alig1881 Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Witam Mianowicie złamał mi się jeden uchwyt od kolby w AK 47 tactical i nie mam pojęcia jak ją zdjąć, może już ktoś miał taki problem i mi poradzi? Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
Damian3 Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 mam ten sam problem, również złamał mi się jeden uchwyt w kolbie, kolby również jeszcze nie zdjąłem Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 ale o jakim kałachy mówicie? o cm.028a taktykal? Link to post Share on other sites
Damian3 Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 (edited) mówię o AK47s ( ze składaną kolbą ) Edited January 21, 2011 by Damian3 Link to post Share on other sites
hokager Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 Nic nie zrobicie,jedyną szansą jest kupienie nowej kolby Link to post Share on other sites
Dread Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 Kupienie nowej kolby jest jedynym rozwiązaniem, żeby ją zdjąć? Nieźle :) Link to post Share on other sites
Damian3 Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 ktoś się orientuje gdzie można kupić nową kolbę ( poza Taiwanem ) lub może ma ktoś do sprzedania ? Link to post Share on other sites
Vault13 Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 Ja i mój kumpel mamy identyczny problem tyle że w AK74 cymy. U mnie ułamały się oba mocowania kolby, u kumpla jeden. A teraz jeśli nie chcesz się załamać i sfrustrować drogi użytkowniku cymy w której właśnie poszedł zaczep kolby to nie czytaj tego co napisze poniżej. - Zamiennika NIE dostaniesz, część ta jako oddzielny element nie jest nawet produkowana i nigdy nie była. Kij w oko chińczykom. - Jest to znany i kochany ZnAl - metal o właściwościach plastiku. KAŻDY PRODUCENT pakuje w swoje repliki tyle ZnAl-u ile ma. Cyma pod tym względem przoduje wśród producentów replik. Na własne oczy widziałem łamiące się "full metalowe" lufy, muszki a nawet gearboxy w cymach. A co jest najgorsze? To "normalne" i "nic nowego" ... :/ - Chcesz to pospawać? Proszę bardzo. Instytu mechaniki precyzyjnej w warszawie, spawanie w osłonie argonowej (gazu szlachetnego jakby ktoś szkołe zaniedbał) związkiem złota i platyny. Czas takiego procesu spawania: około 2 tygodni. Stać cię na to? ;) Nawet jeśli tak, to jaką masz pewność że nie ułamie się w innym miejscu? Właśnie. Zerową. - Nie masz 1000zł na spawanie, jesteś zdesperowany a kolba nadal trzyma się tylko na kablach? Tak więc kup sobie (posłuże się tu mniej lubianą nazwą części metalowych nie stosowaną przez sklepy) ZnAl-owe body z GRATISOWYM ZnAl-owym zaczepem kolby. By ułatwić poszukiwania podam linka do kolejnego znalowego wytworu chińskiej republiki ludowej: http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesoria_czesci_metalowe/metalowe_body_do_ak-47_src-258.html A co jeśli masz AK74? (CM.031)? Tutaj nawet bóg nie pomoże. Serio. Zamknij się w pokoju, opłakuj replike w nowej wersji "para" bez kolby, przyklej batke na oczojebną izolke do body i biegaj tak na strzelankach. A jak ci się znudzi to wciśnij jakiemuś idiocie na allegro, podpisz "full metal super power 1000fps oridżinal". W ten oto sposób pozbedziesz się złomu z domu, odzyskasz część kasy i zrazisz się do kałaszy, a jeśli to twoja pierwsza replika to zapewne do całego asg. Oczywiście po jakimś czasie zaczep dołączany do body też pęknie niczym tani plastik z klocków lego. Ale wtedy wyobraź sobie że cała skośnooka ekipa Cymy i innych producentów kałaszy i części do nich mówi ci prosto w twarz; MASZ PROBLEM. I wtedy obudzisz się. Jesteś w rzeczywistości która kopie w tyłek przy każdej okazji. Na koniec ode mnie - przełomu w aisofcie nie zrobią gazowe repliki, wyrzucające łuski, z imitacją odrzutu czy kolejne wersje "emczwórek" z do CQB z 450fps-ami. Przełom nastąpi gdy nie będą pojawiać się takie tematy... Pozdrawiam wszystkich i łącze się w bólu z ofiarami chińskiej myśli technicznej. Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 ja się przyłączam częściowo do Vault'a. u mnie w cymie cm.036 poleciało kompletnie mocowanie kolby a tam kolba jest stała i jest jednocześnie puszką na batke. Wymontowałem resztkę tego Zn-Al'owego klocka, posklejałem super glue i trzyma :cool: a tak na poważnie to potem dałem to mojemu ojcu a on zaniósł to do kolegi, który ma frezarkę i wykonał mi tę część ze stali za flaszkę lub 2 (nie wnikam, ważne że mam). Teraz jak będę miał czas i trochę przepracowanego oleju silnikowego nałoże nato oksydę i będę miał pewność, że najpierw połamie ni się albo kolba albo doby do zaczep jest niezniszczalny :maniak_usmiech: Link to post Share on other sites
xel20 Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 @Vault13 i tu się mylisz! Plastik w klockach lego do tanich nie należy ;P. co do spawania znalu można spróbować z alumweld ale nie ma gwarancji, że się uda. To znaczy spoiwo trzyma bardzo ładnie ów materiał ale nie zawsze udaje się ogrzać spawany element do wymaganych 400stC bez stopienia go ;). Link to post Share on other sites
Recommended Posts