Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o mechanizmie powstawania syfonów w gaziakach. Słyszałem, że to wina zamarzającego zaworu. Chodzi o zawór magazynku zapewne. Jednak nie jestem co do tego przekonany, bo przecież z replikami TM nie ma tego problemu (wiem bo strzelałem). Mam w swojej Bereccie M190 SF [HFC] magazynek od TM i też syfonuje. Mam nadzieję z waszą pomocą zrozumieć mechanizm syfonu i w jakiś sposób go poprawić. Będę wdzięczny za wszelkie informacje :uśmiech:

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o mechanizmie powstawania syfonów w gaziakach. Słyszałem, że to wina zamarzającego zaworu. Chodzi o zawór magazynku zapewne. Jednak nie jestem co do tego przekonany, bo przecież z replikami TM nie ma tego problemu (wiem bo strzelałem). Mam w swojej Bereccie M190 SF [HFC] magazynek od TM i też syfonuje. Mam nadzieję z waszą pomocą zrozumieć mechanizm syfonu i w jakiś sposób go poprawić. Będę wdzięczny za wszelkie informacje :uśmiech:

Syfon polega na tym, że gaz który masz w magazynku podczas rozprężania obniża swoją temperaturę oraz ciśnienie-> powoduje to zamarzanie zaworu i wypuszczenie gazu.

Syfon zazwyczaj jest powodowany przez otwarcie zaworu nie wtedy kiedy trzeba i za długo. Może to być zacinka zamka (zamek nie odskakuje czyli nie napina kurka więc zawór pozostaje otwarty), zamarznięciem zaworu (rzadko), schłodzeniem gazu kiedy gnat niema siły się przeładować ale zawór nie zamarza (są to dwa zupełnie oddzielne objawy, nie koniecznie występujące razem) i tak dalej. Gaz może uchodzić zarówno przez okno wyrzutowe czyli kiedy zamek jest z tyłu jak i przez lufę, przy zamkniętym zamku.

Ja u siebie zaobserwowałem wypuszczanie gazu tylko wtedy, kiedy zamek jest zamknięty (gdy wraca po strzale) i odciągnięcie spustu przerywa dopływ gazu. Czyli w moim wypadku teoretycznie wystarczyłoby wymienić hammer springa na 190% albo wsadzić podkładkę, czy mam rację? Właśnie odnośnie tego hammer springa... Słyszałem, że TM ma słabsze sprężyny powrotne i wszytkie inne słabsze, bo jest wykonany z ABS. Moja replika jest wykonana z metalu. Czy dlatego może mieć mocniejsze sprężyny i ten Hammer Spring 190% wcale nie będzie mocniejszy? Wie ktoś coś o tym? Poniżej zamieszczam link do Hammer Springa:

http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=2022