predatorszarak Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 (edited) Witam Ostatnio wymieniłem gumkę Hop-up w cymie 028 na czarnego Guardera. Guarderowski dystanser okazał się być za duży więc zostawiłem stockowy. Jednak po skręceniu wszystkiego i przestrzeleniu, okazało się że kulki hmm... lecą w dół. I to, im mocniej ustawiony hopek, tym kulki szybciej spadają na ziemię. Na maksymalnym hopie kulki są na ziemi już po jakichś 10-15m. Nie mam kompletnie pojęcia co może być tego przyczyną. Szukałem na forum i przeczytałem, że u innego maniaka powodem podobnego problemu okazał się być dystanser. Jednak u mnie dystanser pozostał stockowy, który na stockowej gumce spisywał się normalnie. Kompletnie już nie wiem co może być tego przyczyną. Przekopałem tematy nt. innych problemów z hopem w tej replice, rozkręcałem i skręcałem kałaszka już kilka razy, chcąc upewnić się, że wszystko jest na swoim miejscu. Jestem praktycznie pewien, że wszystko zrobiłem dobrze. Gumka na lufie siedzi dobrze (wszystkimi wypustkami odpowiednio do lufy), patrząc przez lufę "wysuwa się i wsuwa" zgodnie z przesuwaniem dźwigni regulacji. I nie, nie włożyłem lufy odwrotnie :dry: Przed oddaniem do serwisu pragnę wysłuchać waszych rad, bo replika nie jest już na gwarancji i będę musiał trochę wybulić, a jestem oszczędny :biggrin: EDIT: Hmm... zauważyłem, że po ostatnim przesmarowaniu maga, kulki, które w nim przebywały są śliskie. Czy może to być przyczyną tej wady? Być może hop-up na takie tłuste kulki działa jakoś inaczej, gorzej. Edited October 10, 2010 by predatorszarak Quote Link to post Share on other sites
Pucu Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 (edited) Po pierwsze - zła gumka, u mnie już przy zaledwie kilku stopniach powyżej zera nie podkręcała w ogóle, poza tym jest dedykowana do mocniejszych replik. Po drugie mówisz że dystanser od Guardera jest za duży. To znaczy za gruby?? Edited October 10, 2010 by Pucu Quote Link to post Share on other sites
predatorszarak Posted October 10, 2010 Author Report Share Posted October 10, 2010 Tak, za gruby. Jak go wstawiłem, to przy hopku >0,5 skali kulki blokowały się w komorze. Quote Link to post Share on other sites
Pucu Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 W takim razie jeśli miałeś dystanser guardera i nie śmigało w momencie kiedy miałeś regulację ustawioną na tak małą żeby kulki się nie blokowały, a wszystko faktycznie masz złożone poprawnie, to rada jest jedna: zmień gumkę. Najlepiej na systemę, ew. guarder ale ten przezroczysty. Pzdr Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 Masz może gumkę stockową? Spróbuj na tej. I zobacz czy komora jest szczelna. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
predatorszarak Posted October 10, 2010 Author Report Share Posted October 10, 2010 Hmm... Szukałem i szukałem, ale nie znalazłem. Widocznie została wyrzucona przy "sobotnich porządkach" ;) Quote Link to post Share on other sites
Denis Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 Moim zdaniem guma do wymiany.....miałem podobny przypadek z taką gumką jest trochę zabawy trzeba dużo kulek przemielić żeby się jakby trochę przetarła.... Quote Link to post Share on other sites
predatorszarak Posted October 11, 2010 Author Report Share Posted October 11, 2010 Czyli kupować prezroczystego Guardera, czy bawić się w przecieranie czarnego? A jeśli opcja nr 2, to czy można to jakoś zrobić bez marnowania czasu i kulek? Nie wiem, np. wyjąć gumkę i przejechać po podkręcającej wypustce chropowatą powierzchnią pilnika do paznokci ;) Quote Link to post Share on other sites
Pucu Posted October 11, 2010 Report Share Posted October 11, 2010 Nie, nie można. Porzuć nadzieje z guarderem czarnym... Quote Link to post Share on other sites
lipek12 Posted October 11, 2010 Report Share Posted October 11, 2010 Kup sobie madbull'a albo coś innego bo guarder odpada i przeźroczysty i czarny przy guarderze miałem ten sam problem tyle że u mnie kulki jeszcze skręcały w prawo :icon_confused: . Quote Link to post Share on other sites
Pucu Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Lipek: Gumka madbulla nie pasuje do komory od AK bo zawija się kołnierz i pluje kulkami (2 przypadki na 2) Quote Link to post Share on other sites
bator18 Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Jeśli smarowałeś magazynek to użyj innych kulek bo możliwe że przez olej hopek nie podkręca kulek ja miałem to samo przy Systemie. Quote Link to post Share on other sites
Denis Posted January 25, 2011 Report Share Posted January 25, 2011 Fakt zalany olejkiem hop siup nie bd podkręcał kul i jest to już potwierdzone przez instytut matki i dziecka :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts