Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Załozenie Druzyny ASG (rejestracja w gminie, znaleznie sponsora itp)

Recommended Posts

Witam,

od jakiegoś czasu interesuję się ASG, i mam zamiar złożyć drużynę ASG.

Od czego zacząc by takowa druzyna była druzyną legalną.

Zeby podczas wizyty naszych władz nie było problemów iz okażemy im legitymacje (które posiadają druzyny juz porejestrowane tam gdzie trzea).

Prosiłybym by ktoś mi z tym pomógł.

Ps. nie chodzi o brak ludzi bo znajomych chetnych na rozgrywki ASG znajde ponad 20.

Potrzebny ci będzie wniosek do Sądu Rejestrowego i świadectwo ze skupu makulatury w trzech kopiach.

Tak się zastanawiam co jeszcze ktoś wymyśli.

A na poważnie .

Ewentualny sponsor to twoja sprawa. Legitymacje też.

Do założenia ekipy potrzeba jest kilku chętnych którym podobać się będzie nazwa wymyślona przez ciebi . I już.

Witam,

od jakiegoś czasu interesuję się ASG, i mam zamiar złożyć drużynę ASG.

Od czego zacząc by takowa druzyna była druzyną legalną.

Zeby podczas wizyty naszych władz nie było problemów iz okażemy im legitymacje (które posiadają druzyny juz porejestrowane tam gdzie trzea).

Prosiłybym by ktoś mi z tym pomógł.

Ps. nie chodzi o brak ludzi bo znajomych chetnych na rozgrywki ASG znajde ponad 20.

ASG nie jest sformalizowanym sportem, ba - w mojej ocenie, w myśl ustawy o kulturze fizycznej w ogóle nie jest sportem (acz jest na forum kolega-prawnik który twierdzi, że wprost przeciwnie). Nie ma klubów sportowych, Polskiego Związku Airsoftu Sportowego i działaczy związkowych. Legitymacji też nie. Ergo, żadna drużyna airsoftowa nie jest drużyną nielegalną.

Jeżeli bardzo chcesz ją sformalizować, zalegalizować i tak dalej, da się to zrobić rejestrując ją jako stowarzyszenie (patrz ustawa prawo o stowarzyszeniach). Znam grupy, które działają na tej zasadzie.

Z punktu widzenia przeciętnej paczki airsoftowców jest to jednak - moim zdaniem - zbytek formalności. Zbierz grupę i baw się. Rozsądnie i bezpiecznie. To wystarczy.

Edited by Errhile

Myślę, że Errhile w miarę składnie i dokładnie wyjaśnił na czym to wszystko polega ja natomiast dorzucę coś z własnego podwórka. Od dwóch lat próbuję zainteresować i zachęcić młodych ludzi z mojej miejscowości (wsi) do rekreacyjnego spędzania wolnego czasu polegającego właśnie na zabawie z airsoftem, rekonstrukcją i strzelectwem pneumatycznym. Jako, że nie jestem filantropem, a posiadam raczej ograniczone środki finansowe postanowiłem tematem zainteresować swojego sołtysa, tak więc z mojej inicjatywy odbyło się zebranie wiejskie na którym w miarę wnikliwie i logicznie wytłumaczyłem sens posiadania np. "sekcji strzeleckiej" i zainteresowania czymś dzieciaków oraz młodzieży. Pomysł trafił na podatny grunt, a na zapoczątkowanie swojej działalności otrzymałem wsparcie z sołeckiej kasy w wysokości ok. 5 tys. za które zakupiłem kilka replik AEG, kilka replik broni krótkiej na CO2, celowniki optyczne oraz inne nie mniej ważne akcesoria. Oprócz tego zwróciłem uwagę na zaniedbany teren po byłym boisku szkolnym i po zgodzie władz gminnych i wykorzystaniu pozostałych środków finansowych zorganizowałem tam strzelnicę. Oczywiście wszystko nie mogło by się odbyć bez przychylności sołtysa i władz gminnych, a także kilku innych zapaleńców i ludzi po prostu zainteresowanych tym, aby w ich wsi działo się coś ciekawego. Dodam jeszcze, że w tym roku to między innymi fundusze sołeckie wspomogły organizowaną na tym terenie imprezę Weekend Zwiadowców, a na rok przyszły już są zaplanowane fundusze na dalszy rozwój naszego hobby. Jak widać istnieją możliwości ubrania airsoftu w zorganizowany ruch, ale wszystko zależy jak zwykle od nas samych.

recon

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...