brzozer Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 Witam Box od mojego minimi ma tendencję do zacinania się. Kulki zacinają się w miejscu, gdzie kółko podające kulki chowa się pod taki dzyndzel na sprężynce (takie mam wrażenie). Słyszałem, że to częste, więc chciałem dowiedzieć się, jak sobie z tym radzicie. Tutaj zdjęcie tego miejsca. http://picasaweb.google.com/pigmeybrzoza/M24902#5521174554610403106 Link to post Share on other sites
szczupe Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 Nie jestem pewien czy dobrze widzę ale chyba troszkę masz zasyfiony ten mechanizm. Poza tym z pewnością nie zaszkodzi też jeśli napiszesz o jakiej produkcji box się rozchodzi... Link to post Share on other sites
FRAGER Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 Wygląda na chińskiego boxa. Pierwsza sprawa - wyczyść go. O te boxy należy dbać i co jakiś czas je rozkręcać i czyścić. Możesz spróbować podmienić ten walec ze sprężynki na jakiś inny wyciągnięty z Hi-Capa (czasami przypomina bardziej małe kółeczko niż walec), sprężynkę też możesz wymienić na nową. Jeśli go wywalisz kulki będą się ciąć na 100%. Jak rozkręcisz boxa to zwróć uwagę czy połówki do siebie dobrze pasują.Jeśli gdzieś masz za szeroko (chodzi mi o szczelinę gdzie wpadają kulki i spadają nią do tego koła które je podaje dalej) to postaraj się przypiłować aby było równo. Link to post Share on other sites
Zjawa Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 zwróć też uwagę na kulki. Tańsze będą się zacinać faktycznie, lepsze precyzyjne powinny mniej :) Link to post Share on other sites
brzozer Posted September 28, 2010 Author Report Share Posted September 28, 2010 Box owszem, jest chiński. Zasyfiony jest, ale czyszczony regularnie, więc to chyba nie to. Kulek używam tylko G&G. Spróbuję rozkręcić i podziałać z tym walcem i sprężynką. Na razie zrobiłem z boku w obudowie całego maga i w obudowie mechanizmu dwie dziurki, przez które śrubokręcikiem usuwam ew. zacięcia. Link to post Share on other sites
Wlosu Posted September 30, 2010 Report Share Posted September 30, 2010 Proponuje także "wypodkładkować" ośki tych kółeczek..... u mnie pomogło Link to post Share on other sites
brzozer Posted September 30, 2010 Author Report Share Posted September 30, 2010 W sumie ciekawy pomysł, aczkolwiek zacinają się kulki (sądzę, że za duża ich ilość na raz próbuje się dostać do koła podającego) Link to post Share on other sites
mefisteso Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 A ja mam problem z Boxem od P&J. Otóż Kulki dochodzą do końca ale replika nie zawsze podaje je do komory, słyszałem że problem może tkwić w zbyt lużnym 'tunelu' ze sprężyny w którym kulki są dostarczane do wylotu. Jak to wyeliminować. Jakie są inne opcje i co z tym zrobić? Link to post Share on other sites
czaja18 Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Odkopie trochę ten temat. Znalazłem w google coś takiego: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Wc0m2qvF4ssJ:www.k-par.pl/viewtopic.php%3Ff%3D5%26t%3D395+zacinaj%C4%85cy+si%C4%99+box+m249&cd=3&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=opera&source=www.google.pl Jednak to rozwiązanie u mnie nie zdało egzaminu. Ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły? Link to post Share on other sites
Recommended Posts