Garam Posted April 28, 2010 Report Share Posted April 28, 2010 Nie śmiejcie się z nazwy tematu, nie wiedziałem jak je sformułować ;) . W polskim wojsku gdy woj jedzie na misję dostaje trochę kapuchy i może nakupować sobie niekontraktowego szpeju. Czy w BW również jest coś takiego praktykowane i w jakim zakresie? Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted April 29, 2010 Report Share Posted April 29, 2010 Moga ale w wiekszosci sprzet ten musi spelniac wymagania TL`ek. Nazywamy to tzw. polkontraktami. Sa to rzeczy, ktore spelniaja warunki techniczne jakie musi miec sprzet wojskowy ale oficjalnie armia ich nie zakontrakrowala. Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted April 29, 2010 Report Share Posted April 29, 2010 Realia jednak są inne, bo nawet kiedyś widziałem żołnierza BW w kurtce Mil-Teca. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted April 29, 2010 Report Share Posted April 29, 2010 a ja w czapce ;) Co nie oznacza, ze sa to rzeczy "koszerne". Sa to raczej odosobnione przypadki. Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted May 4, 2010 Report Share Posted May 4, 2010 Podobnie jak szeroko używane berety MFH. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted May 4, 2010 Report Share Posted May 4, 2010 A produkcji beretów na fotkach żołnierzy to raczej nie widziałem, więc nie wiem jakiej produkcji berety noszą i czy są one szeroko używane. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted May 5, 2010 Report Share Posted May 5, 2010 Genaralna zasada mówi: "Form und Farbe gleich" , czyli kształt i kolor musi być zgodny z umundurowaniem regulaminowym. Jeśłi chodzi o wyposażenie, to jest duża dowolność, dyktowana potrzebami danej misji lub panujących warunków. Najczęściej jednak nie sam żołnierz, a jego przełożony decyduje i kupuje wyposażenie dla całej grupy. Do tematu rekostrukcji jest to temat "morze" i nie należy go za bardzo rozwijać ;-) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts