krzysiek2222 Posted July 31, 2010 Report Share Posted July 31, 2010 Witam, nie ma zbyt wiele tutaj o tej kamizelce, więc założę temat. Chodzi mi o to, czy jest ona dużo wygodniejsza od starego IBA (wiem, że wygodniejsza, ale czy jest jakaś przepaść między nimi)? I jak wypada w porównaniu z CIRASem? Bo tania nie jest, a czy jest warta swojej ceny? Ogólnie interesuje mnie kopia PANTACa. Quote Link to post Share on other sites
Then Posted July 31, 2010 Report Share Posted July 31, 2010 Porównania z CIRASem nie wytrzymuje (jeśli weźmiemy CIRASa podobnej jakości). Quote Link to post Share on other sites
krzysiek2222 Posted July 31, 2010 Author Report Share Posted July 31, 2010 Ale chodzi tutaj o brak tego wewnętrznego cummerbunda? A te gęstsze palsy na piersi to coś dają, czy nie ma większej różnicy między takimi, a tradycyjnie rozstawionymi? Quote Link to post Share on other sites
Then Posted July 31, 2010 Report Share Posted July 31, 2010 Między innymi o brak tego cummerbunda. Te "gęstsze palsy" dają tyle, że możesz sobie przypiąć kieszeń o pół zwykłej komórki niżej/wyżej ale nic poza tym. Quote Link to post Share on other sites
krzysiek2222 Posted July 31, 2010 Author Report Share Posted July 31, 2010 No właśnie między innymi, i o te "inne" mi chodzi. Wiem, że męczę, ale chciałbym trochę dokładniej wiedzieć czym się kamizelki różnią od siebie w użytkowaniu. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted July 31, 2010 Report Share Posted July 31, 2010 MTV nie jest kamizelką w pełni szybkowyczepną. Ma inny. mniej wygodny i uniwersalny krój wkładów balistycznych. Jest masywniejsza, prostsza i generalnie jej użytkownicy zażądali tego co się teraz nazywa IMTV albo Plate Carrierów SPC i ich nowej wersji. Quote Link to post Share on other sites
krzysiek2222 Posted July 31, 2010 Author Report Share Posted July 31, 2010 W sumie, to nie widać po zdjęciach dużych różnic, poza taśmami na piersi. Czym różnią się te kamizelki poza palsami? A co do samego MTV, to właśnie miała być zbyt skomplikowana, dlatego wychodzi z użycia. Z tego co widziałem, to faktycznie kawał kamizelki, cięższy od IBA, ale nie rozumiem dlaczego mówiło się o wkładaniu jej przez głowę. Na filmiku marine zakłada ją normalnie. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted July 31, 2010 Report Share Posted July 31, 2010 Słuchaj, z tego co piszesz można mniej więcej wywnioskować że nie masz za bardzo rozeznania w tym sprzęcie. Przyjmij więc za dobrą monetę jeśli powiem Ci że najrozsądniej zrobisz kupując Plate Carriera SPC, albo CIRASa bo nie sądzę żebyś dał radę znaleźć gdzieś MCAV. O różnicach już mówiłem: - brak faktycznego QR, brak wewn. cummerbudna, inny, mniej ergonomiczny kształt kamizelki wynikający z zastosowania innego kroju miękkich wkładów balistycznych (wariant wkładów IBA). Quote Link to post Share on other sites
krzysiek2222 Posted July 31, 2010 Author Report Share Posted July 31, 2010 Czyli w sumie faktycznie jak nie ma kopii IMTV, więc nie ma sensu przepłacać za zwykłe MTV. A jak wypadłby SPC w porównaniu z CIRASem? PS. Jeśli chodzi o różnice, to widzę te między MTV a CIRASem, ale chodziło bardziej o MTV vs. IMTV. Rzeczywiście napisałem to tak, jakbym nie widział różnic między CIRASem a MTV. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted July 31, 2010 Report Share Posted July 31, 2010 No z IMTV wypniesz się sam z MTV - niekoniecznie, bo nie zawsze dasz radę sięgnąć do klamer na barkach. To samo dotyczy zakładania. SPC jest mniejszy, wygodniejszy i prostszy od CIRASa, nie jest też kamizelką zintegrowaną, a plate carrierem - tzn jego konstrukcja podyktowana jest kształtem i rozmiarem płyt pancerza, nie zaś miękkich wkładów balistycznych. Quote Link to post Share on other sites
krzysiek2222 Posted July 31, 2010 Author Report Share Posted July 31, 2010 Czyli kwestia pozostaje otwarta. Gdyby CIRAS był lepszy, to bawiłbym się na 100% w Force Recon, ale jeśli SPC jest lżejszy i wygodniejszy, to pozostaje trudny wybór. A jeżeli chodzi o boczne płyty SPC, to kieszenie na nie wyglądają trochę dziwnie i przez to że są odstające, to nie będą zahaczały o wszystko dookoła? Wiem, że kamizelka nie jest stworzona stricte do lasu, ale gdyby jej tam użyć, to nie będą owe kieszenie przeszkadzały? Quote Link to post Share on other sites
gryncek1 Posted July 31, 2010 Report Share Posted July 31, 2010 (edited) Gdyby CIRAS był lepszy, to bawiłbym się na 100% w Force Recon Jeśli chodzi o stylizacje musiał by to być CIRAS land... A jeżeli chodzi o boczne płyty SPC, to kieszenie na nie wyglądają trochę dziwnie i przez to że są odstające, to nie będą zahaczały o wszystko dookoła? Żołnierze z tym nie mają problemów. Wiem, że kamizelka nie jest stworzona stricte do lasu ale gdyby jej tam użyć, to nie będą owe kieszenie przeszkadzały? Chyba sobie już odpowiedziałeś, kamizelki nie są przystosowane do czołgania, ale jeśli sytuacja wymaga -da się. Płyty boczne będą tak samo przeszkadzać jak łądownice. Edited July 31, 2010 by gryncek1 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 1, 2010 Report Share Posted August 1, 2010 Na temat stylizacji i rekonstrukcji jest odpowiednie forum oraz wątki dotyczące jednostek, to jest wątek nt. kamizelki MTV. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts