Vezyr Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 Mam mały problem: co jest lepsze, nasz polski wz.93, czy USMC Marpat? Osobiście Marpat wg. mnie jest ładniejszy ale nie wiem jakie ma zastosowanie w kamuflażu w typowym lesie polskim. Więc co jest lepsze pod względem kamuflażu, proszę o kilka opinii bo jedna dużo nie wnosi. Jest to ważne bo zazwyczaj muszęmieć dobre..bardzo dobre camo, więc: Marpat czy WZ-eta? Quote Link to post Share on other sites
MrEldirek Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 Jeśli szukasz czegoś co naprawdę dobrze maskuje w naszym polskim lesie, to oczywiście będziecie to WZ - w końcu został stworzony do tych lasów. Ale jednak jeśli chcesz mundur Marines to bierz woodlanda, ja osobiście używam właśnie takie maskowanie i powiem ci, że sprawuje się bardzo dobrze w naszych lasach. Oczywiście wszystko zależy też od tego czy szukasz munduru pod asg i czy chcesz się skupić na rekonstrukcji danej jednostki, czy na przykład potrzebujesz tego do lasu na grzyby ;) Quote Link to post Share on other sites
Vezyr Posted September 19, 2010 Author Report Share Posted September 19, 2010 Potrzebuję coś żeby się kamuflować, wg. marpat chyba się świetnie kamufluje i trudno znaleźć lepszy, chyba że coś od rusków Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 Mam nadzieję, że masz na myśli kontrakty a nie badziewne podróbki made in China a sygnowane przez Helikon tudzież inny Mil-tec? Bo różnica cenowa między oboma mundurami jest dość... spora. Marpata nie miałem więc się o nim nie będę wypowiadał. Natomiast WZ.93 użytkowałem przez pewien czas i powiem, że zły nie jest. W miarę dobrze maskuje i jest wygodny (mam na myśli rip-stop), jednak dla mnie i tak wzorem pozostaje rosyjski Partizan. Więc jeśli masz okazję to szukaj mundurów/maskałatów zza wschodniej granicy. A Eldirka się nie słuchaj, bo widać że jeszcze "mleko ma pod nosem" w sprawach mundurowych. Od kiedy to USMC używają woodlanda? Quote Link to post Share on other sites
vanar Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 A Eldirka się nie słuchaj, bo widać że jeszcze "mleko ma pod nosem" w sprawach mundurowych. Od kiedy to USMC używają woodlanda? There were initially three MARPAT patterns: Woodland, Desert, and Urban. Currently, only the Woodland and Desert patterns are used by the Marine Corps, replacing the U.S. Woodland pattern and the U.S. Three Color Desert pattern. The Urban pattern was not approved for use. A snow pattern has also emerged on cold weather training over-garments. http://en.wikipedia.org/wiki/MARPAT Ale jednak jeśli chcesz mundur Marines to bierz woodlanda, [...] HellMaker666, mundur Marines, czyt. marpat. Woodland, czyt. zielony marpat, no bo raczej nie desert, zwłaszcza do lasu. A tak wracając do wątku, zdarzało mi się, że widziałem z daleka kogoś w kurtce i mówiłem, że ma marpata, a z bliska okazywało się że to wz93. Ten i ten kamuflaż jest dobry. No może wz93 jest trochę ciemniejszy i chyba bardziej nadaje się do polskich lasów. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 MARPAT, trzymaj się z dala od polskiej myśli technicznej ( mówię to jako użytkownik Pantery ). Już samą ergonomią, która jest w AS tak ważna, jak kamuflaż, jankesi biją nas na głowę ( nie ma się co dziwić ). Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 (edited) Woodland funkcjonuje jako nazwa kamuflażu US Army przed wprowadzeniem UCP. Woodland w tym znaczeniu co jest podane na wikipedii oznacza leśny, a Eldirek tak pięknie sformułował swój post, że wyszło, że poleca woodland jako kamuflaż. Poza tym nie ma czegoś takiego w nomenklaturze jak woodland marpat. Jest tylko MARPAT - marine pattern, który to jest właśnie tym "woodlandem" i desert marine pattern, czyli wersja pustynna. Wniosek? Trzeba nauczyć się pisać poprawnie posty, bo potem głupoty wychodzą :wink: Najlepiej będzie jak Vezyr poda ile może wydać na mundur, bo tak to można mu polecić nawet AORa. Edit: Co do ergonomii to powoli to się zmienia. Mundury w kroju wz.2007 (jeśli się nie mylę) są porównywalne do ACU. Jakby nie patrzeć to Jankesi przeznaczają większe fundusze na wyposażenie swoich mundurowych. U nas jeśli chcieliby zwiększyć budżet MONu to zaraz podniósłby się rwetes, że jak tak można. Tu jest Polska, żeby armia była porządnie wyposażona to trzeba poczekać trochę czasu. Wszak US Army (ogólnie jako armia) na początku uzawodowienia nie była super - hiper. Zajęło im to ponad 30 lat. Miejmy tylko nadzieję, że urzędasy w MONie przejrzą wreszcie na oczy i nam to nie zajmie tyle czasu. Edited September 19, 2010 by HellMaker666 Quote Link to post Share on other sites
evan Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 Poza tym nie ma czegoś takiego w nomenklaturze jak woodland marpat. Jest tylko MARPAT - marine pattern, który to jest właśnie tym "woodlandem" i desert marine pattern, czyli wersja pustynna. http://img80.imageshack.us/i/dsc0187ic.jpg/ ja widzę jak byk woodland marpat na tej metce, co nie zmienia faktu, że też pomyślałem o BDU w wdl jak czytałem tamtego posta. Jeśli chodzi o temat to co rozumiesz pod określeniem "typowy las polski", las iglasty, liściasty, mieszany? W jakiej porze roku bo widziałem lasy w których w marpacie świetnie się maskowałem ale widziałem też takie gdzie byłem łatwo zauważalny. Marpat np. dobrze się sprawuje w lasach iglastych wiosną i jesienią. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 Szkoda zaczynać OT, ale temat i tak niedługo poleci więc: w MONie nawet jak kasa jest to idzie na pierdoły, które potem leżą w magazynie. Więc gdyby było jakieś dofinansowanie z niebios, to zamiast kupić 5000 porządnych kamizelek, kupiono by pół miliona desantów, tak żeby każdy żołnierz miał 2 pary... To tylko przykład, jak u nas się wydaje kasę. A do tego spójrzcie sobie na brzuszki naszych kochanych generałów, a na jankeskich. Oczywiście nie ubliżam np. gen. Skrzypczakowi, ale popatrzmy się na "urzędniczo-wojskowe" fuchy. A do tego jeżeli w naszym kraju wszystko będzie opierać się na układach, a nie doświadczeniu, to nigdy nie dogonimy reszty. Koniec. Żeby nie było - kupuj marpat. :wink: Quote Link to post Share on other sites
MrEldirek Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 HellMaker, podziel się własnym zdaniem, ale nie obrażaj ;) Mundur woodland, o właśnie taki http://pl.wikipedia.org/wiki/Woodland_%28kamufla%C5%BC%29 jest używany przez marines, wiem bo sam mam kontrakt od kuzyna, który w tej jednostce służył. Chciałem tylko powiedzieć, że z własnego doświadczenia wiem, że jeśli szuka jakiegoś munduru, w którym nie będzie łatwo widoczny w polskich lasach(liściastych konkretnie) to woodland jest akurat. Tak więc żeby nie ciągnąć tego - jeśli w grę wchodzą WZ i Marpat to bierz marpata, ale tylko i wyłącznie kontrakt. Quote Link to post Share on other sites
vanar Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 Woodland funkcjonuje jako nazwa kamuflażu US Army przed wprowadzeniem UCP. Nie tylko US Army bo wszystkich sił zbrojnych US. I nazwa funkcjonuje tylko w języku potocznym, prawidłowo Battle Dress Uniform http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_Dress_Uniform. Poza tym nie ma czegoś takiego w nomenklaturze jak woodland marpat. Jest tylko MARPAT - marine pattern, który to jest właśnie tym "woodlandem" i desert marine pattern, czyli wersja pustynna. Wszystkie znaki na niebie i ziemi temu zaprzeczają ;) Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted September 20, 2010 Report Share Posted September 20, 2010 Jeśli szukasz czegoś co naprawdę dobrze maskuje w naszym polskim lesie, to oczywiście będziecie to WZ - w końcu został stworzony do tych lasów. Został wybrany bo podobał się Wałęsie, zarówno użytkownicy jak i projektanci twierdzą ze jest kiepski. Masz może jeszcze jakieś mądrości o mitycznych polskich lasach do dodania? Ten i ten kamuflaż jest dobry. No może wz93 jest trochę ciemniejszy i chyba bardziej nadaje się do polskich lasów. Kolejny mądrala... jest ciemniejszy więc ma mniejsze kontrasty- gorzej maskuje. Temat był wałkowany 100 razy ale po co szukać na forum jak można kolejny raz zapytać o to samo... Tak jak pisał Mati, bierz marpata. Quote Link to post Share on other sites
Musley Posted September 22, 2010 Report Share Posted September 22, 2010 Marpat - nawet Helikona będzie maskował lepiej niż WZ, bo WZ to po prostu jakaś ciemna plama i dobrze maskuje chyba jedynie w szuwarach, ale tam i tak Cię nie będzie widać. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts