Kocur666 Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Witam, Slyszalem ze da sie jakos prosto sciszyc glosnik bowmana. Wiem ktore piny sa od glosnika i masy - pytanie tylko czym to sie scisza ? Rezystor, kondensator ? Mocowane szeregowo czy rownolegle ? I jaka wartosc ma byc zeby dzialalo w miare ok ? Ktos potrafi pomoc ? Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Najlepiej, wepnij w gorący przewód, potencjometr logarytmiczny. Co do wart. to coś koło 1k chyba będzie ok ale to mówię teraz bez żadnego sprawdzania. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted April 23, 2010 Author Report Share Posted April 23, 2010 Czyli szeregowo wpiac tak ? W sumie logiczne ;) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 Tak. Szeregowo. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 To ja się podepnę... Czy ze wszystkimi kopiami Bowmana jet problem nadmiernej głośności czy zależy to raczej od marki radia z którym zestaw ten współpracuje? Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 Nie wiem czy dotyczy wszystkich kopii ale tej którą ja mam na pewno ;-) Czy mógł bym prosić o wytłumaczenie w prosty sposób procesu "przyciszania" tego zestawu? Lutownicę co prawda już w rękach trzymałem ale jeśli chodzi o elektronikę to jestem zielony więc proszę bez fachowego żargonu jeśli można... Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted May 7, 2010 Author Report Share Posted May 7, 2010 Ja to zrobilem tak ... znalazlem pina od glosnika. Rozcielem przewod ktory byl w PTT wlasnie od glosnika. Przylutowalem potencjometr jakis ktory byl pod reka ... 32 komy ? Ustawilem zeby pasowalo i dziala. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 Czyli ten potencjometr schowałeś wewnątrz ptt? Czy mógł byś dać mi linka z allegro do czegoś co by się nadawało? No i jak znaleźć ten właściwy przewód? Tak jak pisałem, nie specjalnie ogarniam elektronikę... Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted May 8, 2010 Author Report Share Posted May 8, 2010 Akurat mialem o tyle latwo ... ze musialem naprawic wtyczke. Sprawdzilem w keenwodzie ktore piny sa do czego. http://homepage.ntlworld.com/rg4wpw/th22a.jpg A potem miernikiem - odpowiedni pin - z przewodami wewnatrz PTT. Oczywiscie odpadaja ci przewody do samego PTT ;) Wiec masz do wyboru albo mikrofon albo glosnik... Jak nie masz miernika to zawsze mozesz ciac na slepo i masz 50 % :D Jak sie nie uda trafic nie bedzie dzialac mikrofon - i wtedy wiesz ze musisz zlutowac i ciac drugi ;) Potencjometr najlepiej kupic w najblizszym sklepie elektronicznym. 10-30 kOmow potencjometr styknie. W sumie ... jakikolwiek nie wiecej niz 100 kilo pewnie tez bedzie dobrze - po prostu ustawisz niska wartosc oporu. Ja to robilem na czuja i wyszlo naprawde prosto. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted May 11, 2010 Report Share Posted May 11, 2010 Ja swojego bowmana ściszyłem po prostu przekręcając gałke VOLUME w mojej falce... ;) Ale falka to Navcomm, więc nie wiem jak wygląda sprawa z innymi falkami Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted May 13, 2010 Author Report Share Posted May 13, 2010 Tez mam navcoma. Tylko ze na glosnosci jakies 5 % jest duuuzo za glosno. Na 100 % to dzwiek startujacego odrzutowca... Dlatego trzeba niektore modele sciszac. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 (edited) To ustaw 2% :P A co do 100% to fakt - jak pierwszy raz zalozylem bowmana na glowe i odpalilem falke z volume na maxa to ozesz... Powinni do tego Intrukcje z ostrzezeniem dawac :D Edited May 17, 2010 by Ari Quote Link to post Share on other sites
Guto_Bandito Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 Bo bowman jest dostosowany do noszenia na ochronę słuchu, dlatego jest taki głośny 8) Z midlandem na min. głośności jest wszystko ok. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 Guto ale tu chodzi o kopię ;p Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts