ghost666 Posted December 11, 2004 Report Share Posted December 11, 2004 gwoli wstepu: Mam kamizelke holenderską kompatybilna z systemem ALICE (zaczepy) a teraz kombinuje sobie doń kabure dwa pytania: 1) czy kabura na kamizelce jest 100% pomylka i tylko udowa sie liczy, a ta sie wogóle niesprawdzi? (a co, trzeba krytycznie do siebie podchodzic :lol: ) 2) gdzie w polsce za nieduze pieniadze nabyc taką kabure? czy lepiej moze kupic jakas najzwyklejsza najtansza i dorobic doń zaczepy? Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted December 11, 2004 Report Share Posted December 11, 2004 ad 1. Kabura na kamizelce nie jest pomyłką, jeśli tylko masz ją w miejscu gdzie jesteś w stanie szybko wyciągnąć z niej broń i sama kabura nie przszkadza Ci w poruszaniu i operowaniu bronią długą. ad 2. Kaburę taką dostaniesz spokojnie w kilku miejscach. W zasadzie kabury bo może to być: a) Kabura holenderska z cordury w kamuflażu DPM, całkowicie zamknięta (budowa podobna do kabur skórzanych na P64 i P83), przypinana do kamizelki zwykłymi zaczepami slizgowymi (klipsami). Cena ok. 50zł. B) Kabura amerykańska M12 z cordury w kolorze zielonym, zamknięta aczkolwiek ma możliwość dołączenia szybkiego zapięcia. Mocowana jest za pomocą specjalnego zaczepu (jest w komplecie). Dostaniesz ją na http://www.usarmy.pl/informacje.php?id=0072 ewentualnie na www.ranger.pl przynajmniej kiedyś mieli. Ceny są oszałamiające bo 180zł, aczkolwiek ja 3 tygodnie temu kupiłem na Allegro nową za 81zł. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 11, 2004 Report Share Posted December 11, 2004 Kabura na brzuchu, a tak wlasnie bedzie w tej kamizelce, wymusza zastosowanie kabury zamknietej. Inaczej kladąc się uwalisz sobie replike dokumentnie. Osobiscie nie widzialem zamknietej a taniej. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted December 11, 2004 Report Share Posted December 11, 2004 Kabura na brzuchu, a tak wlasnie bedzie w tej kamizelce, wymusza zastosowanie kabury zamknietej. Inaczej kladąc się uwalisz sobie replike dokumentnie. Osobiscie nie widzialem zamknietej a taniej. Kabura holenderska ... Cena ok. 50zł. Kabura amerykańska M12 ... kupiłem na Allegro nową za 81zł. Nie wiem Wukasz co rozumiesz przez TANIA bo jeśli 50zł lub 80zł to jest droga to ja przepraszam bardzo, ale pokaż mi jakąkolwiek kaburę, którą kupisz za te pieniądze i nie mówie tu o Cybergunowskim ścierwie, skajowych otwartych gównach na pasek itp. A jeśli czegoś nie widziałeś to nie oznacza, że to nie istnieje. EDIT: To gdzie będzie miał tę kaburę w durzej mierze zależy od tego jak ma dopasowaną kamizelkę. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 11, 2004 Report Share Posted December 11, 2004 Punisher dobiles mnie... Pytanie mam: gdzie ja napisalem, że nie istnieje? Napisalem ze nie widzialem (w zasadzie powinienem napisac "nie widzialem ostatnio") - czy to oznacza, ze uwazam ze taka kabura nie istnieje? Przyznam - nie widzialem nigdy i nigdzie holenderskiej, M12 w dobrej cenie bywa niezmiernie rzadko. Ja twoja opinie poparlem, wiec nie wiem o co ci chodzi. Mozliwe, ze wyrazilem sie nieprecyzyjnie (a moze po prostu zaczepki szukasz?). Sowją drogą łaskawie mógłbyś podzielić się informacją gdzie można znaleść kabury holenderskie. BTW. Nie, 50 pln to nie jest duzo za kabure. 80 to dla mnie gorna granica. Co do cybergunowskich i podobnych kabur. Zawsze warto miec na uwadze, ze kabure mozna tez dobierac do wartosci repliki. Ja na przyklad nie mam zamiaru niegdy wydac na kabure 1/3 czy 1/2 wartosci giwery która będzie w niej siedziec. Dlatego też moja jest takim "gownem" z Tajguna (ktora nota bene po przerobce juz takim "gownem" nie jest) Jezeli chcialby kabure umiescic nie na brzuchu (coś ala crossdraw) tylko na boku (jezeli bedzie mial bardzo rozsuniete panele) to takie umiejscowienie guna jest IMO idiotyzmem. Za wysoko (no chyba że ghost666 ma jakas nietypowa budowe ciała np. zblizoną do orka). Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted December 11, 2004 Author Report Share Posted December 11, 2004 kabura bedzie nie na brzuchi, tylko na klatce piersiowej - po lewej stronie, gdzies na wysoksci konca żeber. Ze zamknieta to ja wiem, inna to wogóle do lasu w gre nie wchodzi :) Punisher - zarzuc mi gdzies linka do tej holenderskiej, to Cie ozłoce chyba :) Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 11, 2004 Report Share Posted December 11, 2004 Ghost - to miejsce dla mnie jest mimo wszystko brzuchem (wiem ze nieanatomicznie ale co tam :) ). Powiedz mi tylko...planujesz montowac kabure na skos czy jak na figurkach ActionMana i w filmach z Chuckiem Norisem? Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted December 11, 2004 Report Share Posted December 11, 2004 Ja zaczepki?? Gdzież bym śmiał, forum nie jest od zaczepiania. Kabury holenderskie ma w ciągłej ofercie Bryku z Bytomia, a jak nie ma to w każdej chwili sprowadzi. Co do wartości kabury to też bym polemizował. Jesli wiem czego chcę to kupuję droższą kaburę bo może w przyszłości będę miał lepszego guna żeby go w niej trzymać. Mój gun był prawie o połowe tańszy od samej kabury. Kamizelki holenderskie są w 2 lub 3 rozmiarach więc to naprawdę zależy od wielu czynników gdzie ghost666 będzie miał ją usadowioną. Jesli mi się uda znaleść chwilkę czasu to w poniedziałek zrobię fotki kamizelki holenderskiej w przymocowana M12 we wszystkich możliwych wariantach dla prawo i leworęcznych Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 11, 2004 Report Share Posted December 11, 2004 Ha! To zależy o której kamizelce mówimy. Jeżeli o oprządzeniowej to ona chyba jest tylko w jednym rozmiarze. Chyba, że mówimy o pokrowcu przeciwodłamkowej (zaznaczam, ze moge sie mylic). W całym wątku pisząc o "brzuchu" mam na myśli "przod" korpusu. Co do Bryka.... nie każdy mieszka na Śląsku i ma do niego dostep. PS. Bardzo chetnie zobacze foty M12 zamocowanej "na skos". Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted December 11, 2004 Report Share Posted December 11, 2004 Nie kamizelka oporządzeniowa jest 2 lub 3 rozmiarach. Na metce na lewym panelu zawsze jest podany rozmiar. Ja dostępu do Bryka nie mam. Dzwonie i jade albo wysyła za pobraniem, ludzie z Tarnowa od niego też biorą. Chcesz numer kom to wyśle Ci na priw widziałem, że gustujesz w sprzęcie w DPM a On ma tego od groma. Co do Twojego jakże złośliwego PS. To owszem da się ja zamontowac na skos za pomocą specjalnej przystawki ewentualnie odpowiednio zapietych pasków. Z tym, że akurat M12 jest tak wykonana, ze broń z niej łatwiej wyciągnąć gdy znajduje się w pozycji pionowej lub poziomej. Ale specjalnie dla Ciebie coś wykombinuję przy użyciu dostepnych materiałów 8) ghost666 chce mieć zapewnie kabure na klacie nie na brzuchu (zależy kto ma jaki brzuch i czy ma klate :twisted: ) Fotki kabury nigdzie znaleść nie mogę, ale zobacz sobie czarną lub brązową polską kaburę do P64 to będziesz z grubsza wiedział o co biega. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 11, 2004 Report Share Posted December 11, 2004 Zlosliwy? Gdzie? ;) Mowilem juz, ze "brzuch" byl tu umowny :) Numer mam, ale wielkie dzieki za checi. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted December 11, 2004 Author Report Share Posted December 11, 2004 punisher - od bryka mam kamizelke, ale niestety urwał mi sie z nim kontak - pisałem mejle etc i zadnej reakcji z jego strony nie uzyskałem... wiesz co z nim, moze? tak, chce miec kabure na klacie, najsensowniej wydaje sie na skos, ale AFAIK to kabura jest montowana prosto(?) a wy jaki montaz polecacie? Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted December 12, 2004 Report Share Posted December 12, 2004 Oczywiscie skośny, musisz pokombinować Jakiś czas temu widziałęm kopie kabury bianchi, w róznych kolorach na allegro. Cena za nówkę to było chyba 140 ale nie dam sobie nic uciąć, zawsze to taniej niż 180 w ampolu. Ale raz na jakiś czas zdarzają sie org. bianchi zadko przekraczając 100,- a kabura wiele, wiele zastosowań. Do Bryka lepiej dzwonić 8). pozdr wilku Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted December 12, 2004 Author Report Share Posted December 12, 2004 primo - 140 za kabure to dla mnie za duzo, 50 to max, dlatego tak zainteresowałem sie tymi holenderskimi w DPM secundo - moze mi ktos do Bryka numer telefonu podrzucic? Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted December 14, 2004 Report Share Posted December 14, 2004 Fotki z montażem, ale tylko dla praworęcznych i na zewnętrznej części panela. Miałem zapierdol w robocie i nie miałem czasu fotografować. Tu kabura wpięta skośnie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts