Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kilka pytań początkujących

Recommended Posts

Witam

Jestem z kolegą zainteresowany ASG. Patrzymy na allegro jakieś tam karabinki, czytaliśmy trochę opinii i mamy już lekko

namieszne.

Zacznę od tego, że chcielibyśmy się upewnić, że broń sprężynowa strzela tylko jeden nabój na jedno przeładowanie, tzn. nie strzela ogniem ciągłym.

Kolejną rzeczą jest, to, że wyczytaliśmy tutaj w temacie podklejony, że nie opłaca się kupować elektrycznej broni poniżej 200zł. No, ale niestety nie mamy za bardzo tyle funduszy, aby na pierwszy raz kupować sobie karabiny czy pistolety za 400zł.

Chcielibyśmy coś czym da się strzelać do 180zł. Nie potrzebujemy precyzji co do centymetra, ale broni która dostrzeli na 20-25 metrów i poczujemy uderzenie. Głównie do wykorzystania na otwartym terenie lub w lesie.

Nigdy nie mieliśmy kontaktu z ASG, ale mamy małe doświadczenie z painballem.

I jeszcze kilka pytań:

1. http://allegro.pl/glock-26-p-698-od-cymy-klasyka-asg-solidny-hit-i1446243033.html

Czy to opłaca się kupić na początek?

2. http://allegro.pl/karabin-elektryczny-szturmowe-m4a1-ch-3081a-asg-i1442454724.html

Czy z tego na pewno nie da się normalnie, w rozumieniu początkujących, strzelać? Jak się by sprawdziło na otwartych przestrzeniach?

3. Czy może to było by lepsze: http://allegro.pl/jak-nowy-karabinek-mp5a5-cyma-i1448637459.html ?

4. Do czego porównywalna jest siła uderzenia kulką? Coś jak paintball?

No chyba, że poradzicie nam coś lepszego. Jeszcze raz przypomnę, że nie chodzi o maksymalną precyzje, a o broń na początek i tak aby się w miarę oswoić, a jednocześnie nie zrazić czy to ceną czy jakością.

Nic z tych rzeczy nie nadaję się na pierwszą replikę. Jedynie to: http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_028_a_tactical-792.html lub każda inna wersja cm 0.28. Różnica w odczuwaniu jest taka, że kulka od Paintballa jest większa i siła uderzenia jest mocniejsza.

EDIT

Tak replikę sprężynową trzeba ładować po każdym strzale. A tak na przyszłość tutaj jest pełno tematu co do pierwszych replik, więc wystarczyło poszukać, a nie pytać o coś co nie strzeli dalej niż 10m.

Edited by Didizip

Kurde, nie mogę uwierzyć, że trzeba 350 zł wydać, żeby coś porządnego kupić.

Dobra to może jednak coś ze sprężynowych? Da się z tym wygodnie biegać i strzelać, bo jak sobie pomyślę o przeładowywaniu za każdym strzałem to trochę wydaje mi się, że będzie ciężko i mniej dynamicznie.

Z czymś powyżej 150 nie ma szans zna uzbieranie ekipy wśród znajomych :/ Bo we 2 czy 3 to już byśmy musieli się podłączyć do kogoś.

Damianosky dobrze mówi. To jest drogie hobby, a im dalej w las, tym, zaraza, więcej drzew... :dry:

Jeżeli chcecie kupować sprężyny - moim zdaniem tylko i wyłącznie strzelby. To jest sprzęt wymyślony do przeładowywania przed każdym strzałem, więc można to robić stosunkowo szybko i wygodnie.

Jedno ale: z pompką, niestety, będzie Wam bardzo trudno ugrać coś przeciw ekipie uzbrojonej w elektryki. Do biegania w gronie znajomych wyposażonych w podobne wynalazki - świetna sprawa. Na (organizowane czasami tu i ówdzie) sprężyna party / shot & pistol party - niezastąpione. Przy grach ściśle CQB - dadzą radę. Ale w lesie przeciw elektrykom - tough cookies. Owszem, znam takich zdolnych, co pompką potrafią pogonić kota niejednemu graczowi z AEGiem - ale to są naprawdę rzadkie przypadki.

Tak jak mówi Errhile - strzelby sprężynowe są świetne na początek, jeśli nie ma się zbyt dużych funduszy. W grach leśnych są znacznie gorsze od elektryków, ale w dalszym ciągu pozwalają z nimi konkurować. Ja sam czasami idę na normalną strzelankę z pompką i wcale nie wracam niezadowolony - kilka fragów z reguły wpada, czasami nawet jakiś mały "rampage" ;).

Mało tego, taka "pompka" na początek dobra jest do lasu pod innym względem - mając świadomość, że masz mniejszy zasięg i siłę ognia od przeciwnika, zaczynasz zwracać uwagę na różne rzeczy bardziej niż jakbyś miał na początku elektryka. W grę zaczyna wchodzić ukształtowanie terenu, roślinność, elementy zaskoczenia.. Często brakuje tego niedzielnym graczom zaczynającym od elektryków. A jeśli zabawa Cię wciągnie i kupisz elektryka - to to całe doświadczenie się z pewnością przyda :).

Gdzie są te czasy, co nowym na początek zamiast mówić "nie stać Cię" - polecało się pompki? :)

LogaN - tam, gdzie pompki z tamtych lat ;) U mnie Kocur i Tuksiak potrafią Mossbergiem AGM'a doprowadzać przeciwników (w tym posiadaczy AEG'ów pierwszej klasy) do załamania :maniak_jezyk2: Ale teraz tego AGM'a już się nie dostanie... :maniak_smutny: A te nowe ze Zbrojowni nie wiem, ile są warte...

Dobra, to widzę, że niezłym rozwiązaniem będą strzelby. Jeszcze pytanko jak daleko leci kulka z takiej strzelby i jak się ma do niej celność?

No i najtańszym elektrykiem, którym da się strzelać jest CM.028? Może być każda wersja czy unikać S bo widziałem tu posty, które mówiły, że rozkładana kolba tam szybko się zużywa?

Nie polecane z serii 0.28 są wersje "s" i "b" czyli tactical ze składaną kolbą

A z shotgunem mało kto teraz lata, shoty miały popyt w tych czasach kiedy aeg nie był w zasięgu przeciętnego airsoftowca

Za rozsądną cenę powinieneś dostać używany elektryk, ale licz się wtedy z wymianą gumki hop up lub innych elementów które trzeba wymieniać

1. Nawet nie patrz na repliki odpustowe z allegro i nawet nie zaglądaj na tanie-militaria bo to syf nie airsoft.

2. Niestety ale jednak trzeba troche wydać, MP5 Cymy/JG/Galaxy albo CM.028 używane ok 200-300zł + mundur flectarn/dpm ok 30zl + byle jakie ale wytrzymałe okulary 20 zł