Mig-27 Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Witam Kupiłem niedawno wzmocniony szkielet i chcę go zamontować. Już bym to zrobił tylko pomyslałem, że mógłbym od razu całego przesmarować, styki przeczyścić itp. Chciałem Was zapytać co? gdzie? i jak? ;] Sprawa ma się następująco posiadam silikon w sprayu, smar grafitowy, dobre chęci i troche rozumu. Jak byście mogli wytłumaczyć jak dużo smaru zużyć na zębatki i łozyska? Czym lepiej nasmarować tłok i prowadnice, silikonem czy smarem grafitowym? I co jeszcze mógłbym w gearboxie "oświerzyć"? Jak nasmarować komore HU(spotkałem się z wieeeeloma sposobami)? Wiem, że było pełno tematów o tym, przeczytałem wszystkie i powstał mi tylko mętlik w głowie. Proszę Was o pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Masz silikon, smar silikonowy czy olejek silikonowy w tym sprayu? To 3 zupełnie inne rzeczy a nie sprecyzowałeś. Quote Link to post Share on other sites
Mig-27 Posted February 3, 2011 Author Report Share Posted February 3, 2011 O to chodzi, że sam nie bardzo wiem co to. Pisze "Silikon w sprayu" coś takiego: Zdjęcie Pisze, że "ułatwia przesuwanie się elementów ruchomych w prowadnicach" Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Jeśli jest to coś oleistego to nie używaj tego do GB. Wydaje mi się, że to coś w stylu oleju silikonowego w sprayu do ASG, jeśli mam rację to się nie nadaje. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Ale ma smar grafitowy który się nadaje. Wejdź na mechbox.com i tam masz wszystko ładnie pokazane. Quote Link to post Share on other sites
Mig-27 Posted February 3, 2011 Author Report Share Posted February 3, 2011 Wielkie dzięki, na prawdę mi pomogłeś :) Wcześniej nie znałem tej strony... Ale mam jeszcze jedną prośbę, jak Wy smarujecie komore HU? Rozumiem, że silikonem, ale jakim sposobem?;) Znam kilka: -Wsypanie kulek do magazynka "popsikanie" silikonem do środka i wystrzelenie -"zalanie"pierwszej kulki silikonem -"napsikanie" silikonu prosto do komory HU(od wlotu kulek) -przetarcie lufy szmatką nawilżoną silikonem -wyciągnięcie lufy z komorą "napsikanie do środka" silikonu i ustawienie na kilka minut lufą w dół -przetarcie na sucho Przez te wszystkie tematy na forum jestem jeszcze bardziej zdezorientowany :D Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Ale ma smar grafitowy który się nadaje. Wyjdź! Grafitowy absolutnie nie nadaje się do GB, gadam o tym już od 4 lat na forum. Jak krew w piach... Quote Link to post Share on other sites
Bojeq Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 (edited) AnR ale i tak ktoś będzie twierdził, że jego mikrokryształki są super i nie rysują żadnych powierzchni itp. Swoją drogą pewnie się nie znam ale u mnie w obu replikach wszystko ślizga się na ŁT-43 i jeszcze nic się nie dzieje. Do autora, jeżeli zmieniasz obudowę GB to pomyśl jeszcze o nowym podkładkowaniu bo możesz sobie przypadkowo przysporzyć trochę kłopotów. I co do lufy. Ja komory nigdy nie smarowałem jakoś specjalnie (tyle tylko co przetarłem palcem z "balistol'em" nie podkręcającą część gumki by łatwiej wchodziła do komory) a lufę czyść zwykłą szmateczką lub nawet chusteczką. Edited February 3, 2011 by Bojeq Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Jeżeli wkładasz zwykły szkielet v2 to po złożeniu usłyszysz niemiłe tarcie (w gb ofc). Trzeba go spiłować od góry na całej długości. Oczywiście ktoś zaraz powie że nie mam racji, bo niedawno pytałem się na forum, jak wypodkładkować dobrze zębatki, ale co mi tam...;) A ze swojej strony również mam pytanie o smar, Do łożysk, błękitny taki nadaje się(smaruje nim co wejdzie, od zębatek po zespół cylindra)? Jest to smar używany przez samochodziarzy, bo na taki aesgowy to mnie nie stać ;) I okno wyrzutnika łusek też nie będzie się otwierało, o ile w ogóle dasz radę to upchnąć po włożeniu gb, lub na odwrót :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts