Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

ogniwa chlorkowo - wodorkowe

Recommended Posts

• 3 weeks later...

jako modelarz potwierdzam fakt istnienia takich ogniw. Ale zawsze jest jedno ale. Po pierwsze nie spotkalem ogniw 2400 tylko 3000 lub 3300. Maja one taz zalete, ze nie maja tzw efektu pamieciowego, czyli mozesz je dowolnie doladowywac bez uprzedniego rozladowania i nic to im nie zaszkodzi. Wada jest natomiast fakt, ze sa bardzo czule na przegrzanie i powino sie je ladowac odpowiednia ladowarka, ktora konczy ladowanie jak akumulatory osiagna odpowiednia tepmerature (my zawsze przyjmowalismy 40C), ale w praktyce wystarczy przy ladowaniu normalna ladowarka sprawdzac reka temperature (przy 40C akumulatory sa naprawde gorace). Nie wiem jak dokladnie to wychodzi w kosztach, ale za jakies 200-250pln (6 szt) powinno sie juz dac kupic zwykle nieselekcjonowane akumulatory. Cena tych selekcjonowanych moze siegnac nawet 500-600pln, ale nie widze w asg koniecznosci ich kupowania, bo sa to swietne akumulatory dopasowane tak aby od poczatku do konca dawaly ci taki sam prad, ale jak padna to nagle i do zera. Poza tym zaden aeg w czasie strzelania chyba sie do tej granicy nie zblizy. Co innego mdel samochodu, ktoremu czasem i na piec minut nie wystarczy

• 3 weeks later...

Posiadam takowy akumulator w P90 właśnie. Działa doskonale, nie mam żadnych problemów. Jest pojemniejszy - to widać w czasie strzelanek.

Niestety z uwagi na nieco większe rozmiary trzeba dokonać paru przeróbek : ja musiałem usunąć takie dwa półokrągłe kawałki plastiku na stopce/klapce. Inaczej nie było możliwe domknięcie. Te dwa "bajerki" nie służą niczemu. Po ich usunięciu bez kłopotu mieści mi się 1050 mAh 9.6V.