smigowski Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 Co bedzie lepsze? Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted February 14, 2010 Report Share Posted February 14, 2010 Ogólnie? Cm.048 Ale odpuść sobie "es", bo kolby składane strasznie łatwo się łamią. (chyba, że ramowe, ale to inna bajka) Quote Link to post Share on other sites
smigowski Posted February 14, 2010 Author Report Share Posted February 14, 2010 To mam brać cm 040?Przecież w tych dwóch modelach kolba jest ze stali. Quote Link to post Share on other sites
Hunt3R Posted February 14, 2010 Report Share Posted February 14, 2010 Z tego co wiem, zatrzaski kolby łamały się w w starych cymach systemu TM,w których był on zrobiony ze ZnAlu. teraz zatrzask jest stalowy i dużo wytrzymalszy. Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted February 16, 2010 Report Share Posted February 16, 2010 Łamały się kolby na samym środku ramienia ;P A cm.040? Nie pisałem posta patrząc na kolbę, tylko na wykonanie, jakoś, awaryjność części. Quote Link to post Share on other sites
smigowski Posted February 16, 2010 Author Report Share Posted February 16, 2010 jak się łamały kolby na samym środku ramienia? i co to znaczy awaryjność części? Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 Składana kolba w AK47S ma dwa ramiona a na ich końcu montowana jest stopka kolby. A awaryjność części? No to tendencje do dość szybkiego niszczenia się części gearboxa. Już kilka replik BOYI widziałem popsutych (urwany popychacz itp.) już po 2-3 miesiącach użytkowania. AK Cymy do tej pory popsutego widziałem tylko raz: po pierwszej strzelance padł bezpiecznik. Naprawa wyniosła 1 zł. Quote Link to post Share on other sites
smigowski Posted February 17, 2010 Author Report Share Posted February 17, 2010 To która kolba w końcu jest bardziej wytrzymała w cm 040 czy cm048s? Quote Link to post Share on other sites
Trykulec Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 weź to, co się tobie bardziej podoba, przecież repliką rzucać nie będziesz chyba.. ps. mój cm040 kilka razy spadł na glebe, na kolbe i spoko :) Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted February 19, 2010 Report Share Posted February 19, 2010 W cm.040 jest kolba ramowa. Wytrzymalsza konstrukcyjnie (nie materiałowo) niż w cm.048s Quote Link to post Share on other sites
WojaKwz Posted February 22, 2010 Report Share Posted February 22, 2010 Powiem tak, chińczyk to loteria, każdy to wie. Ja kupiłem rk-03SW produkcji boyi, i od ok. listopada zeszłego roku nie mam problemów. Mogę powiedzieć, że cymka jest porządna również miałem i przez rok czasu ani jednej awari ;-) Polecam to i to. Kolega pisał już bierz co Ci się bardziej podoba. Quote Link to post Share on other sites
fiszczak2817 Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 AK w wersji S od boja (WERSJA STALOWA RK-10S) ma kolbę stalową racja. Ale ZATRZASK KOLBY również ma stalowy, można doczytać na taiwangun.com więc kolba nie powinna się złamać. Co innego jeżeli zacznie opadać w dół albo latać na wszystkie strony ale zatrzask wydaje mi się że jest mocny. Ktoś ma tą replikę i moze sie wypowiedzieć? Quote Link to post Share on other sites
EmperorPalpa Posted June 10, 2010 Report Share Posted June 10, 2010 Posiadam obecnie RK-10 FS (SW), wcześniej miałem Cymkę 048 (z kolbą stałą). Szczerze polecam obydwie repliki, jednak z czystym sumieniem przyznaję że Dboys ma lepsze zewnętrzne wykonanie -> bardziej przypomina oryginał i jest bardziej solidny (co nie znaczy, że cymka się rozlatuje, również jest bardzo twała, jednak jak pisałem, Dboys wygrywa). Co do awaryjności - 0 problemów jak i z CM jak i z RK, a strzelają(ły) mniej więcej tak samo. Ogólnie, uwzględniając lepszą cenę oraz (podkreślam: MOJE) przywiązanie do wyglądu - brał bym Dboys RK-10 FS (SW) :) Quote Link to post Share on other sites
guzio29 Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Sorry za odgrzewanie kotleta. Jednak jakiś czas temu postanowiłem obok emki do arsenału dodać AK. Z racji wielu dobrych rzeczy jakie słyszałem o bebechach z serii 48 cymki. Wybór padł na AKM/AKMS. Teraz jedynym czynnikiem zmiennym jest kolba :D Jedyne co chce wiedzieć - czy w wersji "S" przez dłuższym użytkowaniu kolba ma tendencje do bycia "płynną". Po prostu, czy się wyrabia, a jak tak to jak można temu zaradzić. Bo w AIMS'ie szybko się wyrobiła, a jedynym faktycznie działającym patentem jest inna śruba i izolka. A z racji moich upodobań do gmerania i tuningowania, nie chciał bym mieć później problemów z repliką i bolączkami związanymi z tym, że nie mogę się "złożyć" jak Pan Bóg przykazał. Quote Link to post Share on other sites
t0m3k Posted March 14, 2011 Report Share Posted March 14, 2011 Kolba jest zbudowana tak, że nawet trzymając się na samym zatrzasku nie może latac swobodnie, a nawet jeśli to wogle by to nie przeszkadzało - wynika z zastosowan konstrukcyjnych. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts