko raz, i wrazenie bylo srednie. Co prawda , do specyficznych scenariuszy moglby sie przydac, wiec zostal zachowany na owze moment. Ale Ktos tez nie uzywa, jak na razie... natomiast jesli idzie o porownanie z AUG...to coz, zaleta Famasa jest jednak jego wymiar...AUG jest dobrze wywazony ale dluzszy...zalezy co kto lubi i w jakich warunkach bedzie uzywac....a wedle gustow to coz..oba sa tak brzydkie ze az sliczne, IMVHO :wink: /shi Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 Dwójnóg tak bardzo się przydaje i w ogóle nie przeszkadza, że ludzie go odkręcają... :) Posprawdzajcie sobie panowie PaD i Ajax jeszcze raz te ceny... Gdzie dzisiaj AUG SR (o takim była mowa) kosztuje 1299?? W/g cen z Machinegun - AUG SR kosztuje obecnie 1150zł. Jasne, rozumiem że to nadal 151 zeta różnicy (a nie 200...). Ale moim zdaniem warto tą różnicę przełknąć i odkładać ciut dłużej. I później "ciut" dłużej cieszyć się z zakupu... Bo jakimś takim dziwnym trafem większość ludzi z FAMASem, których znam albo już go wymieniła na coś innego, albo chciałaby to zrobić... Jeśli nie upieramy się na bull-pup'a (w końcu wybór ograniczony do dwóch modeli AUGa i dwóch modeli P90, ceny od 1150 do 1399 zależnie od modelu i sklepu) to taki G3SAS w Machniegun kosztuje już tylko 51zł drożej od Waszego wymarzonego FAMASa... To samo MP5K PDW. Zresztą o co cała ta dyskusja - każdy ma swój rozum, ja nie mam zamiaru bawić się w misjonarza... Swoje powiedziałem... Zrobicie i tak swoje... Howgh... :D - Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted September 20, 2004 Author Report Share Posted September 20, 2004 fuckt ze mp5 pdw i p90 są zbliżone cenowo do famasa. ale jak bym miał dołożyć te nie całe 200zł do p90 to wziął bym siga 552 . bo tą giwerke chciałem. ale ze fundusz nie pozwala to pomyślałem nad famasem. a że też mi sie podoba.... no ale moze racja ze lepiej pozbierac dłużej na coś droższego... anyway-dzieki za info :wink: Quote Link to post Share on other sites
Ajax Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 Oto fotki: Tak z bliska a tak z daleka :D Co do ceny to napisalem ze roznica wynosi 200 zalotych a ze mojim zrodlemy byl firearms.pl famas 999, a aug sr 1199. :wink: [/img] Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 No ale jak widać 200zł jednak nie wynosi... A skoro można mieć to samo za 1150 a nie 1199 to chyba wybór jest prosty nie? :wink: - Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted September 27, 2004 Report Share Posted September 27, 2004 Każdy chwali swoje. Uwielbiam mojego małego rozpylacza . Mojego ogrodowego szlaucha z kulkami . Mojego małego ogrodniczka - tak łatwo się nim przekopuje grządki. Jakże przyjemnie czyścić nim pomieszczenia - ręka zza narożnika i "po chrześcijańsku" czynimy znak krzyża - gór dół lewo prawo. chwila przerwy . Trupy wychodzą. Ubierasz niebieski kostium z lateksu i juz jesteś Solid Snake A w kwestii doboru AEGa istnieje jedyna złota zasada: Wybierz to , co si się podoba. Nie sugerować się ceną. Różnica nawet 500zł w jest niewielka w porównaniu do cen akcesoriów. Kulek za darmo tez nie rozdają. Airsoft to nie jest jednorazowy wydatek. Brakuje ci do wymarzonej zabawki - poczekaj, nie stosuj półśrodków PS. Pozdrawiam wszystkich Maniaków PŁci Odmiennej (tzw. Maniaczki) wojujących Famasem. Quote Link to post Share on other sites
QASZ Posted September 27, 2004 Report Share Posted September 27, 2004 i tu z Kmieciem sie zgodzę - chciałem kupić FaMasa który niesamowicie mi się podoba (nadal) ale... no właśnie, każdy ma swoje powody. Ja wolę "dozbierać" jeszcze troche kasy i kupić m15a4 tactical - choć nie podoba mi się on już tak bardzo z wyglądu jak FaMas, to ma wieksze możliwości (upgrade, wytrzymałość, siłę juz w stock-u). Jestem realistą i wiem że nie stać mnie będzie na zakup 2-giej giwery wiec wybiorę coś czego nie będę lubił tylko za wygląd ale i za funkcjonalność (choć poczekam jeszcze do wydania AK74 przez ICS - bo może być to kusząca oferta :D) A poza tym jest jeden najlepszy (najbardziej obiektywny) sposób na znalezienie "swojej przyszłej" giwery - jedź na zlot, popytaj, posprawdzaj - może ktoś da ci kilka razy pociągnąć serią wtedy sam sie przekonasz czy ci to pasuje czy nie. Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted September 28, 2004 Author Report Share Posted September 28, 2004 No dokładnie tak jak mówisz Qasz - najlepiej jest obejrzec replike u kogoś na zlocie czy czymś. a w przypadku famasa nie mam takiej możliwości :cry: i dlatego nie wiem czy by mi pasował itd Quote Link to post Share on other sites
shigella Posted September 28, 2004 Report Share Posted September 28, 2004 No dokładnie tak jak mówisz Qasz - najlepiej jest obejrzec replike u kogoś na zlocie czy czymś. a w przypadku famasa nie mam takiej możliwości :cry: i dlatego nie wiem czy by mi pasował itd No to zapraszamy do Gdanska...na strzelankach Fa-mas jest obecny czesto (chcialby co niedziela, ale nie zawsze wychodzi... :wink: ) Kmieciu, dzieki za pozdrowienia :D ....Fa-mas to uczucie od pierwszego wejrzenia...i sentyment mi pozostal, mimo tego, ze niecnie zagarnelam teraz Ktosiowego M15A4.... Ale i tak czesto glaszcze go (Fa-masa, nie Ktosia :wink: ) z zywa radoscia :D I strzelam co jakis czas tez... /shi Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts