Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam, to znowu ja ;)

Mam długą emkę produkcji P&J. Wszystko metal. Replikę kupiłem dwa lata temu używaną od kumpla. Działała pięknie, do czasu...

Tyle z historii, czas na fakty;

Ostatnio pękł mi szkielet gb. Po otworzeniu gb okazało się że wszystko to totalna demolka. Uszczelki zuzyte, szczelność praktycznie zerowa, zębatki prawie wytarte, zero smaru.

Teraz czas na pytania, pytania, pytania...

Chce zrobić gruntowny remont tej repliki. Chodzi o wybebeszenie wszystkiego i wstawienie całkiem nowego gearboxa, okablowania i jeśli starczy kasy to precki.

Na wszystko mogę przeznaczyć max. 500zł.

Proszę o podanie linków do powyższych części. Przypominam że chodzi mi o kompletny gearbox w wersji drugiej. Ma dawać dobre osiągi i być niezawodny. Nie zależy mi na "pińcset" fps, mysle ze moc w granicach 400fps pozwoli mi na ładne osiągi i nie zrobi nikomu większej krzywdy np. w budynkach. Silnik posiadam. Okablowanie chce wymienić bo fabryczne bylo lutowane wiele razy i wygląda jakby pies je pogryzł, podejrzewam że podobnie przewodzi prąd. Jeśli starczy to chciałbym jakąś lufę precyzyjną, jednak o nie mniejszej średnicy niż 6.03 mm ponieważ gram głównie w lesie i trudno mi zachować replikę i amunicję w ciągłej czystosci, a na kulki i tak przeznaczam minimum.

Z góry dziękuje za pomoc.

Jako że pomocnych osób jest wbród na tym forum i nie mogę opędzić się od nich, zadam bardziej sprecyzowane pytanie;

Czy TEN gearbox do czegoś się nadaje? ;

http://www.airsoftxtreme.pl/product-pol-123-Kompletny-Gearbox-v-2.html

PS. do sklepu mam dwa kroki więc nie muszę zamawiać, wiem doskonale że akurat z zamawianiem są kłopoty ;)

Do czegoś ten gb się nadaje. Ale do czegoś więcej nie.

Poza tym, masz kable na przód (akurat w tym co podałeś) - a M16 ma baterię w kolbie (potrzebujesz wersji z kablami na tył).

Ja na Twoim miejscu rozkręciłbym GB na części pierwsze, wyczyścił i sprawdził co się do czegoś nadaje, a co nie.

Jeśli zębatki są całe, uszczelka nie pęknięta, to:

- Kupiłbym szkielet GB wzmocniony (ja posiadam Deep Fire, jednak różnie polecają tu na forum)

- Kupiłbym nową sprężynę (M120 lub M110)

- Wyczyściłbym zębatki (jeśli są zużyte, to wstawiłbym nowe. Bez szaleństw, myślę że SHS wystarczą)

- Wyczyściłbym oringa, tłok, cylinder, głowicę, dyszę.

- Uszczelniłbym całość

- Wyczyściłbym silnik (jeśli widzisz podczas jego pracy jakieś iskry w środku - wymaga czyszczenia komutator)

- Założyłbym nowe okablowanie (jeśli jest uszkodzone) oraz wyczyściłbym styki (z czarnego nalotu)

Po takich zabiegach myślę, że replika powinna strzelać jak nowa. Kwestia dobrego złożenia i rozpodkładkowania (oraz smarowania!). Potem może HU wymagać trochę czasu - nowa gumka, dystanser, uszczelnienie. W takiej konfiguracji spokojnie starczy Ci na preckę.

Pamiętaj, że to co ja napisałem jest wersją ekonomiczną. Oczywiście w tej cenie możesz pomontować nowe części dobrej jakości, ale nie wiem czy wtedy się zmieścisz w kwocie.

Edited by zb0oj

Nie lepiej kupić porządny szkielet? Np jg III/V g, lub nawet inny choćby jakiś markowy? koszta takiego nowego około stówki(jg), a jest naprawdę wytrzymały.

Zębatki również od jg xyz koszt takich używanchy w bdb stanie to około 40złotych.

Nie dałeś info o innych podzespołach takich jak tłok, kable, kostka stykowa, łożyska itp, ale to podejrzewam że jest ok.

Podsumowując kupiłbym:

Szkielet jg ok 100zł (używany dużo taniej czasami, bądź cały używany w tych okolicach cenowych)

Zębatki jg xyz ok 40-50zł

Jeżeli inne części się zużyły to:

Tłok żółty ca/ jg ze stalowymi zębami, lub nawet ten bez. ok 60zł

Uszczelki- w sklepie hydraulicznym cena 2zł?

Reszty myślę, że nie musisz wymieniać.

Wiem że pytałeś się o cały kompletny gb, ale kupienie tych części i oddanie ich nawet komuś kto się na tym zna (lub po prostu dać to wszystko takiemu magikowi i on dobierze) będzie lepsze, od kupienia jakiegoś ,randoma,

Tyle ode mnie.

• 2 weeks later...

Wszystko fajnie tylko tutaj pojawia sie problem; Kupuje oddzielnie części, każda z innego sklepu i wymieniam to, całość kosztuje mnie tyle co nowy gb tylko muszę tłuc się po warszawie i szukać jakiegoś serwisanta który mi to złoży, i oczywiście jemu też posmarować łapy. A tu już się robią bardzo duze koszty i kupa straconego czasu na tłuczeniu się godzinami po mieście (nie mam samochodu). I żadnej pewności czy nie pójdzie mi nagle część której nie wymieniłem.

Chodzi mi poprostu o gotowy gearbox który po kupnie wsadze w replikę i będe mógł ruszać na strzelankę.

Czyli lepiej wziaść DBoysa i wymienić łożyska na metal czy kupić SRC?

Nie myślałeś nad kupnem tych części tutaj na forum?

Np ja jakbym miał sprzedawać części, to byłbym w stanie Ci złożyć gotowego gb :) Nie miałbym tylko dokładnie tego co wymieniłem, a inne nie markowe zamienniki.

Myślę że dużo więcej osób posiada takie części :)

Znów odbiegłem od tematu, src jak na src moim zdaniem za bardzo się cenią.

Boyi jak ktoś wspomniał wyżej żadnej rewelacji nie robi.

Osobiście sam szukam gb od jg, nawet taki znalazłem (idealny to on nie był) za 70zł, ale nastąpiła pomyłka, i sprzedający pisząc z kimś na gg myślał że to ja :P

A sam nowy szkielet kosztuje coś koło tego.

Doradzałem ale poprostu SRC to dla mnie totalna nowosć, nagle pojawiło sie na taiwangun.com, opisy wskazuja ze to cos super, recenzji zero.

CHCE KUPIĆ NOWEGO GEARBOXA V.2, KOMPLETNEGO, DOBREGO I W MIARĘ TANIEGO, ORAZ OKABLOWANIE DO M16. UPRZEJMIE PROSZĘ O LINKI DO JAKIS GODNYCH POLECENIA GEARBOXÓW I OKABLOWANIA. CAŁOŚĆ NIE POWINNA PRZEKROCZYĆ 600ZŁ!!!

PYTAM DLA TEGO, ŻE NIE JESTEM ALFA I OMEGA, NA SKLEPACH WIDZE TYLKO KOMPLETNE GB V.2 FIRM SRC I DBOYS, NIGDY NIE MIALEM AKURAT OD TYCH DWOCH FIRM NIC W ŁAPACH WIĘC NIE WIEM KTORY GEARBOX BEDZIE DOBRZE CHODZIĆ I NIE ROZSYPIE SIE PO MIESIACU, A MOZE PRZEOCZYLEM JAKIS DOBRY GB W TEJ CENIE PROCZ DBOYS I SRC. DLATEGO PYTAM.

Moze teraz dotrze... -_-