Kammo Posted October 8, 2010 Report Share Posted October 8, 2010 Witam. niedawno rozleciała mi się komora Hop-up i obudowa lufy do której mocujemy hop-upa (połamały się zaczepy - uchwyty) więc zakupiłem obudowę ma specschopie i postanowiłem zainwestować w komorę w technologi CNC. wszystko się ładnie poskładała w kupę ale niestety nie podaje mi kulek ??? jak obrócę replikę do góry nogami i powciskam kulki palcem do komory to ją podstawi przy naciśnięciu spustu i strzeli po kolejnym naciśnięciu ... próbowałem zdystansować komorę od gerboxa ale nic to nie dało ... może ktoś już montował i wie jak temat ugryźć ??? Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted October 8, 2010 Report Share Posted October 8, 2010 Na 90% nie psuje do siebie dół komory będący jednocześnie zatrzaskiem magazynka do góry komory - czyli komory właściwej. Bardzo prawdopodobna potrzebna jest modyfikacja pilnikiem (zrobienie okrągłego skosu umożliwiającego dojście kulkom do komory właściwej). Na chłopski rozum spójrz przez dziurkę w którą wchodzą kulki z maga i spiłuj to co uniemożliwia przejście kulkom dalej - tylko nie przeholuj. Quote Link to post Share on other sites
Kammo Posted October 8, 2010 Author Report Share Posted October 8, 2010 (edited) Na 90% nie psuje do siebie dół komory będący jednocześnie zatrzaskiem magazynka do góry komory - czyli komory właściwej. Bardzo prawdopodobna potrzebna jest modyfikacja pilnikiem (zrobienie okrągłego skosu umożliwiającego dojście kulkom do komory właściwej). Na chłopski rozum spójrz przez dziurkę w którą wchodzą kulki z maga i spiłuj to co uniemożliwia przejście kulkom dalej - tylko nie przeholuj. hmmm jak zerkam przez tą "dziurkę" która prowadzi kulki do magazynka to widze kawałek komory oraz końcówke dyszy więc nie bardzo mam co piłować ... wygląda to tak bez adaptera na magazynek .. po załadowaniu kolki ... Po zamontowaniu adaptera ... Troche mało widać ale jednak coś ... Edited October 8, 2010 by Kammo Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted October 9, 2010 Report Share Posted October 9, 2010 No przecież widać, że niebieska gumka hop upa za głęboko siedzi w komorze i blokuje kulkom swobodne wpadanie do niej i wypchnięcie przez dyszę do lufy... Musisz trochę pokombinować i tak ułożyć gumkę, żeby nie było jej widać po założeniu adaptera, albo gumka z mniejszym kołnierzem... Quote Link to post Share on other sites
Gasparzinho Posted October 9, 2010 Report Share Posted October 9, 2010 Miałem dokładnie tak samo. U mnie wystarczyło podłożyć parę kawałków taśmy izolacyjnej między komorę i gb. Teraz podaje ładnie Quote Link to post Share on other sites
Kammo Posted October 9, 2010 Author Report Share Posted October 9, 2010 Miałem dokładnie tak samo. U mnie wystarczyło podłożyć parę kawałków taśmy izolacyjnej między komorę i gb. Teraz podaje ładnie z chęcią bym zobaczył jak to u ciebie wygląda chodź by tak profilaktycznie ze zdjęcia ... bo mnie już przyznam coś trafia z regulacją, dałem między hop-up a GB takie gumowe podkładki i jest prawie idealna odległość ale za to mam problem z regulacją Hop-up bo albo blokuje mi kulki w lufie albo strzela na 15m i robi loba w dół :( a regulacja jest dość trudna bo pokrętło siedzi dość ciasno na tej uszczelce na HU i żeby nim przekręcić trzeba demontować lufę :( Więc jeżeli znajdzie się ktoś kto wkładam CNC do G36 to miło będzie jeszcze o jakieś rady ... Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted October 9, 2010 Report Share Posted October 9, 2010 A gumkę dobrze założyłeś? Bo często to jest powodem wielu narzekań na niepodawanie i złe działanie HU. Quote Link to post Share on other sites
Kammo Posted October 9, 2010 Author Report Share Posted October 9, 2010 A gumkę dobrze założyłeś? Bo często to jest powodem wielu narzekań na niepodawanie i złe działanie HU. Gumka sądzę ze jest dobrze, nie zawinęła się nigdzie , nasunąłem ją po tym nacięciu w zadłuż lufy do samego końca aż garb na gumce od dystansera wskoczył w wycięcie w lufie na ów dystancer. Zmieniłem dziś dystanser i zdjąłem tą uszczelkę która przychodzi pod to pokrętło od HU dzięki temu mogę kręcić nim swobodnie bez konieczności rozbierania Lufy jutro zabiorę do przestrzelania ... dobrze by było jak by znalaz się ktoś skory do pomocy i podał mi za pomoca sówmiarki jaki ma odstęp między oryginalnym HU a Dyszą wylotową w GB Quote Link to post Share on other sites
Gasparzinho Posted October 11, 2010 Report Share Posted October 11, 2010 Jak dorwę aparat, to jakieś zdjęcie podeślę, tylko chwilowo nie mam tej giwerki u siebie. I jeszcze coś tam pokombinuję, bo ta taśma tylko jako prowizorka. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 A wiesz że na 100% się nie pozwijała w komorze? Na zdjęciu widać że ewidentnie za dużo wystaje. Quote Link to post Share on other sites
Luderson Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Oryginał JG Odstęp od czoła GB do kołnierza gumki HU 18mm lub 19mm nie powiem dokładnie bo użyłem miary ,suwmiarki nie posiadam Mam nadzieje że pomogłem ;) Quote Link to post Share on other sites
MJ6 Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Powiem ci chłopie że z tą komorą jest coś nie tak. Mam i tą CNC i mam Pro-Wina i niby wyglądają podobnie, lecz ta CNC to za chiny nie współpracowała miałem zacięcia (generalnie podwijał się w niej kołnierz od gumki). Zaś Pro-Wina działała wyśmienicie bez żadnych kombinacji. Kombinuj z różnymi gumkami ja nie miałem cierpliwości. A jeszcze jedno między jedną komorą a drugą jest różnica właśnie tam gdzie jest kołnierz ta CNC jest jakby ciaśniejsza. Quote Link to post Share on other sites
Luderson Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 (edited) link http://www.airsoftforum.com/board/Prowin-CNC-G36-Chamber-t167498.html&p=18176258 cytat They are both great buys.. And to be perfectly honest they both performed very close to the same.. I had to modify both of them to work in my Echo 1 G36... There is a screw on the front of the versIII gearbox, and I think the design was intended to use that screw to hold the hop up onto the Gearbox for testing it outside the gin... The problem I ran into was I had to remove the screw in order for the Hop up to fit up against the GB and nozzle... This allowed the hop up to work good... But not perfect... I ended up taking them both and cutting a portion of them off to allow the hop up to move freely over the area where the screw in the gearbox was. I could have just shaved some of the meterial off, but cutting it seemed to be a better solution in the long run... temat właśnie o prowinie i tej CNC Edited October 12, 2010 by Luderson Quote Link to post Share on other sites
Kammo Posted October 12, 2010 Author Report Share Posted October 12, 2010 Wielkie dzięki za zrobienie zdjęcia i podanie wymiaru :) masz u mnie Piwo :) ... ale dzięki fotce widzę ze dysza wylotowa GB jest dość ciasno spasowana z HU, obecnie od dystansowałem komorę od GB i jakoś strzela (wyciąłem podkładki gumowe i wcisnąłem miedzy obudowę GB a HU) chodź nie do końca tak jak powinna i widzę ze chyba zakup tego CNC nie był zbyt dobrym pomysłem bo są spore problemy z dopasowaniem itd. co do gumki to na żadnym zdjęciu jej nie widać ... więc nie wiem gdzie kolega wypatrzył ze wystaje ?? Quote Link to post Share on other sites
airfer Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 z tego co wiem to te komory są robione w standardzie CA i do JG za bardzo nie pasują napewno będzie tu problem z dyszą różnią się one minimalnie CA jest krótsza o jakieś 0.4mm i żeby pasowała do komory JG trzeba komore podpiłować wię tutaj dysza od JG może być po prostu zadługa poszukaj tematu gdzieś był na forum Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 Na twoim pierwszym i drugim zdjęciu ewidentnie widać kołnierz gumki HU, na moje wystaje za dużo, to jest prawdopodobnie przyczyna nie podawania. Quote Link to post Share on other sites
Kammo Posted October 16, 2010 Author Report Share Posted October 16, 2010 z tego co wiem to te komory są robione w standardzie CA i do JG za bardzo nie pasują napewno będzie tu problem z dyszą różnią się one minimalnie CA jest krótsza o jakieś 0.4mm i żeby pasowała do komory JG trzeba komore podpiłować wię tutaj dysza od JG może być po prostu zadługa poszukaj tematu gdzieś był na forum czyli jak bym zakupił dysze od ca to mogło by zadziałać ?? Kicpa wiesz mi tam na tych zdjęciach naprawdę nie widać gumki wiem bo komorę widzę na żywo poza tym po zdystansowaniu komory kulki są już podawana ale jest problem z ich precyzyjnością Quote Link to post Share on other sites
Przypadek Posted October 16, 2010 Report Share Posted October 16, 2010 Widac gumke. Zobacz na 2 zdjęciu: nie widac tam całej kulki tylko jest tak jakby delikatnie scięta. Zasłania ją tutaj gumka Quote Link to post Share on other sites
MJ6 Posted October 16, 2010 Report Share Posted October 16, 2010 Zmiana dyszy nic nie da. Pierwsze co zrobiłem to wymieniłem dyszę na standardowa G36 w tej komorze generalnie podwija się kołnierz od gumki. Quote Link to post Share on other sites
Kammo Posted October 17, 2010 Author Report Share Posted October 17, 2010 Widac gumke. Zobacz na 2 zdjęciu: nie widac tam całej kulki tylko jest tak jakby delikatnie scięta. Zasłania ją tutaj gumka Gumkę poprawiałem ze 100 razy i nie da się jej inaczej, to jak ona jest tam zamieszczona to jej jej "naturalne" położenie nie mogę jej dać do przodu ani do tyłu bo nie założę zabezpieczenia które trzyma lufę w HU. Natomiast drążąc dalej temat to zastanawiam się nad zakupem obudowy lufy z CA lub adapterem magazynka z CA, po co ... a no po to ze skoro komora HA jest do repliki z CA to może po wsadzeniu obudowy lufy z CA odległość samej komory tez się zmieni ... lub sam adapter magazynków jest ciut zmieniony i ma troszkę przesunięty otwór podający kulki ... ale to tylko moje gdybania ... :/ Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted October 18, 2010 Report Share Posted October 18, 2010 Kup gumkę KMheada albo podobną z krótkim kołnierzem i problem powinien zniknąć, możliwe że trzeba będzie podszlifować rant komory jeżeli się nie zgrywa z otworem. Quote Link to post Share on other sites
Kammo Posted October 18, 2010 Author Report Share Posted October 18, 2010 Kup gumkę KMheada albo podobną z krótkim kołnierzem i problem powinien zniknąć, możliwe że trzeba będzie podszlifować rant komory jeżeli się nie zgrywa z otworem. Kurcze troche mi szkoda niszczyć tą komorę i piłować .... bo tak to zawsze mogę ja sprzedać ... Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted October 18, 2010 Report Share Posted October 18, 2010 (edited) Rada, gumkę wyjmij i włóż jakąś starą z obciętym kołnierzem, wtedy sprawdzisz czy komora czy gumka blokują kulki. Nie spodziewaj się że to będzie strzelać jak należy ;) Wtedy będziesz wiedział czy to sama komora czy kołnierz gumki blokuje. Edited October 18, 2010 by KicpA Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted October 18, 2010 Report Share Posted October 18, 2010 (edited) Nic się nie zmieni, CA różni się tym że ma inne mocowanie komory (skrzydełka, są krótsze) i dysza jest krótsza... Zmieniłeś komorę, zmień też dyszę (dla szczelności) albo ustaw tą tak żeby dobrze się uszczelniała i wtedy kombinuj dalej. Ja kiedyś byłem zmuszony (przez odpadnięcie całkowicie skrzydełek) do przerabiana gniazda magazynka by kulki bliżej GB podawał. Kulki nie haczyły już o kołnierz ale zabawy było z tym nie mało... Inne rozwiązanie to znalezienie gumki HU z małym kołnierzem albo przerobienie tej.. Musisz też coś zrobić z tym HU żeby płynnie dało się go ustawić. No i fakt, jak widzisz przez wlot kulek komorę (jakikolwiek jej rant) to musisz go spiłować. Jakbyś zrobił dobre zdjęcia (prostopadłe do osi wlotu kulek) to było by o wiele łatwiej... Edited October 18, 2010 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
Kammo Posted October 24, 2010 Author Report Share Posted October 24, 2010 (edited) Dla wiedzy zainteresowanych to rozwiązałem częściowy problem :) przesunąłem adapter magazynka o jakieś 1 - 1.5 mm w stronę GB i kulki już trafiają do magazynka :) ale dalej borykam się z problemem krzywo latających kulek :( co 10 kulka leci gdzieś "w kosmos" ale ten problem przewalczę na spokojnie i poreguluję hop-up ... Przesunąłem gniazdo magazynka w stronę zaznaczaną strzałką, tak aby powstał większy prześwit w miejscu zaznaczonym kółkiem dla zwiększenia możliwości manewrowania można trosze spiłować sam adapter w miejscu zaznaczonym kółkiem a strzałkami zaznaczyłem stronę którą należy zeszlifować o tu efekt przed ... i po odsunięciu gniazda ... Edited October 24, 2010 by Kammo Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts