theFanta Posted October 1, 2010 Report Share Posted October 1, 2010 (edited) Witam. Potrzebuję dobrej repliki do szkoły. Może wydawać się śmieszne, ale chodzę do klasy o prof. adm-obr. i każdy musi zaopatrzyć się w jakąś dobrą replikę. Upatrzyłem sobie ten karabinek: http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_gbb_karabiny/a_w_s_s_we-m4_hard_kick_gas_blowback_type-1544.html, jednakże przeczytałem, że jest on zasilany green gas'em. I tutaj pojawia się kilka moich pytań, mianowicie: 1. O co chodzi dokładnie z green gas'em? 2. Jak często trzeba ładować green gas? 3. Lepsza jest broń z green gasem, czy normalny AEG? 4. Jak przelicza się zasięg z FPS. Chodzi mi o to, że 470 fps, to ile mniej więcej metrów? 5. Jak ma się sprawa odnośnie akumulatora? Czy lepiej kupować 2 od razu, żeby mieć na zapas? I ile V aku. warto kupić? 6. Czy karabinek, który przedstawiłem wyżej sprawdzi się? Jeśli nie, proszę o jakąś pomoc, co byście mogli polecić? ps. zmartwił mnie trochę ten green gas. Edited October 1, 2010 by theFanta Quote Link to post Share on other sites
arend Posted October 1, 2010 Report Share Posted October 1, 2010 1. O co chodzi dokładnie z green gas'em? 2. Jak często trzeba ładować green gas? 3. Lepsza jest broń z green gasem, czy normalny AEG? 4. Jak przelicza się zasięg z FPS. Chodzi mi o to, że 470 fps, to ile mniej więcej metrów? 5. Jak ma się sprawa odnośnie akumulatora? Czy lepiej kupować 2 od razu, żeby mieć na zapas? I ile V aku. warto kupić? 6. Czy karabinek, który przedstawiłem wyżej sprawdzi się? Jeśli nie, proszę o jakąś pomoc, co byście mogli polecić? ps. zmartwił mnie trochę ten green gas. 1. to jest gaz do zasilania replik 2. jak się skończy 3. zależy jak komu pasuje 4. nijak 5. A to jz jak stryjenka sobie uważa i na co ma kasę 6. U ciebie się nie sprawdzi, bo do karabinków gbb trzeba troszkę doświadczenia posiadać Poszperaj na forum , użyj szukajki, a napewno znajdziesz dokładne odpowiedzi na swoje pytania. Quote Link to post Share on other sites
Manis Posted October 1, 2010 Report Share Posted October 1, 2010 1. O co chodzi dokładnie z green gas'em? Gas sprężony sprzedawany w litrowych puszkach. 2. Jak często trzeba ładować green gas? jak się skończy xD zależy od mocy repliki, im większa moc tym więcej gazu zużywa 3. Lepsza jest broń z green gasem, czy normalny AEG? Idź na strzelankę i zobacz ile jest AEGów a ile pozostałych, większość to jednak AEGi 4. Jak przelicza się zasięg z FPS. Chodzi mi o to, że 470 fps, to ile mniej więcej metrów? Zależy od długości lufy, ustawienia hop-upa 5. Jak ma się sprawa odnośnie akumulatora? Czy lepiej kupować 2 od razu, żeby mieć na zapas? I ile V aku. warto kupić? Kup jeden pojemny, np. 9,6 4500mah http://batimex.pl/towar.php?idtowaru=2322&idzastosowanianad=414&idzastosowania=415 albo podobną Firefoxa. 6. Czy karabinek, który przedstawiłem wyżej sprawdzi się? Jeśli nie, proszę o jakąś pomoc, co byście mogli polecić? Sprawdzi się, ale nie wiem czy chodzi Ci o "realizm". Jeżeli nie, to bierz coś bez blowbacka, niepotrzebny bajer mocno zwiększający cenę repliki. Można polecić np. to: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=5735&name=VFC_-_M16A3_-_M4ES-200R, ale wymaga jeszcze tuningu mocowego, aby uzyskać porządany efekt. Quote Link to post Share on other sites
siannko Posted October 1, 2010 Report Share Posted October 1, 2010 Ale każdy omija istotną kwestię tego że do replik gbb nie potrzebujesz aku więc nie będziesz musiał bo kupować, ja polecę m4 KJW/tanio koba http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_320&products_id=5732&name=Tanio_Koba_-_KJ_-_M4_Gas_Blow_Back według mnie jest mniej awaryjna od WE, o obydwóch możesz poczytać w dziale gazowe, karabiny i karabinki Quote Link to post Share on other sites
Rzaziel Posted October 1, 2010 Report Share Posted October 1, 2010 (edited) Jeśli masz bardzo dużo pieniędzy, to te repliki na GG będą dobre. GG jest baaaaaardzo drogi. Za te pieniądze możesz kupić dobrego używanego AEG'a. Jak chcesz to uderz do mnie na gg (9511549) i na każde pytanie Ci odpowiem, bo naprawdę to jest zbyt rozległy temat żeby się na forum rozpisywać. Edited October 1, 2010 by Rzaziel Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted October 1, 2010 Report Share Posted October 1, 2010 GG może i jest drogi, ale propan już nie. O zasilaniu replik GBB propanem na forum jest duży temat o tym. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted October 2, 2010 Report Share Posted October 2, 2010 Witam. (...) 1. O co chodzi dokładnie z green gas'em? 2. Jak często trzeba ładować green gas? 3. Lepsza jest broń z green gasem, czy normalny AEG? 4. Jak przelicza się zasięg z FPS. Chodzi mi o to, że 470 fps, to ile mniej więcej metrów? 5. Jak ma się sprawa odnośnie akumulatora? Czy lepiej kupować 2 od razu, żeby mieć na zapas? I ile V aku. warto kupić? 6. Czy karabinek, który przedstawiłem wyżej sprawdzi się? Jeśli nie, proszę o jakąś pomoc, co byście mogli polecić? ps. zmartwił mnie trochę ten green gas. 1. GG to niby gaz ekologiczny, przyjazny dla środowiska. 2. Zależy ile się strzela, zależy jak duży zbiorniczek gazu, zależy jak mocna replika. 3. Zależy od kryteriów. O tym w pkt. 6. 4. Nie przelicza się. Jest tak wiele czynników wpływających na zasięg repliki, że nie ma prostego przeliczenia. Stockowy, dobrze ustawiony WE strzela ładnie i daleko. Celność pozostawia nieco do życzenia, ale ~60 m można osiągnąć. 5. Do replik gazowych nie trzeba akumulatora. Jak masz dobry akumulator, to wystarczy jeden - wszystko zależy od rodzaju aku, firmy, repliki do której jest używany, sposoby używania repliki. 6. Dlaczego gaziak jest zły jako pierwsza replika u "zielonego"? Ponieważ wymaga dużo czułości i sporo wiedzy. Wiele jest przypadków ludzi, którzy nie wiedzą co i jak robić by utrzymać gaziaka w dobrym stanie. Z AEGiem jest dużo łatwiej. Gaziaki są awaryjne, mają problemy z zaworami i szczelnością. AEG sprawiają znacznie mniej problemów w codziennym użytkowaniu. Gaziaki poniżej 8-10 st. C nie nadają się do strzelania. AEG funkcjonuje także w temp. ujemnych. Gaziaki są drogie w utrzymaniu i bardziej awaryjne niż repliki AEG porównywalne cenowo. Gaziak jest dobry jeśli oczekujesz realizmu podczas użytkowania. Ale jeśli ma to być Twoja pierwsza lub jedyna replika, to sugeruję jednak AEG, a potem jako uzupełnienie ewentualnie GBB. Pozdrawiam Mortis Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts