Ijet Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 Takie pytanko - czy to co widzimy na zdjęciu poniżej: Czyli jasne oznaczenia, to celowy zabieg producenta, czy też po prostu w zwykłym biciu nazbierały zanieczyszczenia i stąd taki efekt wizualny. Quote Link to post Share on other sites
Kudłaty Posted October 26, 2010 Report Share Posted October 26, 2010 (edited) Moim zdaniem to są bicia. Zaryzykuję stwierdzenie, że ostre modele AR nie mają malowanych oznaczeń (chyba, że te na rynek cywilny), jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Nie pamiętam, żebym widział na jakiś fotkach malowane oznaczenia. Edited October 26, 2010 by Kudłaty Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 (edited) Czyli jasne oznaczenia, to celowy zabieg producenta, czy też po prostu w zwykłym biciu nazbierały zanieczyszczenia i stąd taki efekt wizualny.Przede wszystkim to są bicia, a jasny kolor wynika z wytarcia ich krawędzi i odpowiedniego oświetlenia, a nie żadnych "zanieczyszczeń" (choć może i tych troszeczkę również). Przy innym świetle byś tego nie zauważył ;) Edited October 31, 2010 by REMOV Quote Link to post Share on other sites
Smutas Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 Białe oznaczenia się zdarzają, jednak z tego co mi wiadomo napewno nie Colta. Co do zdjęcia to trudno powiedzieć... Zgodziłbym się z REMOVem że są to otarcia ale z doświadczenia wiem że wyciera się raczej płaszczyzna wokół oznaczeń, a sama "czcionka" pozostaje czarna (trudno jest wytrzeć powłokę w zagłębieniu) Tutaj wygląda jakby oznaczenia były jasne... czyli raczej stawiałbym na zabrudzunie a może własną inwencję użytkownika? :wink: Sam nie wiem... :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 To jest aluminium, to co widzisz to przetarcia w odpowiednim oświetleniu. Quote Link to post Share on other sites
dust in the wind Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 (edited) Przepraszam za odgrzanie tematu. Chciałbym zauważyć, że "broń" na zdjęciu to może być "ersoftowa" wersja ArmaLite, prawdopodobnie produkcji ClassicArmy. Tam oznaczenia były/są wypalane laserowo, co pozostawia jasny ślad na farbie. Dodatkowo lower receiver posiada tylko jeden pin, który umieszczony jest nieco za osią języka spustowego. W ostrym odpowiedniku jak wszyscy wiemy mamy 2 piny (jeden do osi języka spustowego, a drugi do osi młoteczka). Z drugiej strony "take down pin'y" wyglądają jak w ostrej. Pomogło by zdjęcie w większej rozdzielczości. Pozdrawiam wszystkich. Edited January 20, 2011 by dust in the wind Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 To zdjęcie oficjalne z serwisu US Army... Twoja teoria właśnie się rozsypała. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 A ja może powtórzę moją odpowiedź, aby się utrwaliła w umysłach wszystkich poszukujących prawdy i wypełnionych generatorami sztucznej mgły: "To jest aluminium, to co widzisz to przetarcia w odpowiednim oświetleniu". I sugeruję, aby nie kombinować, a w wolnej chwili dowiedzieć się, jak działa brzytwa Ockhama. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts