Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

LiFePO4 - Ogólne zapoznanie, pytania.

Recommended Posts

Witam,

Przyszedł czas zmienić zasilanie swojej repliki i postanowiłem, że zwykłe stockowe chińskie coś zamienię na LiFePO4 9.6 (a chyba raczej 9.9) V. Wybór padł na FF:

http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_lad...refox-1798.html

Oczywiście przy okazji wymieniam Tamiya na T-connectory.

Jaka wolnoładowarka będzie tego odpowiednia?

http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_lad...refox-1827.html

Oczywiście nie mam na myśli dokładnie tej na 12.8v, ale linkuje ją, ponieważ na razie pod 9.9v nie ma u krakmana.

Całą grupą tak czy inaczej planujemy złożyć się na jakąś mikroprocesorową od Turnigy chociażby, ale swoje "coś" w razie co trzeba mieć.

Kolejne pytanie - Jak to jest z ładowaniem przez wolnoładowarkę? Posiada ona wskaźniki diodowe, aczkolwiek męczy mnie to, że w opisach jest, iż podobno LiFePO4 powinno trzymać się częściowo naładowane, czyli nie tak jak zwykłe NiMh itp. , że powinno się ją rozładować do końca i nie doładowywać. Jak to jest, czy można doładowywać LiFePO4 wolnoładowarką?

Moja replika to CM028, aczkolwiek póki co nie dojechana w środku ... jeszcze. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że przyśpieszy także tempo zużycia części.

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

jak będziesz miał jakąś w miarę ładowarkę wybierzesz tryb storage i po problemie choć nie wiem czy jest sens się w to bawić skoro zwykle strzelanki odbywają się co tydzień czy 2. Tą zabaweczkę od krakmanów sobie daruj to pieniądze wyrzucone w błoto. Pakiety FF też nie powalają jakością. Odezwij się do do Segera chłopak doradzi ci w co warto zainwestować i jeśli zamówisz w rcscorpion to może jakiś upust ugadasz ;)

Psują się, nie trzymają prawidłowego napięcia, rozjeżdżają się.

Jeżeli akumulatory Li-Fe Cię interesują to tylko A123 Systems od enerlandu.

ładowarka do tych ogniw kosztuje od ok 200 do 500zł ( zależy od firmy, modelu, jakości, wyposażenia dodatkowego ładowarki.)