valadi12 Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 Witam. Mam pytanie odnośnie łożyskowanej prowadnicy sprężyny. Czy sprężynę nakładamy luzem na prowadnicę czy trzeba ją "przeciągnąć" na środkowe łożysko? Jest jakaś różnica między montażem zwykłej prowadnicy od łożyskowanej? Quote Link to post Share on other sites
Wolfran Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 Ja zawsze nakładam luzem, nie ma żadnej różnicy w montowaniu. Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted May 16, 2010 Report Share Posted May 16, 2010 Normalnie. Wciągasz -> wkładasz. Bez żadnego przeciągania ;) Quote Link to post Share on other sites
Adamorg Posted August 16, 2010 Report Share Posted August 16, 2010 Witam. Posiadam replike Mk12 MOD1 SPR. Zakończłem tunning repliki i okazało się że włożona do niej prowadnica sprężyny JBU złamała się. Co do tuningu bo to chyba się przyda do udzielenia odpowiedzi to mam tam borka SP130 zęby XYT i tłok JBU. I teraz musze zakupić nową prowadnice upatrzyłem sobie trzy i teraz prosze was żebyście wskazali mi tą możliwie najlepszą i tą która mnie prawie na pewno nie zawiedzie. Oto one: http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=2330 http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=4250 http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=621 Z góry dzięki za pomoc!;) Quote Link to post Share on other sites
Janek Posted August 17, 2010 Report Share Posted August 17, 2010 Z tego co słyszałem i widziałem na forum, to łożyskowanie w prowadnicy jest uber dobre. Weź tą: http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=621 Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted August 17, 2010 Report Share Posted August 17, 2010 (edited) Guarder. Po prostu masz 100% pewności że będzie ok i wytrzyma dużo mocniejsze springi. EDIT: Janek ubiegł. Łożyskowanie prowadnicy ma za zadanie poprawić zwijanie się sprężyny i przez zajęcie jej trochę miejsca, bardziej się ona zacieśnia i mocniej rozpręża, co ofc. skutkuje kilkoma fpsami więcej. Edited August 17, 2010 by dr_wisla Quote Link to post Share on other sites
Major Kupricz Posted August 17, 2010 Report Share Posted August 17, 2010 Mam co prawda prowadnicę v.3, ale właśnie Guardera, i wygląda na obłędnie przyzwoitą konstrukcję. Na SP120 nie dam rady jej chyba nigdy zamęczyć :P specshop oferuje je ponad 10zł tańsze, ale chyba są chwilowo niedostępne. Może napisz maila do sklepu, a nóż uda się trochę zaoszczędzić... ;) Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted August 17, 2010 Report Share Posted August 17, 2010 Ja mam i v2 i v3 Guardera ;) Są cudowne ;) Quote Link to post Share on other sites
Adamorg Posted September 9, 2010 Report Share Posted September 9, 2010 Witam. Poszukuje prowadnicy sprężyny v.2 już wcześniej upatrzyłem sobie Guardera ta za 70 zł i zauważyłem na stronie asgshop.pl nową oferte prowadnicy a mianowicie tą KLIK i mam pytanie czy ktoś ma doświadczenie z tą prowadnicą czy dała by rade na SP130 guardera? bo ostatnia jaką miałem z JBU się złamała;) Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted September 9, 2010 Report Share Posted September 9, 2010 Napisz proszę coś więcej na temat tego złamania się prowadnicy. Prowadka JBU jest stalowa?? Generalnie na prowadnicę nie działają jakieś wielkie przeciążenia, jedynie na "skrzydełka". Jestem strasznie ciekaw gdzie Ci to pękło. Nie miałem do czynienia z prowadnicą Ultimate, ale w tej cenie bym się pokusił. Ciekawe czy stalowa czy shitmetal?? Quote Link to post Share on other sites
Adamorg Posted September 10, 2010 Report Share Posted September 10, 2010 (edited) Tzn zdjęcia dodać nie moge bo ja tam nie mam wiedzy i umiejętności żeby rozkręcić GB ale moge pokazać to tak mniej więcej się złamała. z tego co wiem to jest metal + tworzywo. No to jak z tą ULTIMATE? ryzykować czy napisać do asgshopu i się tam ich zapytać? Edited September 10, 2010 by Adamorg Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted September 10, 2010 Report Share Posted September 10, 2010 Kup jakąkolwiek metalową najlepiej 1 częściową + łożysko. Guarder jest na pewno sprawdzony i jest ze stali. Ta ultimate jest z aluminium (widać to po samych zdjęciach) do M130 wg mnie się nada... M130 to wcale nie jest jakiś kosmos. Quote Link to post Share on other sites
Sheck Posted September 12, 2010 Report Share Posted September 12, 2010 Mam taką prowadnicę i śmiga u mnie na m150. Narazie przebieg niewielki ok 1K kulek, więc trudno mi coś powiedzieć o jej trwałości. Jest to prowadnica typu vortex, rdzeń na którym się wszystko obraca wyglądał na stalowy, natomiast zewnętrzna warstwa wyglądała na ALU ale dosyć solidne. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts