Agata Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 dobra ładowarka kosztuje z 600zł min ;] ale do tego co my potrzebujemy to a i owszem, 200zł wystarczy Quote Link to post Share on other sites
Kaem556 Posted February 15, 2010 Author Report Share Posted February 15, 2010 Zawsze jak ładowałem baterię pakietu NI-MH to najpierw ją rozładowywałem rozładowywarką Marui a potem ładowałem, słyszałem że ładowanie tym sposobem baterii jest korzystne dla jej żywotności. Prawda, czy nie? Dzisiaj pojawił sie mały problemik, przez parę minut w ciągu ładowania brakło prądu, bum i wszystko zgasło, po paru minutach prąd powrócił i batka dalej sie ładuje, czy nic się z nią nie stało przez tą chwilową przerwę w dostawie prądu? Quote Link to post Share on other sites
LaY Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Jeśli to NIMh to nie powinno mu nic być, ale poczekaj na wypowiedzi specjalistów. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Z budowy takiej ładowarki wynika że nic się jej nie stanie ;) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Rumak jestem w stanie się z tobą założyć że nawet sam zrobię taką ładowarkę do naładowania pakietu 10,8V i naładuje ona pakiet tak samo jak ta "mirkoprocesorówka" którą podałeś a możliwe że nawet lepiej. Wyobraź sobie że to co podałeś to jest największy kit pod oknem. Używałem jej przez długi czas i bardzo tego żałuję. Wyczytałeś gdzieś że się nie da. Podeprzyj to jakąś wiedzą w tej dziedzinie. Bo ja wiem że jak zrobię zasilać stabilizowany na 13,5V i o natężeniu jakim sobie wybiorę w zależności od typu i pojemności ogniwa jestem w stanie naładować pakiet 10,8V NiMH. Ładowarka mikroprocesorowa będzie lepsza ale nie pisz głupot że się nie da, bo się da i to nawet dość dobrze. Quote Link to post Share on other sites
Kaem556 Posted February 16, 2010 Author Report Share Posted February 16, 2010 Witam ponownie. Batka się naładowała na tej wolnoładowarce 12V. Ładowałem ją zgodnie z obliczeniami 7 godzin. Gdy była ciepła podpiąłem ją pod replikę i ROF świetny, taki jak powninien być. Dzisiaj, kiedy batka ostygła i poleżała kilka godzin po podpięciu do karabinu ROF już nie taki dobry, wręcz kiepski (jak na to napięcie i bebechy w karabinie). Co to może być? Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 16, 2010 Report Share Posted February 16, 2010 To że naładowałeś akumulator do 12V a nie do 13,5V czyli ledwo do połowy. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted February 16, 2010 Report Share Posted February 16, 2010 Dwa, jak NiMH jest ciepluśki to śmiga jak marzenie:) Quote Link to post Share on other sites
Kaem556 Posted February 17, 2010 Author Report Share Posted February 17, 2010 No to w takim razie co polecacie mi zrobić? Rozładować ją i ładować jeszcze raz? No i jak możecie to powiedzcie mi jak długo ładować tą batkę bo już sam nie wiem (kalkulator ASG podaje 7 godzin). Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 Czy ty dalej nie jesteś w stanie pojąć że nie masz odpowiedniej ładowaraki żeby naładować ten pakiet? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 wiesz, czasem trudno jest przemówić do rozumu niektórym ;) masz złe napięcie wyjsciowe na ładowarce. Pajał czy nie bardzo ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts