Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

gazowa wyborowy

Recommended Posts

Witam, panowie, interesuje mnie która gazowa replika karabinu snajperskiego na rynku ma najlepsze opinie ? jeśli macie jak się wam to sprawuje, co warto kupić a co nie ? którą łatwo podkręcić z myślą o milslimach ? może G&G G96, Tanaka L96 lub Tanaka M700, aby wykręcić coś takie na 700 fps wystarczy dać mocniejszy gaz ? tylko nie wkurzajcie sie o moc, do strzałów poniżej 50m. mam m4 ICS na pleckach, a na prawdę wole dostać przez to że nie zdążyłem wziasc m-ki niż komuś krzywdę zrobić :)

Wady:

-gazówka to mechanizm o wiele bardziej złożony i skomplikowany niż spring. Oznacza to większą wrażliwość na zabrudzenia itp (np rodzaj smarów!) ale też większy wpływ niedoskonałości produkcji na osiągi repliki.

-w gazówce postawienie "diagnozy" w przypadku awarii jest wielokrotnie trudniejsze niż e springu czy elektryku.

-Ogólnie, gazówka wymaga większego doświadczenia i obycia w grzebaniu w replikach.

-gazówka (normalna, na gg) NIGDY nie osiągnie takiej powtarzalności jak spring a ponadto dochodzi jeszcze jeden aspekt którego nie ma w springach (poza większymi wahaniami fps): schładzanie uszczelek i gumy hu powoduje zmianę ich twardości co niewidoczne na chrono ale wpływa na tor lotu kulki oraz na zimnym mechanizmie skrapla się woda co w lufie i obrębie komory HU też wpływa na parametry. Ma to mały wpływ ale ma.

-magazynki są piekielnie drogie w porównaniu z springami.

-są to repliki sezonowe.

Zalety:

-bardzo cicha praca i możliwość wytłumienia do kosmicznego poziomu.

-małe obciążenia mechaniczne w replice

-lekkość przeładowania

-realizm

Siła i zasięg nie są tu żadną zaletą bo sprężynówkę można podciągnąć do takich samych wartości fps. Mowa cały czas o przeciętnej replice gazowej, np tanaki. Bez kombinacji z HP, CO2.

czyli ogólnie polecasz bardziej springi ? wiesz pasuje mi sprzęt do strzałów na większe odległości, coś takiego żebym mógł oddać celny strzał na dystansie np. 75m. nie mówię tu o strzałach na 100m chociaż naczytałem i nasłuchałem się legend o tym, no i w takim razie rozumiem że jeśli sprężyna to TM albo Maruzen jaki zasięg z tego się da wyciągnąć jaką sprężyna tam dać i czy ciężko się naciąga replikę sprężynową ?

myślę, że z tymi pytaniami to raczej tutaj

http://forum.wmasg.pl/index.php?/forum/202-karabiny-wyborowe/

bo tu tylko na gazie :wink:

Te 75m to można osiągnąć w elektryku, bez wydawania kosmicznej ilości "szelestów" na jakąś HIPER-SUPER-EXTRA snajperke, ale po taką wiedze tajemną musisz się udać do ludzi, którzy takie rzeczy robią.

Dexterkrak a powiedz mi, jakie osiągi mają gazowe karabiny snajperskie. Chodzi mi o zasięg odczuwalny skuteczny, nie pyknięcie kulką bo doleci.

czyli ogólnie polecasz bardziej springi ?

Tak.

nie mówię tu o strzałach na 100m chociaż naczytałem i nasłuchałem się legend o tym

Nie koniecznie legend. Znam kilka potwierdzonych (zmierzonych) przypadków trafień na takie odległości. jedno ponad 90, ze 3 w okolicach setki i absolutny rekord to bodaj 107m zmierzone później. Ale to już przypadki raczej. Wszystkie z replik ponad 630fps (jedna ponad 700). Z replik sprężynowych.

jaki zasięg z tego się da wyciągnąć

Duży. Nie da się podać ponieważ nawet repliki na takich samych częściach potrafią dawać różne wyniki.

jaką sprężyna tam dać

170. Ostatecznie 190 ale nie potrzeba zazwyczaj.

czy ciężko się naciąga replikę sprężynową ?

Nie. Inaczej mówią Ci którzy nie potrafią. W kazdym razie przy moich 160cm i 55 kilo czy jakoś tak- naciągam nowe m190 bez najmniejszego problemu.

Dexterkrak a powiedz mi, jakie osiągi mają gazowe karabiny snajperskie. Chodzi mi o zasięg odczuwalny skuteczny, nie pyknięcie kulką bo doleci.

Zazwyczaj- przy tych samych średnich wynikach fps- minimalnie mniejsze niż sprężyny. Przykładowo m700 AICS, power pack, bolt, precka, gumki, uszczelki i wszystko daje troszkę ponad 600fps (ale zimno było).

no i co ma lepsze skupienie, gaz czy sprężyny

"-gazówka (normalna, na gg) NIGDY nie osiągnie takiej powtarzalności jak spring"

• 2 weeks later...

75m celnego zasiegu to nie jest duze wymaganie.

Ja w AEG g36 jg z M130 mialem 65m skutecznego (9/10 trafialo w taczke)

Bawilem sie troszke gazowa G96.

Fajna sprawa. Lekkosc przeladowania i cicha praca. Niestety strzaly nie byly powtarzalne. Na 10 strzalow, przy kulkach 0.36 dawalo sie trafic w czlowieka 3/10 na odleglosci 80m. Wynik ten nie jest miarodajny gdyz:

- brak jakiekolwiek optyki

- hop up nie byl w pelni wyregulowany

- kompletny stock

Byc moze mogloby byc o wiele lepiej gdyby zlikwidowac te czynniki o ktorych napisalem, lecz mimo to kulki potrafily leciec roznie (raz upadaly na ziemii przed celem, a raz potrafily przeleciec jeszcze 15 metrow dalej wiec roznica w zasiegu okolo 20m to ogromne wahanie, tymbardziej ze ciekawy jest fakt iz najpierw kulka spadla przed a potem nastepna poleciala dalej, wiec czynnik mniejszej ilosci gazu w magu nie mial nic do tego)

Kiedys sam posiadalem sporo czasu warriora zrobionego na M190 chyba. Bylo fajnie, celnie, daleko. Minus byl taki ze przeladowywanie meczylo i czasem trudno bylo w ukryciu oddac te 2/3 strzaly nim sie zostalo zauwaznym przez energiczne napinanie bolta. Niestety u mnie sie ciagle cos sypalo. Pierw zespol spustu (klejony plastik wiec nie dziwne), potem cylidner, nastepnie jeden element co przechodzil przez zespol spustu i trzymal naciagniety tlok - po tych awariach sie wkurzylem i replike sprzedalem.

Mimo swojego pecha - mysle ze gdybym wtedy dokupil jeszcze prawdziwy solidny zespol spustu, czesc trzymajaca tlok dorobil u tokarza (bo cylinder pozniej zakupilem nowy lepszy) to by to nawet ladnie chulalo.

Dodam ze w warriorze, przy lufie 50cm mialem skuteczny 80m - 9/10 trafiala strzalow trafiala w kucajego czlowieka

Reasumujac - jak chcesz celnosci to kup springa. Jak chcesz ten klimat i nie zraza cie wada gazowek to wez gazowke.

• 1 year later...

Może zasłużę na złotą łopatę ale to chyba lepiej niż zaczynać nowy wątek. :) Poza tym może coś się zmieniło przez te półtora roku.

Ja już wiem z tego wątku, że lepiej jest mieć springa od gazówki na green gaz.

Pytanie, co jest lepsze (celniejsze). Snajperka na CO2 czy snajperka elektryk? Oraz czy pojawiły się w między czasie snajperki ASG (nie RAM) z butlą HP w kolbie (a nie na plecach).

Jeśli ktoś 2012 decydował by się na snajperkę gazową to co powinien wybrać?

To jest raczej pytanie do działu do snajperów.

Nic nowego nie wymyślono, zbiornik to zawsze będzie butla z zasilaniem zewnętrznym, chyba że sam będziesz rzeźbił własną replikę...

Najlepsze snajperki są sprężynowe i tego się trzymajmy...