ORKAN_Hubert Posted October 23, 2004 Report Share Posted October 23, 2004 Witam czy ktoś używał śpiwora wojskowego KOMANDOS produkcji Lentex? http://www.lentex.pl/index.php?lay=konfekcja&sid=303 Chodzi mi o relacje z użytkowania, jakie temperatury obejmuje, czy się opłaca kupować itd Quote Link to post Share on other sites
Glauberyt Posted November 25, 2004 Report Share Posted November 25, 2004 Ile ten śpiwór kosztuje i gdzie go można dostać ?? Quote Link to post Share on other sites
Glauberyt Posted March 9, 2006 Report Share Posted March 9, 2006 Taki powrot do topicu, -Do uzytkownikow plecaka janysa PT 75, Czy spiwor lentex komandos spokojnie miesci sie w dolnej komorze plecaka :?: Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted March 9, 2006 Author Report Share Posted March 9, 2006 http://www.lentex.pl/index.php?lay=konfekcja&sid=303 cos mi to nie dziala :? A mi działa, cena 367,30zł. Na allegro dużo taniej, podobno śpiwór ma zakres temperatur -15 +10 Quote Link to post Share on other sites
Mr.045 Posted March 9, 2006 Report Share Posted March 9, 2006 Ja mam śpiwór lentexa dla pododdziałów specjalnych.Jest on bardzo dobrej jakości, zajebiście ciepły,wytrzymały. Jego największą wadą jest dopinane prześcieradło, cały czas sie odpina. I jest dosyć ciężki, ale coś za coś można w nim spokojnie przy minusowych temperaturach. Ogłólnie jest OK. P.S. mam go od 2003 roku i jedynie pękł mi jeden uchwyt od suwaka, naszczęście ten cdolny który sie nie rusza. Quote Link to post Share on other sites
hEx Posted March 9, 2006 Report Share Posted March 9, 2006 LINK Taki śpiwór polecam - miałem okazje spac w nim pare razy i nie mam mu nic do zarzucenia. Cena jest bardzo niska jak za ten klasy śpiwór. Polecam ten model. Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted March 9, 2006 Author Report Share Posted March 9, 2006 Właśnie o ten śpiwór się rochodzi w tym wątku.... Na allegro bywaja za 190zl KUP TERAZ i taniej, trzeba szukać okazji. Quote Link to post Share on other sites
N.A.T.puszek Posted March 9, 2006 Report Share Posted March 9, 2006 To jak o taki chodzi to mam taki od 6 lat i jeszcze zaden chyba szew nie puscil ani nic, jest bardzo cieplukti mozliwe nawet ze ma zakres temperatur -15 +10 Ja jeszcze NIGDY w nim nie zmarzlem (spalem w nim nie raz pod golym niebem) SZCZERZE POLECAM :) Quote Link to post Share on other sites
Kłos Posted March 9, 2006 Report Share Posted March 9, 2006 Jedyną wadą tego śpiwora są jego gabaryty- jakbyś go nie złożył to i tak będzie duży. No ale jak moi poprzednicy mogę go szczerze polecić, nie da się w nim zmarznąć. Na jesień, zimę i wiosnę to świetna pozycja na wyprawę do lasu. Jednak w lato to sie w nim niezle spocisz:) Quote Link to post Share on other sites
N.A.T.puszek Posted March 9, 2006 Report Share Posted March 9, 2006 Jednak w lato to sie w nim niezle spocisz:) True 8) Co do wielkości tez prawda ale do zasobnika od alpinusa w dolną komorę wchodzi jak ulał :wink: Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted March 10, 2006 Author Report Share Posted March 10, 2006 Ja jeszcze NIGDY w nim nie zmarzlem (spalem w nim nie raz pod golym niebem) Mógłbyś sprezycować w jakich okolicznościach miałeś go pod gołym niebem? Jaka pora roku, jaki teren, jakie temperatury? Czy byles w samych gaciacg, czy masa ciuchów na sobie? A jak z oddychalnością materiału? Przepuszca on wogóle pare, czy wszystko się w nim skrapla? [ Dodano: Pią Mar 10, 2006 2:05 am ] http://www.allegro.pl/item88741886_spiwor_...pecjalnych.html http://www.allegro.pl/item91109368_spiwor_...pecjalnych.html http://www.allegro.pl/item90752315_spiwor_...ne_okazja_.html Quote Link to post Share on other sites
N.A.T.puszek Posted March 10, 2006 Report Share Posted March 10, 2006 Pora roku w jakiej spalem w nim pod gołym niebem to: - pierwsze dnia maja - teren: góry bialskie (kotlina kłodzka) jakies 8 - 10 m. od strumienia, temperatura mogla oscylowac w granicach 8 - 10 st. C, mialem na sobie kalesonki i T-shirt - czerwiec, lipiec, sierpień przy ciepłych nocach to i w samych bokserkach jest gorąco :wink: Z oddychalnością właśnie nie najlepiej, jak jest cieplo to sie skrapla troszke :? Śpiwór ten ma natomiast jeszcze jedną IMO istotną zaletę - jest pojemny, bez problemu wchodzą do niego 2 osoby :mrgreen: Ja za swój dalem 90zł (nówka) Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted March 10, 2006 Author Report Share Posted March 10, 2006 8 - 10 st. C Przy takiej temperaturze to w moim starym śpiworze typu kołdra jest ciepło. Czy ktoś spał w śpiworze lentexu w temperaturze poniżej 0 C ? Co do oddychalności, pytałem się, bo tkanina zewnętrzna to ortalion poliamidowy, fabrycznie impregnowany. Co potwierdza to, że śpiwór jest wiatroszczelny. Ale przez to nie przepuszcza pary wodnej. Stąd moje wątpliwości. Chcę kupic dobry śpiwór na zimę, w którym można spać przy ok -15 C. I nie wiem czy ryzykować i kupować lentex, czy może jakiś turystyczny. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 10, 2006 Report Share Posted March 10, 2006 Hubert... idz w turystyczne. Zapłacisz więcej ale przynajmniej będziesz miał pewność, że coś takiego jak komfort liczy się dla projektanta i producenta. Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted March 10, 2006 Author Report Share Posted March 10, 2006 Raczej tak zrobię, już mam dośc rosyjskiej ruletki czy się rano obudzę, czy nie. Ale turystyczny ma jedną wadę... nie jest w panterę :) Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted March 10, 2006 Report Share Posted March 10, 2006 A może lepiej modułowy MSS http://www.imsplus.com/ims61b.html ? Cena podobna, śpiwory w sumie dwa i na lato i na zimę, a że nie w panterę, no cóż, jakby się uprzeć można bivy cover uszyć z jakiegoś ortalionu w Panterę. Quote Link to post Share on other sites
N.A.T.puszek Posted March 11, 2006 Report Share Posted March 11, 2006 Przy takiej temperaturze to w moim starym śpiworze typu kołdra jest ciepło. wątpie, napewno nie samych kalesonach i koszulce, ale kłucić się niebede bo jeszcze zależy co kto rozumie przez "ciepło" :wink: raz widzialem spiwor turystyczny w pantere, ale wiem jakiej firmy i ta pantera byla taka troche... hmm nieudolna ale zawsze coś Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted March 11, 2006 Author Report Share Posted March 11, 2006 wątpie, napewno nie samych kalesonach i koszulce, ale kłucić się niebede bo jeszcze zależy co kto rozumie przez "ciepło" koszulka + polar + kominiarka Quote Link to post Share on other sites
kapciuh Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 hehe skad ja to znam :) Tez jestem swirem na punkcie tych naszych plamek :P Spiwor jest troche nieporeczny, za to noca jest cieplutko ( w lecie - z Cieplo). Przez godzinie sie stopniowo rozbieralem do gaci bo nie dalo sie wytrzymac. A przescieradlo? Jeszcze nigdy go nie doczepilem :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts