PanSzmata Posted October 5, 2004 Report Share Posted October 5, 2004 Witam. Zdaje sobie sprawe ze odpowiedz na to pytanie na forum gdzies sie znajduje.. ale prosilbym o wypowiedz uzytkownikow takich broni.. ktora lepiej wybrac? Jakie sa plusy i minusy kazdej z nich. Pozdrawiam i z gory dziekuje :) Link to post Share on other sites
KaT Posted October 5, 2004 Report Share Posted October 5, 2004 Przedstawie Ci swoj, skadinad zapewne subiektywny, punkt widzenia, ale jako ze niedawno sam stalem przed podobnym wyborem i przeszukalem chyba wiekszosc tego co mozna znalezc na ten temat w sieci, wiec mysle ze moje porady moga byc conajmniej cenne ;) Tanaka M700 Plusy: Bardzo dobra jakosc wykonania - zero luzow, ogolnie 5, lub nawet 5+ Zasilanie GG daje w zaleznosci od pogody 500-600 fps, co w zupelnosci wystarcza airsoft'owemu snajperowi. Lekka praca spustu i bolt handle'a z racji tego, ze nie musimy nic naciagac. Minusy: Wahania predkosci wylotowej w zaleznosci od temperatury, czasem miedzy poszczegolnymi strzalami roznica moze wynosic nawet 50 fps, co zmiejsza czesto celnosc naszych strzalow. W zwiazku z powyzszym uzytecznosc tej repliki podczas zimy, lub ogolnie gdy temperatura spada ponizej zera jest ograniczona. Mala pojemnosc magazynka(11 kulek jesli dobrze pamietam) CA M24 Plusy: Dobra jakosc wykonania, choc ustepuje replice Tanaki(w moim odczuciu oczywiscie). Z powodzeniem mozna ja stosowac przy kazdej pogodzie, jako ze repliki sprezynowe maja o wiele lepsza od gazowych powtarzalnosc(wahania fpsow pomiedzy strzalami w granicach 5-10). Duzy magazynek(25 kulek) Minusy: Duza sila potrzebna do naciagniecia sprezyny. Jaka dokladnie nie wiem, ale o duzej jej ilosci wymaganej do tej operacji na zachodnich forach naczytalem sie sporo :) (Moj APS ze sprezyna 250% naciaga sie dosc ciezko, aczkolwiek w miare uzytkowania osiagnalem szybkostrzelnosc prawie identycza z ta jaka mialem na stock'owej sprezynie). Bardzo ciezka praca mechanizmu spustowego(przy sprezynie 300%), jesli dobrze pamietam ok 7 kg. Jesli nie martwia Cie ewentualne problemu podczas strzelania w zimie i troche mniejsza celnosc, a bardziej cenisz jakosc wykonania to imho kup Tanake M700. Jesli nie przeszkadza ci uzywanie naprawde duzej sily przy ladowaniu i strzelaniu, chcesz miec replike strzelajaca tak samo celnie w kazdych warunkach i jakosc wykonania nie jest dla Ciebie najistotniejsza to kup CA M24. Do najnowszej wersji v3 na poczatek wystarczy, ze kupisz sama sprezyne 300%. Czytalem o ludziach uzywajacych intensywnie takiej sprezyny w stockowym M24 przez ponad pol roku bez awarii, a zawsze mozesz dokupic cylinder, lub cokolwiek innego jak juz sie zepsuje. Link to post Share on other sites
_Shodan_ Posted October 5, 2004 Report Share Posted October 5, 2004 Witam Dzięki KAT :) Ja z przyjemnością przeczytałem porównanie tych replik. Mam takie pytanie jak jest z precyzyjnymi lufami do M24? Pozdrawiam Link to post Share on other sites
KaT Posted October 6, 2004 Report Share Posted October 6, 2004 Witam Dzięki KAT :) Ja z przyjemnością przeczytałem porównanie tych replik. Mam takie pytanie jak jest z precyzyjnymi lufami do M24? Pozdrawiam Do Tanaki M700 masz do wyboru 6.03 First Factory za 62$(299 pln w MG): http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...urate%20Barrels lub drozsza, o dziwo, 6.04 KM za 81$( niedostepna narazie w Polsce): http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...urate%20Barrels Nie znalazlem za to zadnej lufy precyzyjnej do M24 CA, ale znajac dlugosc lufy(515mm) mozemy kupic jakas o zblizonej dlugosci i jaj ewentualnie przyciac. Nie wiem tylko jak wyglada w niej HU i czy np lufa od AEG'a bedzie pasowac - o to najlepiej spytac posiadacza tej repliki, na tym lub jakims zagranicznym forum. jak narazie z przewaga dla M700, jesli lufa precyzyjna znacznie polepszy jej celnosc na wiekszych dystansach. Dzieki KaT za porownanie :) Kolega, ktory zamontowal w Tanace takowa lufe zauwazyl znaczna poprawe celnosci, zreszta pewnie niedlugo sam sie wypowie w tym watku i powie cos wiecej. Czytalem takze, ze precyzyjna lufa przez to, ze posiada mniejsza objetosc zmiejsza minimalnie predkosc wylotowa(o kilkanascie fpsow), ale w zupelnosci rekompensuje to wzrost celnosci. Link to post Share on other sites
_Shodan_ Posted October 6, 2004 Report Share Posted October 6, 2004 KAT ja znalazłem precyzyjna lufę do M24, ale w kompletnym zestawie UPG oferowanym jak dobrze pamiętam przez WGC, niestety nie dokapowałem się, co to za lufa. Co ciekawe w zestawie była kompletnie nowa komora hop-up-u i wydaje mi się że bez jej wymiany obecnie będzie kłopot z założeniem lufy precyzyjnej w M24. Pytanie do użytkowników M24 z UPG sprężyną 300%, jak jest z celnością tej repliki? Pozdrawiam Link to post Share on other sites
The Ghost Posted October 6, 2004 Report Share Posted October 6, 2004 KaT napisal: Kolega, ktory zamontowal w Tanace takowa lufe zauwazyl znaczna poprawe celnosci, zreszta pewnie niedlugo sam sie wypowie w tym watku i powie cos wiecej. Bylo by milo bo na forum nie ma zbyt duzo informacji na temat M700. Mnie konkretnie interesuje celnosc na odleglosc okolo 70m, czy jest ona wystarczajaco dobra by trafic goscia jednym strzalem, oczywiscie z precyzyjna lufa. Link to post Share on other sites
KaT Posted October 6, 2004 Report Share Posted October 6, 2004 KaT napisal:Kolega, ktory zamontowal w Tanace takowa lufe zauwazyl znaczna poprawe celnosci, zreszta pewnie niedlugo sam sie wypowie w tym watku i powie cos wiecej. Bylo by milo bo na forum nie ma zbyt duzo informacji na temat M700. Mnie konkretnie interesuje celnosc na odleglosc okolo 70m, czy jest ona wystarczajaco dobra by trafic goscia jednym strzalem, oczywiscie z precyzyjna lufa. Strzelalem z niej troche i moge Ci jedynie powiedziec, ze na tak duzej odleglosci trafic mozna pierwszym strzalem jedynie nieruchomy cel kiedy nie wieje zbyt silny wiatr. Generalnie Tanaka, czy moj APS(zasieg praktycznie identyczny) pozwalaja na strzaly ze 100% celnoscia na odleglosci 50-60m - mam na mysli to, ze celuje w srodek korpusu i tamze trafiam ;) Przy wiekszych odleglosciach czesto trzeba oddawac 2 lub wiecej strzalow i tylko od tego jak dobrze sie schowamy zalezy, czy nasz ofiara zorientuje sie skad, lub czy wogole do niej strzelamy :) Tanaka ma ta zalete, ze przeladowanie odbywa sie niezwykle lekko, szybko i nie ma z tym problemow podczas lezenia. Sprezynowa snajperka wymaga sporej sily a jesli lezymy to sila ta jest jeszcze wieksza, gdyz nie mozemy dokladnie oprzec kolby o ramie co slabszym osobnikom moze sprawiac pewne trudnosci. Oczywiscie do wszystkiego idzie sie przywyczaic - ja np po 2 strzelaniach uzyskalem podobna szybkostrzelnosc jaka mialem na stock'u. Dodatkowo po zalozeniu tlumika M700 jest naprawde ledwo slyszalna, czego nie mozna powiedziec o zadnej sprezynowej snajperce, aczkolwiek nasz cel prawie zawsze orientuje sie, ze jest pod ostrzalem snajpera slyszac glosny dzwiek przelatujacej z duza predkoscia kulki, ewentualnie uderzajacej w jakis obiekt typu drzewo(w gestym lesie strzelajac do celow za nimi schowanych zdaza mi sie to dosc czesto) a nie ze wzgledu na odglos wystrzalu. Na pocieszenie doddam, ze efekt psychologiczny jaki wywiera uderzajaca z hukiem 20 cm od nas w drzewo kulka jest na tyle duzy, ze snajperka doskonale sprawdza sie jako bron wsparcia i skutecznie zniecheca przeciwnika do wystawiania roznych czesci ciala zza zaslony :) Link to post Share on other sites
The Ghost Posted October 6, 2004 Report Share Posted October 6, 2004 KaT, jakbys jeszcze dodal jakiej amunicji uzywasz, badz co badz waga i firma kulki tez wpływa na celnosci. Wspomniales cos o tlumiku, moglbys moze powiedziec troche wiecej na jego temat, czy zostal kupiony, zrobiony na zamowienie, a moze samorobka? i jak zostal "przytwierdzony" w M700 brak gwintu :( Link to post Share on other sites
Babylon Posted October 6, 2004 Report Share Posted October 6, 2004 Co do montowania tłumika - to można kupić przejściówke (na razie tylko w zachodnich sklepach) Ja strzelam kulkami 0.36 Link to post Share on other sites
KaT Posted October 6, 2004 Report Share Posted October 6, 2004 Uzywam w swoim APS Type 96 kulek 0,36g niepowlekanych Straight podobnie jak moj znajomy posiadajacy Tanake M700. Generalnie calkowicie odradzam wszelkie powlekane kulki Straight(zarowno 0,36 jak i 0,43g) - maja podobno najgorsza ze wszystkich dostepnych na rynku jakosc wykonania(duze roznice srednicy miedzy poszczegolnymi kulkami). Wiecej na temat jakosci kulek i o znaczeniu tego czynnika tutaj: http://honolulu888.homestead.com/Bolt.html Na tej stronie zreszta znalazlem chyba najwiecej ciekawych informacji ;) Co do tlumika - znajomy posiadacz M700 uzywa CA Double Screw Silencer dostepnego w MG. Zeby zamontowac w Tanace tlumik potrzeba jeszcze odpowiedniej przejsciowki: http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...700SAS_srch_sas Link to post Share on other sites
The Ghost Posted October 6, 2004 Report Share Posted October 6, 2004 Dzieki wielkie KaT, bardzo mi pomogles :) a i jeszcze jedno KaT napisał: Czytalem takze, ze precyzyjna lufa przez to, ze posiada mniejsza objetosc zmiejsza minimalnie predkosc wylotowa(o kilkanascie fpsow), ale w zupelnosci rekompensuje to wzrost celnosci. Jestes pewien? Ja slyszalem, ze jest na odwrot, ciasniejsza lufa powoduje, ze miedzy kulka a wewnetrzna strona lufy jest mniejszy luz przez co "kompresja" nie ucieka "na boki" dzieki temu w lufie jest wieksze cisnienie i wypycha pocisk z wieksza sila. Ponoc nie jest duza, rzedu kilku fpsow zwiekszajac zasiek o ok 3-5m. Chyba, ze sie myle albo w gazowkach jest inaczej :| Link to post Share on other sites
KaT Posted October 6, 2004 Report Share Posted October 6, 2004 Moje informacje nie sa w 100% pewne, po prostu wyczytalem to na jakims forum w watku o snajpach i lufach precyzyjnych :) Predkosc wylotowa ma w snajpie tak naprawde marginalne znaczenie(powyzej pewnej granicy oczywiscie) jesli chodzi o celnosc i roznica nawet 50 fps nie robi zadnej roznicy. O wiele wazniejszy jest imho HU (najlepsze sa stale w postaci oringow, gdyz regulowane przy duzych upg czesto sie rozregulowuja a przy snajpieniu nawet minimalne roznice powoduja spadek powtarzalnosci strzalow), oraz kulki. Na tej stronie co podalem jest zreszta dokladnie opisane jak autor walczy o jak najlepsza celnosc wyprobowujac po drodze rozne metody. Najlepsze osiagi zapewniaja tylko APS Super Grand Master bbs, cholernie drogie i niedostepne w Polsce :/ Link to post Share on other sites
The Ghost Posted October 7, 2004 Report Share Posted October 7, 2004 Sam juz nie wiem jak to jest z tymi fps`ami w lufie precyzyjnej, ale akurat przy tej broni nie ma to dla mnie wiekszego znaczenia. KaT napisał: Najlepsze osiagi zapewniaja tylko APS Super Grand Master bbs, cholernie drogie i niedostepne w Polsce :/ Amunicja zaiste "super" i fajnie pakowana :) Jeszcze raz dzieki za info :D Link to post Share on other sites
PA Posted October 13, 2004 Report Share Posted October 13, 2004 Cały czas się zastanawiam nad pytaniem rzuconym w tytule tego topiku. Rozumiem, że sprężyna zapewnia większą powtarzalność strzału nawet przy zmiennych warunkach. Ze sprężyną rzędu 300% jest tylko jeden problem - trudno ją naciągnąć. I teraz pytanie: Jak trudno jest ją naciągnąć ? Czy będąc w pozycji leżącej da się ją naciągnąć ? Czy trzeba zmienić pozycję. Czy da się ją naciągnąć opierając kolbę o bark, lewą trzymając kolbę, prawą ręką naciągać (zakładając że broń stoi na dwójnogu) ??? Drugie pytanie: czy w CAM24 da się wyregulować mechanizm spustowy przy sprężynie 300% na tyle by przy oddawaniu strzału nie stracić dużo na celności. Oczywiście pytam jako średnio silny człowiek, bo jakbym był mistrzem świata w kulturystyce lub mistrzem świata we wspinaczce skałkowej to bym nie pytał czy się da to naciągnąć. Pozdrawiam PA. Link to post Share on other sites
KaT Posted October 13, 2004 Report Share Posted October 13, 2004 JA mam co prawda sprezyne, ktora podobno jest ciut slabsza niz 300%, ale przy odbrobinie wprawy mozna ja bez problemu naciagac w kazdej pozycji. Na poczatku jest to pewna niedogodnosc, ale po jakims czasie mozna nauczyc sie strzelac prawie tak samo szybko jak ze stocka. Z drugiej strony moze to byc dla nas motywacja do jeszcze wiekszego zastanowienia sie przed kazdym strzalem, zeby calkowicie odwzorowac zasade 1 shoot - 1 kill, oczywiscie o ile nie trafimy na twardziela, ktory 500 fpsow przyjmuje bez mrugniecia(a takich tez widzialem) :P Link to post Share on other sites
Recommended Posts