Azaell Posted November 24, 2010 Author Report Share Posted November 24, 2010 (edited) Czy prócz różnicy wizualnej jest jakaś znacząca różnica między cm028 a cm028a ? Jeśli jakiś użytkownik któregoś z tych kałachów zagości w tym temacie, proszę o wypowiedzeniu się o swoim modelu. A może ma ktoś jeszcze jakieś inne pomysły na replikę do 400zł (fundusz się powiększa :D) PS. Mój kolega też zamierza zacząć przygodę z asg, ale najpierw chce sprężyniaka. Zaproponowałem mu Mossberga 590 i coś takiego http://www.bron.pl/shopbron/product/AIR-SOFT-GUN/Strzelby/Strzelba-ASG-ShotGun-Franchi-SAS-12-skladana-kolba-ASG/799 . Który byłby lepszy? PS2. Ile średnio trzyma Bateryjka w tych "cymkach" ? Edited November 24, 2010 by Azaell Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 24, 2010 Report Share Posted November 24, 2010 Nie ma żadnej różnicy oprócz wizualnej. CM.028 to według mnie najlepsza replika do 500 złotych. Jeśli więc nie przekroczysz tej granicy, to nie myśl nawet o czymś innym ;). Spokojnie - CM.028 naprawdę trzyma świetny poziom i nie zawiedziesz się kupując ją. Jeśli masz dodatkowe fundusze, to pomyśl o wymianie gumki hop-up na silikonową, bo zbliżają się niskie temperatury (koszt - 30 złotych). Odnośnie pompek sprężynowych - jeśli znalazłeś gdzieś dostępnego Mossberga z AGMu, to możesz powiedzieć koledze, że śmiało może go kupić. Jeśli nie znalazłeś, to wiedz, że pompka z ASG (Action Sport Games), którą podałeś w linku też jest niedostępna. Nie zmienia to faktu, że jest to najprawdopodobniej nic innego jak pompka firmy GA, którą możesz dostać również w pierwszej kolejności na Zbrojowni, a w drugiej na Airsoftguns. I tak, pompki z GA są godne polecenia. Ja miałem już w rękach kilka sztuk Remingtonów z tej firmy (jednego zresztą posiadam), a jakiś inny Maniak też jest zadowolony ze swojej Benelki z GA. W każdym bądź razie M14 tej firmy raczej nie jest warte kupna w tej cenie, a pseudosnajperka podobno strzela daleko i cichutko, ale ze względu na czas ładowania i trudności z naprawami i tuningiem - nie jest zwykle polecana. To tak w skrócie o replikach z GA, po więcej informacji zapraszam do działu "Sprężynowe -> Tanie Repliki". Bateryjka w takich Cymach pozwala zwykle na wystrzelenie około 1000 kul. Przy temperaturach w okolicach 0 stopni i poniżej, będzie padała nieco szybciej (między 500-1000 kul, w zależności od jej kondycji). Najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno innego, dobrego akumulatora, np. Firefoxa, ale tylko i wyłącznie, jeśli najpierw kupisz porządną ładowarkę. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Azaell Posted November 24, 2010 Author Report Share Posted November 24, 2010 http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesoria_gumki_hop-up/gumka_hop-up_silikonowa_guarder-193.html Czy taka gumka się nada ?? ;] Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted November 24, 2010 Report Share Posted November 24, 2010 Firefox to wg. ciebie dobry aku? No ja bym nie polecał, mam jednego. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 24, 2010 Report Share Posted November 24, 2010 A ja mam trzy. Jeden od lipca 2008, drugi od września 2008, trzeci od listopada 2009. Wszystkie działają do tej pory wprost wyśmienicie. Tylko trzeba je koniecznie ładować dobrą ładowarką od samego początku. Tak, ta gumka hopa będzie dobra ;). Quote Link to post Share on other sites
wiedzmin1994 Posted November 24, 2010 Report Share Posted November 24, 2010 Z gumką do cm.028 to bym się wstrzymał. Miałem full stock i wytrzymał 2 lata aż coś poszło (chyba kabelki i pęknięty szkielet gb, no ale ja go nie oszczędzałem :icon_biggrin: ). Hopek podkręcał znakomicie, nawet w zimie można było wiewiórki ściągać strzelając pod kątem 25* (taka przenośnia, która obrazuje jak hopek dobrze podkręcał). Ogólnie bardzo dobrze strzelał. Teraz leży rozłożony. O dziwo nie widziałem żadnych otarć na zębatkach itp., a wystrzeliłem z niego 35-40 tysięcy kulek. I rozrzut był jak na AK przystało :biggrin: Logan jakiej ładowarki używasz? Planuję kupić nową. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 24, 2010 Report Share Posted November 24, 2010 Różnie to bywa z tymi gumkami, ja jednak w większości replik zmieniam od razu. Co nie zmienia faktu, że moje stare CM.028 również nieźle kręciło kulki nawet na zwykłej gumce. Tak więc to jest opcjonalne - albo to rób, albo tego nie rób. Może się okazać, że zyskasz sporo, a możesz nic nie zyskać. Odnośnie tych Firefoxów, to nawet cztery mam - zapomniałem o jednym, ale to używka i nie miałem jeszcze okazji testować go zimą. Jeśli chodzi o ładowarkę, to używam takiej oznaczonej Kalashnikov. Prawdopodobnie różni się tylko i wyłącznie naklejką od typowego Batimexa z Taiwangunu. Pomimo to, NIE polecę Ci go, gdyż ten rodzaj ładowarek cechuje się dość dużą losowością produkcji. Średnio co druga zdarza się wadliwa. Ja miałem szczęście i kupiłem taką, która ładuje mi już akumulatory bezproblemowo od 2 i pół roku. Quote Link to post Share on other sites
wiedzmin1994 Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 (edited) http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_ladowarki_ladowarki/ladowarka_rozladowywarka_procesorowa_do_akumulatorow_o_napieciu_od_2_4v_do_12v_mw-689.html Logan mówiłeś o tej? Zresztą gdyby się szybko (do 6 miesięcy) zepsuła to do nich pojadę i powinni wymienić (jakaś tam ustawa z 27 lipca, prawa konsumenta itd.). Albo znasz coś w okolicy 100 zł czym da się sprawnie ładować baterię żeby jej nie zepsuć/spalić? Edited November 25, 2010 by wiedzmin1994 Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Tzn. ja kupiłem dokładnie tą: http://www.military.pl/kalashnikov-ladowarka-do-eag-2-10-elementow_662t.html Co nie zmienia faktu, że najprawdopodobniej jest to dokładnie ta sama ładowarka, którą Ty podałeś. Nad tymi ładowarkami ciąży takie fatum, że jeśli się psują, to parę dni po gwarancji ;). Szczerze to nie interesowałem się innymi ładowarkami, bo z tą dobrze trafiłem. Nie jestem Ci więc w stanie Ci więc niczego z własnego doświadczenia polecić. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts