overs Posted March 14, 2010 Report Share Posted March 14, 2010 (edited) #szumitek wiesz dla niektorych troche ruchu po nowy szkielet sie przyda :) biznes sie nakreca i nie ma w polsce kryzysu :P sorki za offtop. #asgcobra 1.a masz moze stara dysze , może zmierzysz ile ma stara ile nowa ? 2. napisz jaki masz przebieg na tej sprezynce ? ps. a myslalem ze tylko ja o tej godzinie jeszcze myśle co w swojej flincie poprawić - to jakieś zboczenie czy cuś Edited March 14, 2010 by overs Quote Link to post Share on other sites
asgcobra Posted March 14, 2010 Author Report Share Posted March 14, 2010 Jeszcze nie zmieniałem dyszy Przebieg sprężyny to jakieś 5000 do 8000 kulek A tak przy okazji znalazłem coś takiego w necie i widzę że producenci sami doszli do tego że te miejsca są nie szczelne i dali uszczelki ale koszt około 130zł :strach: Quote Link to post Share on other sites
overs Posted March 14, 2010 Report Share Posted March 14, 2010 (edited) #asgcobra kolego to "coś" to komora HU King Armsa . te dodatkowe uszczelki na wejsciu do magazynka i do szkieletu gb nie są do uszczelnienia bo w tym miejscu szczelność jest nie potrzebna , są to uszczelki które mają tylko i WYŁĄCZNIE ustabilizowanie komory wzgledem szkieletu i magazynka. powiem ci mniej wiecej jak zobaczyć ( mniej a wiecej ) czy dysza dotyka , patrz wchodzi w gumke. - wez zrob tak. postaraj sie rozebrac giwerke bys mial komore z lufa , i osobno szkielet GB. wystarczy jeden albo 2 piny odkrecic ew. wybic. zrob niepełny strzał na AUTO ( szybciej umie trafic w ten moment ) ze dysza bedzie na max wysunieta , teraz bierzesz komore z lufa i gumka zalozona i nakladasz na dysze ( no na ta wysunieta dysze )a latarką poświec w miejscu gdzie wpadaja kulki, i zobacz mniej wiecej czy dotyka, czasem nawet przy nakladaniu idzie wyczuc moment "sprezynujący" dyszy na gumce :P a tak woogole to jest ciezki temat , ja tam jeszcze cos porobie w wlasnym zakresie ale przy tym uszczelnieniu w tym miejscu to krążą legendy ( ale podobno w klasztorze szał lin pracują nad tym ) A tak dla ścislości jak widze komorę King-Armsa z szarymi pokrętłami to mnie skręca, tam gumka jest dalej odsunieta od wlotu kulek przez co można osiwieć dobierając dysze , oczywiscie to jeszcze zalezy od szkieletu .Osobiscie przez pol roku szukalem KA z czarnymi i mam , i jestem zaaaadowolony :P Przy tej z czarnymi pokretłami gumka jest idealnie umiejscowiona. Ot taki sobie psikus. co do springa przebieg nie jest duzy zeby mozna by mówić o zbiciu , ale to madonion a ja takich nieznaju :) dzieki kolegom z wmasg zmadrzałem i mam guardera :) chwała wam. Edited March 14, 2010 by overs Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 powiem ci mniej wiecej jak zobaczyć ( mniej a wiecej ) czy dysza dotyka , patrz wchodzi w gumke. - wez zrob tak. postaraj sie rozebrac giwerke bys mial komore z lufa , i osobno szkielet GB. wystarczy jeden albo 2 piny odkrecic ew. wybic. zrob niepełny strzał na AUTO ( szybciej umie trafic w ten moment ) ze dysza bedzie na max wysunieta , teraz bierzesz komore z lufa i gumka zalozona i nakladasz na dysze I po prostu dmuchnij przez lufę , powinieneś czuć opór jak układ jest szczelny . Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 Jak zatkam dysze palcem i wystrzelę to tłok nie schodzi do końca tylko zatrzymuje się (poduszka) i powoli dochodzi do głowicy więc tu jest chyba wszystko szczelne PS. cholernie gorące powietrze się robi :) Zmniejsza się objętość powietrza, zwiększa się ciśnienie więc i temperatura wzrasta. To normalne, że powietrze wylatujące za kulą jest zawsze ciepłe. Ale to pozytywna rzecz bo rozgrzewa gumiaka i lepiej kręci. Quote Link to post Share on other sites
asgcobra Posted March 15, 2010 Author Report Share Posted March 15, 2010 A więc dmuchałem w rurę ;-) i nie czułem żadnego oporu :cry: Quote Link to post Share on other sites
overs Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 (edited) to wez jeszcze zobacz , zatkal komore w miejscu gdzie komora wchodzi do gb i w miejscu gdzie wpadaja kulki , i dmuchnij w lufe , bedziesz wiedziec czy masz szczelnosc komora - gumka . a tak to wiecej ci tu juz nikt nie pomoze , co mielismy napisac to napisalismy , reszta w twoich rekach co zrobisz z wiedza zawarta na forum czyt. magiczne szukaj , lub tutaj w temacie. pozdrawiam ps. jak wczesniej " dmuchałes w rure " lub co sie z tym wiąże hehehe , to zatkałeś otwór gdzie kulki wpadaja ?? bo wtedy to wiesz ... mozesz dmuchac i dmuchac Edited March 15, 2010 by overs Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 Syndrom boyja , najlepiej tak jak pisałem kup dyszę BU CA i komorę hp elemetna uszczelnioną w sumie 105 zł a przyrost FPS będzie znaczny . Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 Najłatwiej szczelność na połączeniu dysza gumka sprawdzić przez wydarcie kawałka 1x1cm chusteczki, wziąć 1 jej warstwę i położyć na wlocie kulek do komory (oczywiście bez kulek i na odwróconej replice). Strzelamy - jeśli papierek nie ruszy się to mamy pełną szczelność. Quote Link to post Share on other sites
asgcobra Posted March 24, 2010 Author Report Share Posted March 24, 2010 Zrobiłem tak i dmucha jak diabli :( Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted March 24, 2010 Report Share Posted March 24, 2010 No to masz co robić i na co kasę wydawać. U mnie w Boyi RK jak jeszcze miałem na BU Systemy, komorze Cymy metalowej ledwo co papierek podskakiwał. Aktualnie w M14 na stock dyszy, komorze i czarnym Guarderze papierek drga od drgań repliki, szczelność pełna. Quote Link to post Share on other sites
overs Posted March 24, 2010 Report Share Posted March 24, 2010 #asgcobra tutaj nikt ci nie napisze , wymien dysze i bedzie ok. Podalismy ci tyle informacji z ktorych musisz sam wywnioskowac co jest nie tak . nie da sie napisac na odleglosc co jest nieteges, musisz szukac i szukac... Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted March 24, 2010 Report Share Posted March 24, 2010 (edited) No to masz co robić i na co kasę wydawać. U mnie w Boyi RK jak jeszcze miałem na BU Systemy, komorze Cymy metalowej ledwo co papierek podskakiwał. Aktualnie w M14 na stock dyszy, komorze i czarnym Guarderze papierek drga od drgań repliki, szczelność pełna. Tja, ale tylko na połączeniu kołnierz gumki << dysza. Między dzióbkiem cylindra i dyszą musi ulatywać z niemała powietrza. Mam nadzieję, że już wiesz, że mój test polegający na porównaniu energii kinetycznych na różnych wagomiarach kul ma większy sens. Edited March 24, 2010 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted March 24, 2010 Report Share Posted March 24, 2010 Mam nadzieję, że już wiesz, że mój test polegający na porównaniu energii kinetycznych na różnych wagomiarach kul ma większy sens. Właśnie nadal nie bardzo. A szczelność dysza-tulejka głowicy cylindra to się sprawdza przed wsadzeniem tych części w GB. Poza tym już Ci pisałem, chrono to nie jest rzecz tak powszechna jak replika i na dobrą sprawę mało osób chrono ma. Quote Link to post Share on other sites
overs Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 ale bez chrono ciezko ciezko... #Gogin próbowałem twoja metoda , i niewiem czy dobrze kumantos , a wiec : - energia na kulce 0.2 2.3J - energia na kulce 0.25 2.4J czyli e1<e2 , czyli niby dobrze ?? co do energii to teraz nie pamietam czy dokladnie byly te wartosci ale roznica na kulkach byla . kulki jednej firmy Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 ale bez chrono ciezko ciezko... #Gogin próbowałem twoja metoda , i niewiem czy dobrze kumantos , a wiec : - energia na kulce 0.2 2.3J - energia na kulce 0.25 2.4J czyli e1<e2 , czyli niby dobrze ?? co do energii to teraz nie pamietam czy dokladnie byly te wartosci ale roznica na kulkach byla . kulki jednej firmy Tja, dobry wynik, tylko ból polega właśnie na tym żeby kule były tej samej firmy. Ogólnie to test ten się przydaje, jak chcemy sprawdzić, czy gnat nam dobrze hula, lub gdy mamy zgryza i nie wiemy co się dzieje, a replika pluje na metr kulkami. Quote Link to post Share on other sites
overs Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 #Gogin Jak zawsze , dziekuje :) milej nocki Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts