Damianosky Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 Cześć, mój kolega nie ma konta na wmasg więc wklejam jego pytanie. Witam. Niedawno zakupiłem w sklepie Asg Shop replike G&P M4A1 - Colt's Firearms Standard Version z tuningiem 1lvl. Do karabinu dokupiłem baterie ( w innym sklepie ) NiMH 8.4V 1100mAh Mini firmy G&P. Po pełym naładowaniu ładowarka mikroprocesową do full, bateria naciąga springa 2-5 razy a potem zachowuje się tak jak by była kompletnie rozładowana. Dodam, że przed zakupem kontaktowałem się z innymi użytkownikami tego karabinu i dostalem pozytywna odpowiedz co do tej bateri ( że bedzie pasowac ). Replika na innych podobnych bateriach działa idealnie. Stąd moje pytanie, w czym leży problem. Z gory dziekuje za odpowiedz. Akumulator od cm.028 Ni-Cd 1200 mAh 8,4v napędza bez problemu tą replike, bateria g&p napędza również cyme. Quote Link to post Share on other sites
kerth Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 Jak koledze dedukcja przychodzi z taką samą łatwością, jak zakładanie konta na forum, to mamy odpowiedź. Oczywiste chyba, że bateria niesprawna. Do wymiany/wyrzucenia (zależnie od gwarancji). Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 (edited) Niech kolega zmierzy napięcia na baterii obciążonej (przy naciśniętym spuście) i podajcie tutaj. Na baterie z reguły nie ma gwarancji. Niech kolega zareklamuje wadliwość produktu z ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Niech żąda wymiany na nową. PS. domyślam się, że nie upłynęło jeszcze pół roku od zakupu. Edited July 22, 2010 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
Damianosky Posted July 22, 2010 Author Report Share Posted July 22, 2010 Paczka przyszła na mój adres w zeszły piątek. Akumulator podłaczył po pierwszym ładowaniu, godzine później napisał mniej więcej to co w pierwszym poście. Napiszę mu żeby zażądał od sklepu zbrojownia.pl wymiany bateri na nową. Jakby stękał, że nie potrafi paczki wysłać to jaką baterie ma kupić ? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 23, 2010 Report Share Posted July 23, 2010 jak ktoś nie potrafi paczki wysłać to niech nie zajmuje sie może nawet życiem ? może ładowarka bubel i ie ładuje. nie podałeś jaka ładowarka. Quote Link to post Share on other sites
Damianosky Posted July 23, 2010 Author Report Share Posted July 23, 2010 http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1429 Ładowarka podobna do tej (problem z linkiem sklepu zbrojownia.pl) , on ma tą sygnowaną nazwiskiem kalashnikov'a. Kupiona razem z akumulatorem, ładował w ustawienu 7cells 500mA. Spróbować załadować moją ładowarką (taka sama jak w linku)? Ps. Pomińmy to że paczki zamawia na mój adres, nie potrafi baterii odesłać itd. Ja nie mam zamiaru robić tego za niego. Quote Link to post Share on other sites
kerth Posted July 23, 2010 Report Share Posted July 23, 2010 No czyli ładowarka też na kolana nie wali. Ale naładować powinna. Skoro cała reszta działa na innym aku, to chyba naprawdę ciężko znaleźć inny powód. Dla 100% pewności zrób to co piszesz. Naładuj na innej ładowarce. Quote Link to post Share on other sites
Koszyk Posted July 23, 2010 Report Share Posted July 23, 2010 (edited) Sprawdź miernikiem napięcie na ładowarce i aku. Ładowarka powinna mieć ponad 12V, a aku ponad 9V. Jeśli występują duże odchyły (w dół) od podanych wartości tzn, że coś jest nie tak. ps: kolega nie ma, jak to się mówi: "zaufania do internetu" ? Edited July 23, 2010 by Koszyk Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 23, 2010 Report Share Posted July 23, 2010 ale ładowarka moze być walnieta;p Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 Albo wtyczka nie łapie jak to tamiya:D Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 Albo nie ma prądu w gniazdku. :-F :wink: Quote Link to post Share on other sites
kerth Posted July 25, 2010 Report Share Posted July 25, 2010 Nerpa: Tak, oczywiście. Dziękujemy za wspaniały wkład w sprawę. Damianosky: Ruszyłeś coś z tą ładowarką? Koszyk: Ładowarka mikroprocesorowa może cuda robić przy takim mierzeniu :) Quote Link to post Share on other sites
Koszyk Posted July 25, 2010 Report Share Posted July 25, 2010 (edited) Ładowarki mikroprocesorowe są na jakiś inny prąd? Moja działa na ten w gniazdku. Tak czy inaczej pokaże, że coś się ładuje lub nie ładuje. Edited July 25, 2010 by Koszyk Quote Link to post Share on other sites
kerth Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 Koszyk: Próbowałeś mierzyć multimetrem napięcie na wyjściu ładowarki mikroprocesorowej, która sama sobie sprawdza, ile ogniw ma akumulator do ładowania? Quote Link to post Share on other sites
Koszyk Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 Nie wgłębiałem się w to jakiej ładowarki mikroprocesorowej używa kolega, mój błąd sory. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 podeślij batke do mnie to posprawdzam ją :) jeżlei okaże sie że bateria jest dobra to wina ładowarki a wtedy do kosza, lub pozbadź sie tego cholerstwa w miarę szybko :) Quote Link to post Share on other sites
Damianosky Posted July 26, 2010 Author Report Share Posted July 26, 2010 Seger : Pogadam z nim i może wyśle batke do Ciebie. Jest tak zdesperowany, że replike chce sprzedać z przebiegiem 20bb. Fakt, dziwny koleś. Wtyczki tamiya, cm.028 mu ciągnie ale rof podobno mniejszy niż na tym chińskim akumulatorze. Jutro wezmę od niego akumulator (podobno naładowany), sprawdze czy uciągnie m120 w mojej replice jesli nie to załaduje swoją i jeszcze raz spróbuje. Byłem na wsi więc nie było jak posprawdzać. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 problemem mogą byc też konektory fatalne ( czyt. tamiya to ścierwo :) ) Quote Link to post Share on other sites
Koszyk Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 (edited) problemem mogą byc też konektory fatalne ( czyt. tamiya to ścierwo :) ) Wystarczy trochę popracować, czyli wywalić wtyczki, wpiąć i owinąć izolką :):) (mówię tu o rzadko rozłączanych miejscach, przy aku się nie nadaje) Edited July 26, 2010 by Koszyk Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 Sam sie owiń izolką, kable wymienia sie na nowe a jak nie to lutuje się i izoluje termokurczka... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts