Hargin Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 czym to sie je? o co tu chodzi? nic nie znalazlem na sieci, a takowe pewien osobnik oferuje w komisie ?? Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 Nie ma czegos takiego. Tak samo jak koles pisze ze ma pakiety 9,8 V :) Moze to ten sam ? Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted January 11, 2005 Author Report Share Posted January 11, 2005 ja slyszalem, ze sa takie ogniwa - od goscia w sklepie modelarskim, ale nic wiecej nie potrafil mi powiedziec Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 jako zapalony modelarz autorytatywnie stwierdzam iz ww. ogniwa istnieją i maja zastosowanie w modelarstwie lotniczym (trudno dostępne i drogie) ps. alesh to oficjalnie brzmi Quote Link to post Share on other sites
PAT_KOZI Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 ogniwa owe faktycznie istnieją ... ich wydajność to juz inny problem ... może w TM stockowym by sie sprawdziły :roll: Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 Nie chce się wymądrzać bo w sumie hu** o tym wiem ale nie chodzi może o niklowo wodorkowe? Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 eeee nie niechodzi o NI-Mh (niklowo wodorkowe) leczo Cl-Mh (chlorkowo wodorkowe) no i wsio tresci Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 Ja tam nie slyszalem aby byly ogniwa zlozone z dwoch niemetali. Moze dlatego one sa jakies unikatowej technologi z kosmosu i dlatego tyle kosztuja. Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted January 11, 2005 Author Report Share Posted January 11, 2005 cena wcale nie jest powalajaca - bateria 10.8V 3000mAh - wydatek rzedu 300zl - za tyle ciezko dostac 2400mAh NiCd Quote Link to post Share on other sites
Sony Posted January 12, 2005 Report Share Posted January 12, 2005 Ogniwa Cl-Mh mają napięcie 3.6 V - postarm się dostarczyć więcej informacji. Muszę pogrzebać w katalogach. Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted January 12, 2005 Report Share Posted January 12, 2005 nom tesh słyszałem ze po 3,6 ale z tych ogniw nie mozna stworzyć np. 12v :!: troszke utrudnienie Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted January 12, 2005 Author Report Share Posted January 12, 2005 3,6 maja chyba litowe te z tego co klient z komisu twierdzi maja 1,2 Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted January 12, 2005 Report Share Posted January 12, 2005 nie li-ion (litowe) maja po 1,2 ale są w ogniwach po 3.6 wiem bo mam taka w telefonach dwóch Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted January 14, 2005 Report Share Posted January 14, 2005 yyyy.. to ja przepraszam:) Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted January 15, 2005 Report Share Posted January 15, 2005 Spoko przecierz masz prawo niewiedzieć :wink: Quote Link to post Share on other sites
Kacper_ Posted January 31, 2005 Report Share Posted January 31, 2005 jako modelarz potwierdzam fakt istnienia takich ogniw. Ale zawsze jest jedno ale. Po pierwsze nie spotkalem ogniw 2400 tylko 3000 lub 3300. Maja one taz zalete, ze nie maja tzw efektu pamieciowego, czyli mozesz je dowolnie doladowywac bez uprzedniego rozladowania i nic to im nie zaszkodzi. Wada jest natomiast fakt, ze sa bardzo czule na przegrzanie i powino sie je ladowac odpowiednia ladowarka, ktora konczy ladowanie jak akumulatory osiagna odpowiednia tepmerature (my zawsze przyjmowalismy 40C), ale w praktyce wystarczy przy ladowaniu normalna ladowarka sprawdzac reka temperature (przy 40C akumulatory sa naprawde gorace). Nie wiem jak dokladnie to wychodzi w kosztach, ale za jakies 200-250pln (6 szt) powinno sie juz dac kupic zwykle nieselekcjonowane akumulatory. Cena tych selekcjonowanych moze siegnac nawet 500-600pln, ale nie widze w asg koniecznosci ich kupowania, bo sa to swietne akumulatory dopasowane tak aby od poczatku do konca dawaly ci taki sam prad, ale jak padna to nagle i do zera. Poza tym zaden aeg w czasie strzelania chyba sie do tej granicy nie zblizy. Co innego mdel samochodu, ktoremu czasem i na piec minut nie wystarczy Quote Link to post Share on other sites
PAT_KOZI Posted January 31, 2005 Report Share Posted January 31, 2005 zdziwił bys sie, ale nie które AEgi nawet nie drgną na tych ogniwach (ale o tym juz było) Quote Link to post Share on other sites
Kacper_ Posted January 31, 2005 Report Share Posted January 31, 2005 Moze masz racje, na aegach sie nie znam za bardzo. Wydaje mi sie po prostu, ze nie ma sensu uzywaie tych ogniw w aegu. Ja to bym zainwestowal w cos innego. Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted January 31, 2005 Author Report Share Posted January 31, 2005 duzego wyboru niestety nie ma, a w dodatku jestesmy ograniczeni czesto miejscem dostepnym do zamontowania baterii, a akurat ogniwa wysokopradowe maja duze gabaryty Quote Link to post Share on other sites
Charibo Posted February 20, 2005 Report Share Posted February 20, 2005 Witam! I tutaj maly off topic... Jakie wlasciwosci maja ogniwa niklowo wodorkowe (Ni-Mh)?? Chcialbym kupic do P90 wlasnie takowe miast Ni-Cd... http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=581 Przepraszam za OffTop i Pozdrawiam! Charibo Quote Link to post Share on other sites
Sony Posted February 20, 2005 Report Share Posted February 20, 2005 Posiadam takowy akumulator w P90 właśnie. Działa doskonale, nie mam żadnych problemów. Jest pojemniejszy - to widać w czasie strzelanek. Niestety z uwagi na nieco większe rozmiary trzeba dokonać paru przeróbek : ja musiałem usunąć takie dwa półokrągłe kawałki plastiku na stopce/klapce. Inaczej nie było możliwe domknięcie. Te dwa "bajerki" nie służą niczemu. Po ich usunięciu bez kłopotu mieści mi się 1050 mAh 9.6V. Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted February 20, 2005 Report Share Posted February 20, 2005 Nie masz problemu ze stopniowym spadkiem szybkostrzelności w miarę rozładowania akumulatora? Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts