dredkillaz1 Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Chciałbym poprosić o pomoc dotyczącej mojej repliki .Chciałbym z tuningować ak 74 cyma 031A. Moglibyście napisać jakie części wymienić aby moja replika z 380 fpsów wyciągnął około 420 fps? jeżeli to realne :biggrin: , a także żebym zwracał uwagę na jakieś poszczególne nieszczelność przez które tracą się fpsy lub innych uwag. Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
Vault13 Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 (edited) Chodzi ci o CM.031b tak? bo o wersji "a" nie słyszałem. Wklej najlepiej linka do identycznej repliki jaką posiadasz to ci będe móc coś pomóc :) Edited January 4, 2011 by Vault13 Link to post Share on other sites
Firnow Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 (edited) Napisz tez sume pieniedzy jaka chcesz przeznaczyc na tunning Edit:Zdanie nie mialo sensu Edited January 4, 2011 by Firnow Link to post Share on other sites
Laokoon Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 m120 Guardera i dać komuś ogarniętemu, żeby wszystko ładnie podoszczelniał teflonem. Jeżeli już będziesz komuś dawał, to niech wymieni smar w gb na jakiś dobry i go porządnie wypodkładkuje. A spoza gb: kabelki na jakieś w miarę przyzwoite i jak od razu chcesz, to mosfet. Do osiągnięcia tych 420fps wystarczy jedynie m120 i doszczelnienie, pozostałe rzeczy to te, które warto zrobić "przy okazji". Poprawią one żywotność repliki, kulturę pracy i ilość kulek możliwych do wystrzelenia na jednym ładowaniu baterii. Pozdrawiam, Laokoon Link to post Share on other sites
mirus Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 (edited) Ja, jako średnio doświadczony maniak tuningowania replik polecam w pierwszej kolejności dowiedzieć się z jakich części jest złożona Twoja cymka. Jeśli już to będziesz wiedział daj nam znać to wtedy będziemy dumać :) a co do spring m120 to zgadzam się z Laokoon'em. Edited January 4, 2011 by mirus Link to post Share on other sites
PiTeQ Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Do tego najlepiej precke systemy i gumke Hop-up systema/guarder. Może fps niewzrosną ale celność tak. M120 daje ok. 390fps spokojnie starczy. Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Masz pisać bzdury, to nie pisz. Napisali o springu gardera, a na nim mniej niż 420 to święto, lub źle poskładana replika. Springi Gauardera maja zaniżoną wartość i tyle. Do twórcy tematu, jest dział repliki elektryczne 2 klasa, oraz dział o tuningu. Z pierwszego i tematu o replice dowiesz się rzeczy niezbędnych (np, jak jeszcze nie wiesz jaki ma typ GB) z drugiego jak się tuninguje. Teflon nie jest receptą na całe zło - pierwsza złota myśl ;-) Druga - różnice w zasięgu kulaska przy prędkościach 380-420 są marginalne i najczęściej kijowo poskładane 420 ma gorszy zasięg i skupienie od bardzo dobrze poskładanej 380. Jeżeli ta cyma na naprawdę dobrze schronowane 380, to wymiana/rozciągnięcie uszczelki tłoka+ doszczelnienie uszczelki cylindra da Ci skok na koło 400-420. Dodatek w postaci wymiany gumy i lufy spowoduje wzrost skupienia i celności, a jak przestaniesz oszczędzać na kulkach (patrz kupowanie dobrych i odpowiednio ciężkich) spowoduje dalszy wzrost zadowolenia. Wszystko co potrzebujesz wiedzieć właśnie się dowiedziałeś. Link to post Share on other sites
dredkillaz1 Posted January 5, 2011 Author Report Share Posted January 5, 2011 http://www.metalgun.pl/product-pol-302-AK-74-CM-031A-CYMA.html link mojej repliki a na tuning chce przeznaczyć około 200 zł acha i dziękuje za pomoc Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Zarówno osobom które mają choć blade pojęcie o tuningu jak i mi jest niepotrzebny link, bo doskonale wiemy jaka to replika i co z nią można zrobić. A Ty jak chcesz się dowiedzieć czegokolwiek sensownego, to już napisałem Ci w poście wcześniejszym gdzie i czego szukać. Tutaj się niczego więcej sensownego nie dowiesz. Użyj szukajki i szarych komórek mój młody padawanie, a jak nie wiesz jak tego dokonać, to lepiej tej repliki nie rozbieraj, tylko daj to w łapy komuś kto się zna. Link to post Share on other sites
dredkillaz1 Posted January 6, 2011 Author Report Share Posted January 6, 2011 hmmm... twoja pomoc akurat mi najmniej pomogła "młody padawianie " żal... Link to post Share on other sites
_Sick_ Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Chyba najbardziej, przy samym właśnie uszczelnianiu zdobędziesz z 30-40FPS, bez wymieniania sprężyny i tym samym zmniejszaniu żywotności repliki, a najlepiej to nie bierz się za rozbieranie jeśli jesteś nowy, wyślij do jakiegoś serwisanta np. do AnR'a (nasunął mi się jako pierwszy na myśl). Z czasem dowiesz się więcej i dopiero wtedy zrozumiesz, że Tuksiak ci dobrze mówił. Link to post Share on other sites
dredkillaz1 Posted January 6, 2011 Author Report Share Posted January 6, 2011 Naprawiałem już 3 repliki kolegów więc chyba mam jakąś wprawę , tak zaczęła się moja zabawa z replikami . A co do tuksiaka niech się nie wywyższa ponieważ ilość postów jego a moich nie świadczą o tym że jest lepszy ode mnie , a także że może mi ubliżać mówiąc żebym używał szarych komórek i nazywał mnie młodym padawaniem. Link to post Share on other sites
Laokoon Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Spokojnie, trochę dystansu do siebie i innych. Odpowiedź Tuksiaka była właśnie tą najbardziej wartościową i powinna kończyć temat, jeżeli nie pojawiają się jakieś nowe sensowne pytania. Co jest obraźliwego w nakazaniu komuś używania szarych komórek? Po prostu zachęca Cię do rozważenia problemu samemu i wyciągnięcia wniosków z tego i innych tematów. A co do "młodego padawana" - tu kłania się dystans, o którym pisałem na początku postu. Więc wszyscy wyluzujmy, bo spiny w tych tematach zawsze się źle kończą ^^ A co do tematu, mogę jedynie podpisać się pod radami Tuksiaka: dobre poskładanie, dobre doszczelnienie, dobre kulki (G&G, chyba, że Twoja replika bardziej polubi MB lub Blasterki, bo w droższe nie ma co się pchać przy replice szturmowej). Pozdrawiam, Laokoon Link to post Share on other sites
dredkillaz1 Posted January 6, 2011 Author Report Share Posted January 6, 2011 :bialaflaga: bez komentarza ... dzięki za pomoc . Temat zamknięty pozdro Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Nie wiem jak naprawiałeś te repliki, ale współczuję właścicielom :). W pierwszym poście napisałem Ci: Do twórcy tematu, jest dział repliki elektryczne 2 klasa, oraz dział o tuningu. Z pierwszego i tematu o replice dowiesz się rzeczy niezbędnych (np, jak jeszcze nie wiesz jaki ma typ GB) z drugiego jak się tuninguje. Z powodu iż sprawiło Ci wybitną trudność skorzystanie z tak prostej podpowiedzi, napisałem post nr2 i dałem w nim 2 bardzo dobre porady: Nr 1 wszystkich porad - użyj opcji SZUKAJ - większość informacji jest na forum, wystarczy poszukać. Nr 2 wszystkich porad - użyj szarych komórek - jeżeli tego nie potrafisz, nie bierz się za grzebanie w replice. Ja wiem, że teraz dla młodzieży w wieku mojej córki, czy tam młodszym, te dwie rady są z pogranicza nauk tajemnych i alchemii. A wrodzone lenistwo tejże młodzieży sprawia, że należy już teraz, zaraz napisać odpowiedź z podpiętymi linkami i najlepiej jeszcze trzeba zrobić zakupy , montaż, sprawdzenie i wytrzeć siedzenie takowym delikwentom. Ale tak się nie da, czasem trzeba coś zrobić samodzielnie i odrobinkę samodzielnie pomyśleć, bo inaczej trudno będzie w realnym świecie złowić coś do jedzenia. Temat można było zamknąć po moim pierwszym poście, bo już wtedy był wyczerpany. Jeżeli jeszcze czegoś nie wiesz i nie rozumiesz ----> zmień hobby. Link to post Share on other sites
dredkillaz1 Posted January 7, 2011 Author Report Share Posted January 7, 2011 jaki noob !!!!! Dobrze rozumiem twoje posty ale chyba ty moich nie rozumiesz naucz sie czytać ze zrozumieniem i przeczytaj ponownie pało - nie chodzi mi już o same asg tylko o ciebie i kurwa wiem co to znaczy SZUKAJ więc zamknij morde psie i nie pisz więcej kiedy zamykam temat . sorki poniosło mnie Link to post Share on other sites
Hookie Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Czy leci z nami Admin? Link to post Share on other sites
AnR Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Czuję, że ktoś nie zostanie Serwisantem Roku... Naprawiałem już 3 repliki kolegów więc chyba mam jakąś wprawę Naprawiłem ich dobrą ponad setkę albo dwie i nadal twierdzę, że nie mam wprawy. A co do "młodego padawana" - tu kłania się dystans, o którym pisałem na początku postu. Bez dystansu do siebie i cierpliwości nie osiągniesz niczego, w niczym. Napisali o springu gardera, a na nim mniej niż 420 to święto, lub źle poskładana replika. Springi Gauardera maja zaniżoną wartość i tyle. Nie koniecznie. Dużo zależy od zestawu głowic oraz wagi całego układu. Jeśli walniesz alu głowice tłoka, tłok z metalową szczęką to ok. 420 powinno być na SP120. sorki poniosło mnie Nie ma sprawy. Idź do szkoły. Link to post Share on other sites
dredkillaz1 Posted January 7, 2011 Author Report Share Posted January 7, 2011 heh Bóg się odnalazł :hahaha: mnie to wali piszcie się co chcecie ja już niechce mieć z tym nic wspólnego heh :biggrin:. a co do tematu a jakbym dał SP130 zestaw by wytrzymał? Czuję, że ktoś nie zostanie Serwisantem Roku... Naprawiłem ich dobrą ponad setkę albo dwie i nadal twierdzę, że nie mam wprawy. Bez dystansu do siebie i cierpliwości nie osiągniesz niczego, w niczym. Nie koniecznie. Dużo zależy od zestawu głowic oraz wagi całego układu. Jeśli walniesz alu głowice tłoka, tłok z metalową szczęką to ok. 420 powinno być na SP120. Nie ma sprawy. Idź do szkoły. nie bo bym pozbijał wszystkich kumpli :dry: Zamknąć to możesz co najwyżej komputer w szafie. Sorki że mnie też poniesie i będziesz musiał przez jakiś czas znaleźć sobie inne miejsce do obrażania przez internet ;) Szmer. Link to post Share on other sites
Recommended Posts