MaksUS Posted September 10, 2010 Report Share Posted September 10, 2010 Cześć, jeżeli pojawiło się już takie pytanie, to sorry, ale nie znalazłem go na forum. Macie może dostęp do filmów szkoleniowych z zielonej i czarnej taktyki? To bardzo ważne dla mnie, znam trochę elementów taktyk, lecz chciałbym sobie utrwalić to wszystko, bo powoli 'wylatuje wszystko już z głowy', a i też nowymi rzeczami nie pogardzę :) Wiem, że są poradniki, lecz znacznie lepsze byłyby filmy z komentarzem. Jeżeli ktoś miałby do nich dostęp, proszę o odpowiedź tutaj lub na PM. Quote Link to post Share on other sites
HoHoL Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 A co konkretnie umiesz i według jakiej szkoły. Bo "co kraj to obyczaj" inaczej wygląda to u brytoli inaczej u hamerykanów a o bloku wschodnim to nawet nie wspomnę. Inaczej działają 4 osobowe grupy specjalne, inaczej drużyna lekkiej piechoty itd. Pytanie postawiłeś na tak ogólnym poziomie że podejrzewam że jesteś zielony bądź też nie masz usystematyzowanej wiedzy według jednej szkoły tylko liźnięte elementy "trochę z tego, trochę z tamtego" nie stanowiące logicznej całości. Piszę oczywiście o taktyce zielonej bo w takim dziale umieściłeś swój post. Nie licz też że ktoś ci podrzuci link z cyklu "Taktyka zielona w weekend by Chris Ryan" bo najzwyczajniej w świecie takich produkcji nie ma lub nigdy o takich nie słyszałem. Jeżeli nie masz dostępu do szkoleniowca to pozostaje Ci grzebanie po necie. Jeżeli moja diagnoza jest słuszna i nie masz usystematyzowanej wiedzy to zacznij może od szkoły brytyjskiej, która jest dość dobrze opisana tu: http://dpm-soldier.pl/taktyka/index.html Dorzuć sobie do tego część informacji zawartej w filmie SAS Survival Secrets dostępnej na youtube. Coś ci się może wtedy wyklaruje i będziesz miał podstawy merytoryczne do stawiania konkretnych pytań, na które chętnie odpowiemy. Pozdrawiam, HoHoL Quote Link to post Share on other sites
Tarbuł Posted February 12, 2011 Report Share Posted February 12, 2011 W nowym programie TVN Turbo jest nowy program Rekrut tam jest trochę taktyki fajnie wszystko wytłumaczone pokazane, powtórzone zapewne możesz coś z tego skorzystać. Wystarczy wpisać w youtube "Rekrtut" mam nadzieje że pomogłem. Quote Link to post Share on other sites
MaksUS Posted February 12, 2011 Author Report Share Posted February 12, 2011 @Tarbuł, dzięki wielkie! Mniej więcej o coś takiego mi chodziło, mam już wszystko na dysku. :) Niektóre elementy były mi znane, jednak jest tam kilka nowych, których nie znałem. :) Teraz to tylko do nauki i powtarzania trzeba się wziąć. Quote Link to post Share on other sites
Tarbuł Posted February 12, 2011 Report Share Posted February 12, 2011 (edited) Cieszę się że pomogłem miłej nauki :cool: Edited February 12, 2011 by Tarbuł Quote Link to post Share on other sites
Firnow Posted February 13, 2011 Report Share Posted February 13, 2011 Ja od siebie bym polecił kursy Magpula ,nawet z filmy mozna sie kupe rzeczy nauczyc.Nie tyle taktyki co skutecznego poslugiwania sie bronia Quote Link to post Share on other sites
KretCK Posted February 16, 2011 Report Share Posted February 16, 2011 Oglądając filmy to raczej niczego się nie nauczysz :wink: Quote Link to post Share on other sites
MaksUS Posted February 16, 2011 Author Report Share Posted February 16, 2011 Znalazłem w sieci bardzo fajne filmy szkoleniowe komandosów. :) Obszerne, wielu rzeczy można się dowiedzieć, ale niestety tylko w wersji angielskiej. Quote Link to post Share on other sites
krissente Posted February 16, 2011 Report Share Posted February 16, 2011 To może byś zamieścił? Odnośnie postu wyżej - oglądając filmiki niczego się nie nauczymy... No nie wiem czy niczego, pozna się teorię, później można próbować na podstawie tego coś już sobie ćwiczyć z ekipą. Już kiedyś widziałem była nagonka: "bez instruktora to w ogóle kpina! NIE DA SIĘ, NIE DA SIĘ". Oczywiście szanuję maniaków, którzy mogą sobie pozwolić na zajęcia z profesjonalnym instruktorem, udział w szkoleniach i treningach z prawdziwego zdarzenia - w sumie sam bym tak chciał, ale realia są różne. Przypominam tylko - to airsoft - nie wojna. Gdyby nie chęci ludzi i materiały w sieci, wszystko by stało w miejscu i szczerze? Wolę poćwiczyć zrywanie kontaktu na podstawie filmu szkoleniowego niż czekać na prawdziwe szkolenie i nie robić z ekipą NICZEGO. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
MaksUS Posted February 16, 2011 Author Report Share Posted February 16, 2011 (edited) Fuck! Chciałem właśnie podesłać linki, ale użytkownik, który wrzucił filmiki, usunął konto... :/ Pobrałem tylko jedną z siedmiu serii, postaram się wrzucić to na YT. Pierwsza seria składa się z 6 partów, to jest link do pierwszego parta: link Kurde, żałuję, że nie zdążyłem pobrać reszty!!! :( Edited February 16, 2011 by MaksUS Quote Link to post Share on other sites
krissente Posted February 16, 2011 Report Share Posted February 16, 2011 To faktycznie, ale lipa! Pamiętam jak to oglądałem kiedyś... niezły numer wywinął. Podejrzewam, że na p2p się dorwie. Quote Link to post Share on other sites
MaksUS Posted February 16, 2011 Author Report Share Posted February 16, 2011 Proszę bardzo, oto link do pobrania pierwszej (i jedynej, jakiej mam :P) serii taktyki SAS. Filmy produkcji BBC, jedynie w wersji angielskiej. Kliknij, aby pobrać. Quote Link to post Share on other sites
KretCK Posted February 17, 2011 Report Share Posted February 17, 2011 Pisząc swojego posta nie do końca o to mi chodziło. Tak jak już krissnt napisałeś oglądanie filmów,wyciągnięcie wniosków, a potem przełożenie teorii w praktykę. To ma sens,ale istnieje też ryzyko że nauczymy się jakichś "technik" źle. Będziemy popełniać błędy których nie wychwycimy sami, a nie będzie osoby która nam powie co robimy źle. Tak że filmy to nie wszystko, ale od czegoś trzeba zacząć. Quote Link to post Share on other sites
HoHoL Posted February 18, 2011 Report Share Posted February 18, 2011 Pisząc swojego posta nie do końca o to mi chodziło. Tak jak już krissnt napisałeś oglądanie filmów,wyciągnięcie wniosków, a potem przełożenie teorii w praktykę. To ma sens,ale istnieje też ryzyko że nauczymy się jakichś "technik" źle. Będziemy popełniać błędy których nie wychwycimy sami, a nie będzie osoby która nam powie co robimy źle. Tak że filmy to nie wszystko, ale od czegoś trzeba zacząć. Trzeba zacząć od tego by wiedzieć czego się chcemy uczyć. Na taktykę zieloną składa się masa wiedzy, którą trzeba posiąść z czego akurat formacje patrolowe, ich zmiana, manewry są najprostszą w teorii rzeczą (kwestia zgrywania ludzi może przysporzyć problemów). Tyle że to jest wierzchołek góry tak naprawdę. Poruszanie się, komunikacja i strzelanie to najważniejsze umiejętności piechoty. Żeby się poruszać trzeba umieć nawigować. Więc trzeba opanować pracę z mapą i kompasem w dzień i w nocy. Żeby się komunikować trzeba znać zasady radiokomunikacji, kodowania transmisji, pracy w sieci itd. Żeby strzelać trzeba znać obsługę broni, postawy strzeleckie, manewry ogniowe itd. Przykłady można mnożyć. Im dalej w las tym więcej drzew. Pytanie jak szczegółową wiedzę chce się pozyskać i w jakim zakresie. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 18, 2011 Report Share Posted February 18, 2011 SAS Survival Secrets - document/program rozrywkowy BBC - filmem szkoleniowym komandosów... ROTFL :) W sieci tego jest masę, wpisz sobie nazwę i możesz ściągnąć w dużo lepszej jakości niż z YT. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted February 19, 2011 Report Share Posted February 19, 2011 Oglądając filmy to raczej niczego się nie nauczysz :wink: Dwa odcinki Rambo dziennie i mam najwięcej fragów w gminie :cool: Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 19, 2011 Report Share Posted February 19, 2011 To całe dwa dni oglądania ;) Quote Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 Dwa odcinki Rambo dziennie i mam najwięcej fragów w gminie :cool: Pod warunkiem że będziesz miała nóż RAMBO. A tak na poważnie, stosowanie taktyki z filmów dydaktycznych przystosowanych do realnej walki jest troszkę jak oglądanie filmów survivalowych realizowanych w dżungli Amazońskiej bo przeżyć kilka dni pod namiotem w Bieszczadach. Jedno ma się nijak do drugiego. Może i zdobędzie się jakieś pojęcie o tym, ale starając się stosować do zasad nawet tych podstawowych szybko dojdziemy do wniosku że nie tędy droga. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 Hmmm... Pinky, to Ty? :icon_eek2: Quote Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 Jawhol to ja Foczko :laugh: wróciłem. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 Wszelki duch! :icon_eek2: Miło Cię ponownie widzieć :cool: Quote Link to post Share on other sites
HeXs Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 Temat stary bo stary ale odświeżyć mogę serią Rekruta. Program emitowany na TVN Turbo ( jak dobrze pamiętam ). Na YT można znaleźć wszystkie odc. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 No co Ty nie powiesz? Quote Link to post Share on other sites
pawicka Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Pozwolę wtrącić się do rozmowy. Czy opanowanie taktyki jest trudne i jak długo trzeba uczyć się żeby móc wyjść na pole walki? Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Prawdziwe? Najlepiej nie wychodzić w ogóle. W airsofcie to najlepiej pójść na strzelankę i zobaczyć na własne oczy, że większość graczy stosuje nieskomplikowaną taktykę lub nie ma jej wcale. To tylko gra, nikt Cię nie zje jak nie będziesz ogarniać. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts