Mike007 Posted December 15, 2010 Report Share Posted December 15, 2010 (edited) Mam pytanie do wszystkich użytkowników replik z serii Kałasznikowów o magazynki, dopiero zaczynam z ASG i mam pewien problem bo aktualnie mam tylko stockowego hi-capa a trzeba by kupić jeszcze z pare magów. No i wiem już że hi-capy i real-capy odpadają. Mam pytanie odnośnie midów i lowów - które lepsze i które polecacie z własnego doświadczenia? Z tego co wiem to lowy działaja podobnie o ile nei tak samo jak magi z tanich chińskich replik sprężynowych z tzw. "odpustów" czyli sprężynka i ładujemy kulki pojedyńczo lub "strzykawką". Midy to samo tylko ze maja jeszcze zasobnik na kulki przez co jest hałaś ale chyba da sie zrobić z midcapa lowcapa wsadzajac tylko tyle kulek zeby na sprężyne całą starczyło tak?? dobrze myśle?? nie znam dok budowy tych magów bo nigdy takiego nie miałęm (hi capa i elektryk wiem na czym polegają) stad moje pytania. pls o odp i sugestie Edited December 15, 2010 by Mike007 Quote Link to post Share on other sites
_Sick_ Posted December 15, 2010 Report Share Posted December 15, 2010 1. Pisz bardziej zrozumiale bo ledwo co cię zrozumiałem 2. Jaką masz broń, podaj firmę i nr. lub nazwę 3. http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/91827-jakie-typy-magazynkow-wyrozniamy-i-czym-sie-roznia/ Quote Link to post Share on other sites
Kiekos Posted December 15, 2010 Report Share Posted December 15, 2010 (edited) Gościu :sciana: Robimy wykład: 1. Magi wg. pojemności: Hi-Cap (High-Capacity) Mid-Cap (Medium-Capacity) Low-Cap (Low-Capacity) Real-Cap (Real-Capacity) High, medium, low, real raczej wiesz co znaczy. Capacity to pojemność (gwoli ścisłości). 2. Hi-Cap: To jest ten mag z komorą, który hałasuje i trzeba go nakręcać... 3. Mid-Cap to tradycyjny mag, ze sprężynką, tylko, że ta śprężynka jest zawinięta w spiralę (jak muszla ślimaka) w całym magu. Zawija się do środka, dzięki temu mamy magazynek niehałasujący i posiadający pojemność 90-150 kulek. 4. Low-Cap to magazynek, którego budowa odpowiada Mid-Capowi, jednak jego podajnik jest znacznie krótszy i może pomieścić przeważnie 30-50 kulek. Również nie napierdziela kulkami. 5. Real-Cap to to samo, co te pod numerkami 3 i 4, jednak jego pojemność odpowiada pojemności odpowiednika ostrego (wiem, super polszczyzna :teeth:). Nie hałasuje. Jeżeli nie chcesz, żeby wrogowie używali echolokacji (:hahaha:) do namierzania Ciebie (mam na myśli Hi-Capa) to bierz co chcesz. Ja bym brał Mid-Capa, bo można go napełnić i 150 kulkami, ale i 30 kulkami, czyli zrobić z niego Real-Capa. Musisz jednak pamiętać o konserwacji takiego maga i pierwszym użyciu. Gdzieś ktoś pisał, że należy napełnić 10 kulkami i opróżnić, napełnić 20 kulkami i opróżnić. Czynność powtarzać do momentu, aż osiągniesz maksymalną pojemność. Jest trochę roboty, ale wtedy sprężynka będzie cacy :) No i oczywiście smarować, ale to każdy trzeba :) Pozdro, Kiekos EDIT: Wiem, że w linku jest podane prawie to samo, jednak wolę być pewien, że nie będzie kolejnych tematów, "bo nie chciało się kliknąć"... Edited December 15, 2010 by Kiekos Quote Link to post Share on other sites
_Sick_ Posted December 16, 2010 Report Share Posted December 16, 2010 Kiekos od razu zapytam, czy należy smarować maga? Quote Link to post Share on other sites
Kiekos Posted December 16, 2010 Report Share Posted December 16, 2010 Oczywiście! Szczególnie Mid-Cap wymaga podwyższonej opieki. Poczytaj na forum, na pewno jest napisane co i jak. Jeżeli nie chcesz, żeby się zacinał to smarować trzeba, ale nie tak, żeby tonął w smarze :icon_neutral: Pozdro, Kiekos Quote Link to post Share on other sites
_Sick_ Posted December 16, 2010 Report Share Posted December 16, 2010 Kurna zapomniałem do czy dodać "m" ;d. Więc pytam się czym najlepiej smarować? Quote Link to post Share on other sites
Graven Posted December 16, 2010 Report Share Posted December 16, 2010 http://www.taiwangun.com/gazy_i_smary/olej_silikonowy_stti_60ml-45.html Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted December 16, 2010 Report Share Posted December 16, 2010 Wszystko fajnie, tylko przepłacasz jakieś 3x Za 15 zł można dorwać puszkę 300ml. Quote Link to post Share on other sites
Kiekos Posted December 16, 2010 Report Share Posted December 16, 2010 (edited) W której smar będzie wodnisty jak siki :bialaflaga: Sorry, ale to nie ma spłynąć, tylko zostać chociaż przez dłuższą chwilę... Edited December 16, 2010 by Kiekos Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted December 16, 2010 Report Share Posted December 16, 2010 Suchy olejek teflonowy moim zdaniem najlepszy .Używany do konserwacji łańcuchów rowerowych-nie łapie syfu. Quote Link to post Share on other sites
_Sick_ Posted December 16, 2010 Report Share Posted December 16, 2010 Ok, dzięki za odpowiedź, wezmę ten silikon z Taiwanguna Quote Link to post Share on other sites
Mike007 Posted December 17, 2010 Author Report Share Posted December 17, 2010 spoko al;e czy w lowcapie do ak47 zmiesci sie z 70 kulek? dla porównania ile do mida wchodzi? a tak wogole to w lowcapie jest spręzyna silmak czy taka podluzna? a skoro w midcapie jest slimak to jak sie to nakreca - czy moze tylko laduje sie strzykawką? Quote Link to post Share on other sites
Kiekos Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 (edited) Z reguły zawinięta w ślimaka (Mid-Cap). Low-Cap ma po prostu krótszą komorę na kulki. Nic nie nakręcasz, bawisz się w pielęgniarkę :hahaha: Edited December 17, 2010 by Kiekos Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted December 19, 2010 Report Share Posted December 19, 2010 (edited) Kolejny twój post w temacie i kolejny z ujemną wartością merytoryczną. W której smar będzie wodnisty jak siki :bialaflaga: Sorry, ale to nie ma spłynąć, tylko zostać chociaż przez dłuższą chwilę... Smar będzie co najmniej taki sam(jak nie lepszy), często w asg przepłacasz tylko za to, że dany produkt jest do asg. Z reguły zawinięta w ślimaka (Mid-Cap). Low-Cap ma po prostu krótszą komorę na kulki. Nic nie nakręcasz, bawisz się w pielęgniarkę :hahaha: W midcapie kulki są ułożone 2 rzędowo(naprzemiennie), w lowcapie idą w 1 linii. Może powinieneś wziąć pod uwagę te n fragment regulaminu. "** Posty napisane przez osoby z małym stażem na forum, same będące "zielonymi", a wprowadzające innych użytkowników w błąd lub podające nieprawdziwe/nieprawidłowe informacje będą kasowane bez uprzedzenia. Osoby wielokrotnie zamieszczające tego typu posty będą miały blokowane konta." Edited December 19, 2010 by Zelber Quote Link to post Share on other sites
Kiekos Posted December 19, 2010 Report Share Posted December 19, 2010 Smar będzie co najmniej taki sam(jak nie lepszy) Ja osobiście nie był bym tego taki pewien :) To była taka moja subiektywna opinia. Pamiętaj, ze wybór i tak należy do kupującego i może zmienić zdanie czytając inne opinie. Jeden będzie jakąś rzecz chwalił, a drugi będzie do niej zniechęcał. Osobiście miałem przypadek z bardzo wodnistym smarem, który dosłownie spływał po wszystkim i w ciągu kilku sekund nie było nic... często w asg przepłacasz tylko za to, że dany produkt jest do asg Nie zaprzeczam, jednak czasem kupując coś kilka razy taniej, nie masz pewności, że jakoś będzie równie dobra. Nie mówię tutaj tylko o różnicy w produktach dedykowanych do asg i nie do asg. W midcapie kulki są ułożone 2 rzędowo(naprzemiennie), w lowcapie idą w 1 linii. Nie jest to jedyna mozliwość. Sam widziałem Mid-Capa, w którym kulki były ułożone w ślimaka. Co nie zmienia faktu, że również masz racje. Wydaje mi się, że sedno leży w pojemności. Gdy masz Low-Capa na powiedzmy 50 kulek, trudno będzie w tym samym "kanaliku" zmieścić 150 kulek dwurzędowo :) Fakt jestem amatorem, jeżeli chodzi o asg, jednak za "zielonego" się nie uważam. Przez moje ręce przewinęło się wiele replik, a w asg nie siedzę kilka miesięcy... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts