Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 240
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Po napisaniu tego nie tam gdzie trzeba, wrzucam moje pierwsze wrażenia tutaj.

No więc mam od niedawna G36KV SCR III generacji i nie jestem zadowolony. Pierwsze wrażenia były w miarę pozytywne. Dosyć dobrze wykonany korpus bez luzów i jakiegokolwiek skrzypienia jak w moim JG rocznik 2009 chyba. Regulowana kolba niestety już luzy ma, a oryginalny magazynek to jakaś pomyłka, prawie się nie trzyma w gnieździe i lata na boki. Na szczęście JG i BOYI pasują prawdłowo.

Elektryka i gearbox z silnikiem działają dobrze bo sprężyna 120 jaka jest w środku spokojnie daje radę na baterii 8,4V. Niestety na pierwszej strzelance selektor ognia zaczął się bez przerwy zacinać, szczególnie przy semi.

Ale najgorszą rzeczą jest komora hop-up. Na początku podawanie po dwie kulki brałem za przejaw początkowego niedotarcia, jednak nic z tym się nie poprawiło. W końcu dobrałem się do komory i wyszło, że lufa z gumką siedzi tam strasznie luźno. Nic dziwnego, że musiałem podkręcać hop-up maksymalnie aby coś zadziałał. Dodatkowo wszystko było upaćkane smarem, nawet guzek który podkręca kulkę.

Zamówiłem nową gumkę i zobaczę czy coś pomoże ale obawiam się, ze aby to strzelało dobrze, będę musiał wymienić komorę. Tylko tu jest problem, bo ona ma zintegrowaną rurę której kulki dochodzą z maga i niestety wraz z komorą potrzebne będzie też gniazdo magazynka. A te dostępne są niestety osobno jako adapter do magów stanagowych. Co ciekawe zespół lufy wraz z komorą i gniazdo maga pasują od JG i po takiej zamianie giwera strzela poprawnie.

No i jeszcze śmieszna drobnostka, szyny ris są za wąskie i np. rączka taktyczna, która pasuje do JG idealnie, tutaj niestety odpada. Przynajmniej górna ma poprawny wymiar choć w moim egzemplarzu była lekko wybrzuszona ale trochę ją podgiąłem (ma blachę pod spodem).

Właśnie wymieniłem gumę na Element RH55 (zamówiłem 65 ale przysłali 55) no i pierwsze testy wskazująna jako taką poprawę. Pierwsze strzały wypadły kiepsko (znowu podwójne) ale następnych kilkadziesiąt kulek na semi i seriami poszło poprawnie.

Edited by Trapez
[...]otóż dysza w G36 SRC ma 25,25 mm jest to praktycznie o 1.50 mm więcej niż w standardzie CA a zatem żadna dostępna dysza na polskim rynku nie da 100% szczelności. Może próbować wsadzić dysze do Auga ale i tak zostanie około 0,30 mm luzu

dysza w standardzie CA ma 24mm.

Dobra, a jak się wymieni całą komorę na CA albo tą niebieską Big Dragon wycinaną w CNC, to ktoś może się orientuje czy dysza trzymająca standardy wtedy będzie poprawnie działać? W sumie w JG dysza też jest trochę dłuższa.

Dobra, a jak się wymieni całą komorę na CA albo tą niebieską Big Dragon wycinaną w CNC, to ktoś może się orientuje czy dysza trzymająca standardy wtedy będzie poprawnie działać? W sumie w JG dysza też jest trochę dłuższa.

normalna komora hop up nie będzie pasować ze względu na adapter do magazynków SRC który ma inna budowe ale o tym już chyba wiesz.

zakładając że posiadasz adapter odpowiedni do komory CA pozostaje jeszcze kwestia zespołu lufy w którym mocuje się komorę Hou pu. Komore Hpu up u wszystkich producentów mocuje się na 2 "skrzydełkach/bolcach" wystających z komory które wchodzą w gniazda znajdujące się w zespole lufy zewnętrznej. Od tych "gniazd" i "skrzydełek" zależy czy komora hop up będzie bliżej czy dalej od gerboxa, jeśli cała komora jest dalej potrzebujesz dłuższe duszy jeśli jest bliżej krótszej. Ja w moje giecie zeszlifowałem po 0.25 milimetra na każdym ze skrzydełek hop-upa. Całe Hu przesunęło się o te 0.25 bliżej gerboxa Dzięki temu używam teraz dyszy z auga (25.03mm) a karabin podaje kulki taj jak trzeba i szczelność tez jest odpowiednia.

jedna ważna rzecz skrzydełka nie są symetryczne i jest to normalne

A właśnie, dzięki za sugestię, nie pomyślałem o spiłowaniu czegoś, żeby komora bliżej dyszy podeszła. No ale na razie po wymianie gumki testy w lesie wypadły w miarę pozytywnie.

Zastanawia mnie tylko jakieś szybkie wyczerpywanie baterii. Albo to zbieg okoliczności, że akurat miałem mocno zmęczoną baterię i muszę ją na nowo poformatować albo inne licho, że miała wyższą temperaturę po jakichś 300 kulkach. Nie wiem jak się nagrzała bo sprawdziłem to parę minut po strzelaniu ale jeszcze po tym czasie była dosyć ciepła. A może to normalne :strach: .

Kurde po przeczytaniu posta Trapeza zastanawiam się czy G36 od SRC to będzie dobry wybór...

Ma ktoś G36C (SRC) i ma/miał takie problemy ?

Nie jest chyba tak źle. Jak napisałem, po wymianie gumki giwera działa poprawnie. Mam nadzieję, że selektor się wyrobi tak jak w JG. W sumie tam (w JG) połamałem oryginalną płytkę i teraz posuwa tam king-arms. Jeśli chodzi o porównanie to mam też G36K JG na sprężynie 120. W sumie dołożyłem do niego tyle, że wychodzi drożej niż nowe SRC, gdzie wciąż cały gearbox jest chyba lepszej jakości, nie wspominając o silniku. No i widać, że SCR wciąż ma potencjał i sprężyna 130 nic mu złego raczej nie zrobi, a do JG bez dodatkowych inwestycji już bym nie próbował. Między innymi dlatego kupiłem drugą gietkę pomimo tego, że mam już JG, w której ta dodatkowa sprężyna z SRC fajnie śmiga i będzie z tego sprzęcik do CQB.

No cóż, chyba trochę pochwaliłem za wcześnie. Pierwsze testy na strzelance po wymianie gumki nie wypadły dobrze. Seria czy bursty jako tako wychodzą, tylko czasem coś poleci podwójnie. Ale na semi to już porażka, najlepszy wynik to gdy co drugi strzał jest poprawny. Zwykle to same niewypały po których kulka się wyturla z lufy.

Tak więc już raczej się zdecydowałem na wymianę komory i okolic bo raczej nie sadzę, że się dotrze i jakimś zacznie działać poprawnie. To jest chyba wadliwie zaprojektowane.

trapez zanim zaczniesz inwestować w nowe komory to zeszlifuj po 0.1 milimetra na każdym ze skrzydełek i porównaj gumkę hop up stokowa z tą nowa jeśli w nowej jest większy kołnierz to może być dodatkowa przyczyna plucia kulkami miałem tak przy gumce z guardera która miała o wiele większy kołnierz i kolki zamiast się przecieskać zawijały go i zacinały się

obecnie uzyskałem w mojej giecie około 420 w terenie sprawdziła się bardzo dobrze kulki podaje prawidłowo na singlu i auto.

wykonanie przy niej prace to :

- zainstalowany bore up z CA

- dysza z AUGA 25,03 mm

- sprężyna 130 guardera

- zeszlifowanie skrzydełek mocujących Hop up o około 0,2 mm

- uszczelnienie komory hop up teflonem

obecnie strzelam na gumce stokowej

mam zamiar jeszcze wstawić jakąś prawdziwa preckę a potem przejadę się do znajomego na hrono

W sumie masz rację, najpierw spróbuję trochę pomajstrować. Choć zacinki miałem także w przypadku stockowej gumki, więc może w tej komorze jest za dużo miejsca.

Wspominałem o przycinającym selektorze ale na ostatniej strzelance chyba już się dotarł bo nie miałem w tej kwestii już więcej problemu.

Byłem wczoraj na strzelance i z moim G36E od SRC nie było najlepiej. Mam problem z hop-up'em jak strzelam to kulka leci idealnie w cel a po 30-35m skręca nagle ostro w lewo. Niby gumka jest dobrze zamontowana, mam nawet lufe precyzyjną 6.03mm i nie wiem dlaczego tak jest. Próbuje coś dłubać przy hopku ale nie wiem czy coś z tego będzie.

To w takim razie jak tak wam nie wypada najlepiej ta gieta, to chyba zacznę dozbieranie kasy na CA. Szkoda,bo myślałem że to jest lepsza replika ;/.
A to w ogóle inna sprawa, jednak przydały by się recenzje tych nowszych CA z EBB. Jak jest taka opcja to raczej CA.

Problemy z tańszymi modelami niestety bywają idnywidualne - vide mój G36C JG - jedna wielka rozpacz. Więc wybór firmy nie jest gwarancją uniknięcia poważnych problemów. Po za tym JG to jednorazówka (wolałem kupić nowy - pilna potrzeba operacyjna niestety - niż naprawiać stary).

Ta historia z komorą hop-up SRC, rzeczywiście nieco straszy. Sklep się jakoś w tej sprawie wypowiadał? W sumie mają potencjalnie bardzo atrakcyjny towar, który jak się wydaje ma (jak na razie jeden) wyjątkowo paskudny feler.

Poza tym czy to prawda że części SRC nie są kompatybilne z innymi producentami?
Niektóre są, niektóre nie są - jak już tu zresztą nie raz pisano. Akurat dość chętnie używam części SRC do JG, więc moze małe podsumowanie i przypomnienie:

RIS:

RIS nie bardzo pasuje (mocowanie), ale wystarczy trochę pracy pilnikiem i działa.

Magazynek:

Magazynek ma luz, ale kto używał różnych klonów M4/HK, to się raczej nie przerazi, tam majtanie się magazynka jakoś nikomu nie przeszkadza.

O szynach i uchwytach:

Jak pisze Trapez (podziękowania za wnikliwy opis) - górna łapa pasuje bez stresu. Z mocowaniem do dolnej - miał problem. Ale - sam używam "cudu morfologii" czyli "scarowskiej" "rączki z nóżkami" na szynie dolnej, dłuższej SRC - absolutnie pierwszorzędnie się sprawdza. Więc nie jest tak źle, poza tym to akurat da się wymienić w razie czego.

Możliwość montażu koli na górnej szynie uchwytu z lunetą - ktoś coś wie?

Kolba:

Pasuje. Ma mały luz w regulacji, ale użytkownika tanich replik też nie powinien on niepokoić. Mnie nie przeszkadza. Do moich potrzeb wystarcza skądinąd kolba od wersji C, więc regulowana jest tu tylko sposobem na lepsze wyważenie koszmarnego jak dla mnie rozłożenia ciężkości w JG (docelowo bateria mini 1600).

Aha! Przy wymianie kolby należy uważać by rdzenia zawiasu nie wpakować do góry nogami, bo się będzie o jeden do tyłu po wyjściu w teren.

Chyba jest jednak w końcu ok :)

Wziąłem pod uwagę to co pisał Bizoo o regulacji skrzydełek komory. Efekt osiągnąłem bez ich piłowania. Rozebrałem mianowicie obudowę lufy zewnętrznej i zajrzałem do prowadnic do których wchodzą skrzydełka. Okazało się, że w jednej z nich, tam gdzie skrzydełko w sumie się tylko dosuwa (potem się zatrzaskuje na końcu rowka) jest trochę nadlane z formy. Zeskrobałem to i złożyłem do kupy.

Nie wiem czy to na coś wpłynęło ale dodatkowo wyjąłem jeszcze raz gumkę, zateflonowałem i wszystko dookoła razem z jej kołnierzem i całą komorą nawilżyłem smarem STTi (poza guzkiem hopupowym i jego najbliższą okolicą oczywiście). Po złożeniu testowe kilkadziesiąt strzałów na semi wypadło bez żadnego zacięcia.

Tak więc chyba problem z blokowaniem się wynikał ze zbyt suchego kołnierza gumki i być może trochę nierównej prowadnicy dla skrzydełek. Jutro jeszcze testy w lesie ale to co na razie sprawdziłem na semi to wydaje się, że problem rozwiązany. :-F

@Ghandi2: Mnie chodziło o części wewnętrzne ;-). Ale i tak już po rozmowie ze sprzedawcą w specshopie zdecydowałem się na JG. Oczywiście używane, bo to będzie moja pierwsza replika, poza tym nowego nigdzie nie dostanę.

Edited by andyss1995
@Ghandi2: Mnie chodziło o części wewnętrzne icon_wink3.gif.
A, to swoją drogą dobrze by było to zaznaczyć ;-). Ale pytanie pozostanie otwarte, Może Trapez i Bizoo. poczynili tu jakieś obserwacje?

Ale i tak już po rozmowie ze sprzedawcą w specshopie zdecydowałem się na JG.
Z calym szacunkiem dla Specshopu, na przawdę świetyny sklep (polecam), ale w ich asortymencie nie ma SRC, więc niekoniecznie muszą być zwolennikami zwiększenia sprzedaży tej marki :).

Byłem wczoraj na strzelance i z moim G36E od SRC nie było najlepiej. Mam problem z hop-up'em jak strzelam to kulka leci idealnie w cel a po 30-35m skręca nagle ostro w lewo. Niby gumka jest dobrze zamontowana, mam nawet lufe precyzyjną 6.03mm i nie wiem dlaczego tak jest. Próbuje coś dłubać przy hopku ale nie wiem czy coś z tego będzie.

Ja bym stawiał na jakiś brud w lufie.

Nigdy nie jestem pewny i lufę czyszczę tak aby nie było widać żadnego pyłku. Najlepiej na wycior nałożyć kawałek szmatki, która nie zostawia kłaczków, do tego olej silikonowy aby był dodatkowy poślizg. Można się wspomóc wkrętarką w kręceniu wyciorem. Oczywiście trzeba uważać, żeby wysmarowaną olejem szmatą nie przejechać po hopupie.

Z calym szacunkiem dla Specshopu, na przawdę świetyny sklep (polecam), ale w ich asortymencie nie ma SRC, więc niekoniecznie muszą być zwolennikami zwiększenia sprzedaży tej marki :).

Racja, aczkolwiek pracuje tam jeden z najuczciwszych ludzi w tej branży ;-) . Nawet moi rodzice,który nie znają się na ASG uważają,że jemu nie chodzi o to żeby sprzedać,tylko żeby doradzić.Ale dzięki Ghandi2 za obiektywne zdanie. ;-)