johny13 Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Yaramo - zdziwilbys sie, z jakiej odleglosci idzie przeoczyc przeciwnika. Niejednokrotnie widzialem jak przeciwnik przeszedl obok mnie nie bedac oddalonym o wiecej niz 10m. I nie mialem na sobie zadnej siatki maskujacej ani zieleniny powpychanej gdzie popadnie. Quote Link to post Share on other sites
johny1mob Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 hmm to jak w naszych warunkach sprawuje się multicam ? Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 Bardzo dobrze, trzeba tylko wiedzieć jak go wykorzystać. Jak będziesz stał na tle prawie czarnego drzewa to nie licz na to, że nie będzie Cię widać ;) Quote Link to post Share on other sites
kuziel Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 Szwajcarski tass 57 jest kozacki na jesień jestęś nie do zauważenia http://armyworld.pl/product-pol-83-BLUZA-WOJSKOWA-SZWAJCARSKA-TASS-57-alpenflage-leibermuster-DEMOBIL.html a cena za komplet 70 pln na lato tylko flecktarn albo dpm nic innego nie jestem w stanie ci doradzić. co tego cce wolisz z demobilu jak takie podróbki pozatym mógłbyś mieć w cenie podanego przez ciebie cce f2. komplety tass 57 flecktarn i dpm Quote Link to post Share on other sites
johny1mob Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 (edited) hmm domyślam się :happy: ale w lesie mieszanym, lub sosnowym suchym czy innej łące powinien zdać egzamin. Pytam bo jestem nowy w tej tematyce i poszukuję jakiegoś w miarę uniwersalnego munduru i wydaje mi się że coś w multicam'ie będzie lepsze nisz nasz rodzimy wz93 :icon_biggrin: Edited January 11, 2011 by johny1mob Quote Link to post Share on other sites
Quchy Posted January 11, 2011 Author Report Share Posted January 11, 2011 Ja sie właśnie zdecydowałem na Wz. 93 :happy: Quote Link to post Share on other sites
johny1mob Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 ja właśnie mam ten dylemat :icon_biggrin: czy ktoś dość obyty w tym może się wypowiedzieć? :happy: Quote Link to post Share on other sites
_Iceman_ Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 Wz 93. napewno dobrze się sprawdzi. Popieram tutaj mudzyna. Trzeba umieć zastosować kamuflaż. Ja naprzykład latam w UCP co gwarantuje mi zero kamuflażu w lesie. Mimo to często jestem nie zauważany przez kolegów. Quote Link to post Share on other sites
johny1mob Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 i tu będzie ten problem że wz93 sprawdzi się tylko w ciemnym lesie :icon_confused: Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 Wz 93 jest za ciemny... To już zwykły kontraktowy woodland lepiej maskuje. Wz nie jest dobrym wyborem. W jego cenie kup DPM i Flecka. Będziesz BARDZO zadowolony. Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 Fakt, jak jeszcze biegałem w UCP to kumple się ze mnie śmiali, że świecę się jak psu jajca. Raz udało mi się schować na tle dosyć starego budynku (w zasadzie stojących gruzów) i nikt mnie nie widział, nie miałem żadnego problemu ze ściągnięciem paru kolegów bez zostania zauważonym mimo, że patrzyli się w moją stronę. MC mam od dawna i jestem w trakcie testowania jego potencjału, jak narazie miałem go raz na strzelaniu w terenie gdzie występuje sporo suchych traw i mimo, że było dużo śniegu to i tak kumple mówili, że całkiem nieźle się to kamufluje. Oczywiście gdybym strzelał się w MC w ciemnym lesie to nie było by jz tak fajnie. Musisz sam zdecydować czy wasze miejscówki to głownie gęsty ciemny las, czy są też tam łąki, pola i miejsca gdzie jest dosyć jasno i nie ma zbyt gęstej roślinności. Sam mundur w kamuflażu to nie wszystko bo musisz nauczyć się między innymi obierać trasy odpowiednie do mundury czyli zamiast w WZ.93 lecieć prze łąkę lepiej jest iść na około przez las, w przypadku MC, raczej na odwrót. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 (edited) hmm to jak w naszych warunkach sprawuje się multicam ? Suchych trawach oraz lisciach >>> KLIK 1 <<< >>> KLIK 2 <<< Wz jest dobrym kamuflazem pod warunkiem,ze ma plamy kontrastowe. Kontrastowosc plam na na glownie na celu rozbicia sylwetki a przez to oszukanie oka. Wielokrotnie widzialem WZ w takim stanie,ze nie szlo odroznic zadnego kolrou procz tego, ze widniala tylko zielen oraz gdzie niegdzize czarna latka. Btw- podaje jeszcze jeden przyklad dobrze uzytego kamuflazu :) Edited January 11, 2011 by johny13 Quote Link to post Share on other sites
johny1mob Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 właśnie w moich okolicach jest przewaga jasnych lasów i łąk/polan dlatego jednak bardziej skłaniam się do MC. Ale też racja że trzeba się umieć tym posługiwać, tylko na początek będę musiał mieć czym... Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 W takim razie bierz MC, na zdjęciu Johnego widać, że MC na łące kamufluje się całkiem nieźle czego nie można powiedzieć o WZ.93- widać go nawet na dalsze odległości. Quote Link to post Share on other sites
johny1mob Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 tez tak myślę, dzięki panowie za pomoc :happy: tylko teraz jeszcze kogo ? proper ponoć przez teflon jest bardzo kiepski w użyciu. A ten http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,591/Bluza-UP-MULTIKAM ? Co prawda to nie jest orginalny MC ale wygląda nieźle Quote Link to post Share on other sites
Bieniekk Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 Wyczuwam CamoGrom :icon_biggrin: Wg mnie dobry wybór. Aktualnie latam w UCP, w lesie ciężko ale w zabudowaniach o wiele lepiej się sprawuje :happy: Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 Kupiłęm MC na allegro za niewiele więcej (190 za bluze i tyle samo za spodnie) tyle, że zamiast wymysłu miwo jest to tru-spec z licencjonowanym wzorem MC od Crye Precision. Może ten od miwo nie jest zły, ciężko mi to stwierdzić bo go nigdy nie miałem, ale ten tru-spec jest po prostu genialny. Quote Link to post Share on other sites
johny1mob Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 przekonałeś mnie za rozglądaniem się za tru-spec;iem :happy: o miwo sporo dobrych opinii czytałem ale o kamizelkach a nie mundurach Quote Link to post Share on other sites
Quchy Posted January 11, 2011 Author Report Share Posted January 11, 2011 A ja tu znalazłem ciekawą, rozjaśnioną wersję Wz. 93 - TCU PL Pantera: http://www.e-militaria.pl/p-602/bluza-tactical-combat-uniform-pantera http://www.e-militaria.pl/p-306/spodnie-tactical-combat-uniform-pantera Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 http://img29.imageshack.us/f/camoq.jpg/ :cool: Quote Link to post Share on other sites
johny1mob Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 A ja tu znalazłem ciekawą, rozjaśnioną wersję Wz. 93 - TCU PL Pantera: http://www.e-militaria.pl/p-602/bluza-tactical-combat-uniform-pantera http://www.e-militaria.pl/p-306/spodnie-tactical-combat-uniform-pantera właśnie widziałem te bluzy ale w innym sklepie, ale wydaje mi się że ten kolor zależy od oświetlenia przy robieniu zdjęcia :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
maciekz93 Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 Marpat przyzwoicie kamufluje ;) Quote Link to post Share on other sites
_Iceman_ Posted January 11, 2011 Report Share Posted January 11, 2011 A może MC od Crye? Fajny tylko cena za wysoka. Quote Link to post Share on other sites
Pik Posted January 12, 2011 Report Share Posted January 12, 2011 Kiedyś zrobię zdjęcie kilku drzewom i zaaplikuję to tu na tym forum z zapytaniem, gdzie jestem? Odpowiedź prosta ... na browarze :). Słów jednym czterosłowem brak :). Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 12, 2011 Report Share Posted January 12, 2011 Pik, ale Bardos ma rację ;) No to obaj nauczcie się czytać, jak Pik sugerował. Ja od siebie polecę DPMa jeszcze z jednego powodu. Na lato jest doskonały bo to chyba najcieńszy mundur jaki znam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts