Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

G36 vs M4 vs Masada

Recommended Posts

Witam !

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu porządnej i tym samym konkretnej repliki. Mam do zagospodarowania ok 3000 zł w związku z czym celuję tutaj już w repliki raczej dobrych firm.

Ma to być replika do lasu, ewentualnie replika stosowana zamiennie z karabinkiem wyborowym. Jeżeli chodzi o opcje jakie sam rozpatrywałem, to są to g36 od tm (ftk od leylaxa ew. jakiś tańszy), m4 kwa 2gx (tutaj szczerze powiedziawszy nie mam pomysłu na tuning), oraz Magpul Pts Masada (sprowadzę z redwolfa, lub poczekam aż będzie w Polsce). Z pozostałych cech replik, to istotne wg. mnie jest kompatybilność z magazynkami do m4, jakość materiałów zastosowanych do budowy zewnętrznej (większość wnętrza i tak zostanie wymieniona) i oczywiście skuteczny zasięg.

I tutaj pojawia się pytanie do was drodzy koledzy airsoftowcy, czy jedna z tych replik to dobry wybór, jeżeli tak, to która, a może jest lepszy sposób na spożytkowanie tych pieniędzy (oczywiście na replikę asg) :) .

Z góry dziękuję i pozdrawiam Prawda :) .

Bierz SCARa ...

... np tak właśnie będą wyglądały wypowiedzi innych ...

Jeżeli chodzi o model repliki to sam musisz się zastanowić bo to będzie twoja replika i tobie ma się podobać. Ja miałem taki sam dylemat (oglądałem setki replik w necie ale i to nie pomogło, musiałem jechać do sklepu i potrzymać w ręku każdą replikę ) po wielu dniach wybrałem SCARa L od G&G (dziewczyna mi pomogła) podkreślam że miałem taki sam budżet ... Zależało mi na tym żeby replika dobrze leżała w dłoni, miała zwartą konstrukcję (górna część korpusu jest w jednym kawałku ) i żeby była w miarę mobilna (fabrycznie składana kolba z konfiguracją wysokości i długości). No i najważniejsze...flaki fabrycznie wzmocnione ( komora hopup przykręcona do body dzięki czemu się nie trzęsie ,co ma wpływ na mniejszy rozrzut prędkości wylotowej kulki ) lufa precyzyjna , wzm. zębatki itp...

Kolejnym argumentem jest to że magazynki są w standardzie m4 więc zawsze ktoś będzie mógł pożyczyć na strzelaniu.

A poza tym jest to dość nowa konstrukcja która jest masowo wprowadzana do służb na całym świecie ... Wybrałem mylnie wersję z dłuższą lufą co powoli zaczęło mi przeszkadzać ( tłumik szorował po ziemi ) ale zamówiłem krótszą (jutro przyjedzie)

Podsumowując ,po zamontowaniu celownika eotech ,składanego powiększalnika ,tłumika ( SCAR SD ) ,okładzin ris w kolorze zielonym (replika jest czarna) ... Nie zamienię Scara na nic innego ... nie tuninguję bo po pierwsze replika jest na gwarancji a po drugie coraz więcej imprez jest <360 więc jest idealnie ...

Co do MASADy miałem okazję zobaczyć na żywo i razi mnie nieco brak risów z boku i robi wrażenie "plastikowego"...

Ale to jest moja opinia więc siě nią nie sugeruj...

Wybór należy do ciebie...

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Nad scarem także się zastanawiałem, ale z tego co wyczytałem to żadna firmowa replika tego karabinku nie odbiega jakoś bardzo od tych chińskich. Jeżeli bym brał scara, to raczej poczekał na pojawienie się niedawno zapowiedzianej wersji od TM, no ale tutaj ponoć jest średnio z wymiennością części.

Jeżeli mówimy o MASADzie, to owszem może wydawać się plastikowa, bo jedynym elementem metalowym (większym) jest upper receiver wraz z szynami ris. Co do frontu, to i tak ma pojawić się alternatywny front set, właśnie orisowany. http://media.photobucket.com/image/masada%20ris/yosser65/Airsoft%20Blog%20images/Masada/MagPulPTSMasadaACR005.jpg?o=1

Coraz bardziej skłaniam się w stronę magpula, lecz odpycha mnie troszkę brak gwarancji, potrzeba ściągania ze stanów, no i jeszcze niewielka ilość części zamiennych.

Nie musisz już ściągać ze stanów - http://allegro.pl/magpul-acr-masada-fde-nowka-i1267907246.html

Jeśli replikę kupisz w polskim sklepie a sam dokonasz tuningu gwarancje tez tracisz. Poza tym w razie awarii nie masz pewności, że sklep uzna ci złożoną przez ciebie replikę na serwis jako gwarancyjną naprawę.

Kup sobie replikę która się tobie podoba bo to twój airsoft i twoje pieniądze.

Pozdrawiam Chlor.

Tuning raczej zamówił bym w sklepie, jako że znam się na tym, jak na rosyjskim balecie :P .

EDIT:

Generalnie, to w całym wątku bardziej chodzi o wnętrza replik, niżeli o wygląd. Zastanawia mnie po prostu, która i po jakim tuningu wytrzyma najdłużej.

Edited by Prawda

"Dobroć" repliki w stosunku do ceny jest złożona z bardzo wielu czynników ... Np Scar od VFC ma ciut ciekawszy wygląd i piękny dźwięk po zwolnieniu bolt catch (w G&G jest to dźwięk porównywalny z puszką od piwa) ale punkt za wnętrze wędruje do G&G ... Piszę akurat o SCARach bo miałem okazję porównać te dwa modele a nie żeby sugerować komuś kupno ...

Kolejnym przykładem zawyżenia ceny może być to że replika odwzorowuje konkretną broń (wszelakie m249 czy przepiękne ARESowskie karabiny snajperskie )

Temat został przeniesiony do "Jestem zielony". Troszkę dziwnie się czuję, zakładając że strzelam się od dobrych 3 lat :P .

Żeby nie było totalnego offtopu. Taka mała dygresyjka: myślicie, że warto poczekać na scara od tm ?

sądzę, że nie warto. Lepiej inwestować w klasyczne AEG a nie nietypowe z recoil engine. Jak Ci co zdechnie- jesteś w kropce. Jak jestem fanem TM to osobiście bym nie brał tych dziwnych wynalazków.

Tuning raczej zamówił bym w sklepie, jako że znam się na tym, jak na rosyjskim balecie :P .
Sklepy często podobnie więc rób tunning u kogoś kto się zna. Zaoszczędzisz kasę i nerwy ;]
Guest gecko123

Lepiej poskładaj sobie taki zestaw z najlepszych dostępnych części i wyjdzie ci taniej.

N.p:

Bore up Systema - ok 240zł

Sprężyna Guarder M120 ok 40 zł

Zębatki Promyka - ok. 270 zł

Prowadnica - ok 50 zł

Łożyska Modify lub Promyk - ok 80 zł

Popychacz - 30 zł

Taki przykładowy zestaw, wyjdzie ci za około 700 zł

Starczy Ci jeszcze na preckę Prometheusa i systemowy silnik.

Chociaż możesz też po prostu złożyć sobie replikę bez GB i kupić Systemowy GB i masz spokój.

Edited by gecko123

możesz też napisać do jakiegoś godnego zaufania serwisanta że masz tyle i tyle chcesz np. M4 z jakimi dobrymi bebechami jak tylko sie da.

Zobacz co ci poradzi ekspert w tuningu replik, myślę że to najrozsądniejsze co możesz zrobić jak sam sie nie znasz.

Pozdrawiam

• 1 month later...

"Dobroć" repliki w stosunku do ceny jest złożona z bardzo wielu czynników ... Np Scar od VFC ma ciut ciekawszy wygląd i piękny dźwięk po zwolnieniu bolt catch (w G&G jest to dźwięk porównywalny z puszką od piwa) ale punkt za wnętrze wędruje do G&G ... Piszę akurat o SCARach bo miałem okazję porównać te dwa modele a nie żeby sugerować komuś kupno ...

Kolejnym przykładem zawyżenia ceny może być to że replika odwzorowuje konkretną broń (wszelakie m249 czy przepiękne ARESowskie karabiny snajperskie )

Jak chłopak ma 3k to tak jak ja mam dokładnie taki sam wybór, Masadę po wielu bólach ale odrzuciłem, przez temat części i mixu gearboxa v2/v3. Co do Scara jeśli wezmę to na pewno VFC- czemu ? Bo najlepiej odwzorowuje oryginał, bezapelacyjnie najlepszy wygląd zew, a mając 3k bez problemu da się zrobić porządny tuning tak aby na m120/130 śmigało przez długi czas. Realnie ma się 1200zł na tuning- styka aż świat.

Alternatywa- M4 z osprzętem Magpul

A to tak na dokładkę porównanie scar vs Masada:

http://www.onpointsupply.com/cart.php?page=bushmaster_acr_for_sale

Masada vs M4 Magpul

Magpul Masada ACR and M4

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...