SlayerASG Posted February 24, 2010 Report Share Posted February 24, 2010 (edited) Jak w temacie. Chciałbym Zakupić Baterie 10.8V do CM.040C tylko mam wątpliwości, o których rozwianie proszę Was. Czy istnieje ryzyko, jeśli tak to jak duże na to, że zniszczę replikę? Dodam tylko, że zamierzam jeszcze wymienić okablowanie na miedziane głośnikowe i zamontować mosfet. Jeśli ryzyko zniszczenia repliki jest zbyt duże na baterii 10.8V to zamierzam kupić baterie firefox 9.6, mosfet, miedziane okablowanie głośnikowe i proszę o doradzenie mi co jeszcze mógłbym wymienić. Edited February 24, 2010 by SlayerASG Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted February 24, 2010 Report Share Posted February 24, 2010 Na pewno zamiast okablowania "głośnikowego" zastosuj modelarskie przewody. Dlaczego?? Ponieważ są przystosowane do takich prądów. Co do baterii... Nikt Ci nie da żadnej gwarancji, że na 10,8v będzie śmigać bambilion cykli i nic się nie zepsuje. Zawsze jest szansa, że trzaśnie tłok. Ja na razie z powodzeniem śmigam na lipolku 2200 mah 11,1v i 35c w cm.036 (mosfet jest również zamontowany). Się zepsuje, się naprawi. Wiadomo, że bezpieczniej i pewniej na 9,6v... Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted February 24, 2010 Report Share Posted February 24, 2010 IMO 9,6 + przewody modelarskie + zamiana złączek na deansy + ewentualnie wstawienie mosfeta = BĘDZIE PAN ZADOWOLONY! ;-) Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted February 24, 2010 Report Share Posted February 24, 2010 (edited) Ja bym spokojnie brał 10.8V tylko nie przesadzał z długością serii ;-) . I pamiętaj , przy takim napięciu jak strzelisz na single dla zwolnienia sprężyny tłok zatrzyma się gdzieś w połowie kolejnego cyklu więc trzeba na słuch wybrać moment gdy tłok jest zwolniony . Edited February 24, 2010 by przemek10 Quote Link to post Share on other sites
SlayerASG Posted February 24, 2010 Author Report Share Posted February 24, 2010 jakiej grubości te okablowanie miałoby być? Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted February 25, 2010 Report Share Posted February 25, 2010 http://www.model-fan.com.pl/index.php?p356...czarny-czerwony Quote Link to post Share on other sites
SlayerASG Posted February 25, 2010 Author Report Share Posted February 25, 2010 1.5 mm wystarczy? Gdzieś kiedyś czytałem że minimum 2mm ale mogę się mylić ;P Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted February 26, 2010 Report Share Posted February 26, 2010 1.5 mm wystarczy? Gdzieś kiedyś czytałem że minimum 2mm ale mogę się mylić ;P Mylisz się, może być i 1mm, zależy czym i kto strzela ;-). Ogólnie 1,5mm^2 przewody i więcej nie trzeba. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts