Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Co w miejsce starego gearboxa?

Recommended Posts

A co te łożyska dają (nowe) wytrzymałość. kulturę pracy czy co?

Kultura pracy i to wyższa niż w przypadku łożysk ślizgowych. W zasadzie bez porównania. Polecam Ci te właśnie od SHS :)

To są najlepsze ŁOŻYSKA jakie kiedykolwiek miałem. Nie dość, że stosunkowo ciche, bardzo wytrzymałe to jeszcze tanie :)

Niech lepiej dołoży 10-15zł i kupi kulkowe niż ślizgowe.

Nie polecam łożysk kulkowych 6-7mm w większości rozpadają się po 3-4 miesiącach. Mają po prostu za małe kulki przy których nie można mówić o wytrzymałości. Wiem co mówie, miałem już 3 razy wymieniane łozyska.

Generalnie mógł bym polemizować, ale po co? :icon_razz2: Ale ja należę do tej mniejszości, bo z łożyskami nie mam żadnego problemu, a używam 7mm od prometheusa :icon_biggrin:

To jak wytłumaczysz że stockowe łożyska 6mm cymy trzymają bardzo długo?

W jakich replikach? Ja mam CM.036 i po ponad roku na łożyskach nie było żadnych śladów użytkowania :icon_biggrin:

Niektóre trzymają miesiąc niektóre kilka lat, może kwestia ich montażu?

Montaż ich jest prosty jak budowa cepa.

Pieknie sie czyta jak jeden laik drugiemu laikowi tlumaczy cos o czym nie ma zbytnio pojecia, a do tego tak nieskladnie ze nie wiadomo czy odnosi sie do posta wyzej czy 5 wyzej...

Lozyska kulkowe sa cichsze ale tez maja wewnatrzna inna srednice.

Zebatki ktore chodza dobrze (bez luzow) w lozyskach slizgowych (metalowych) moga byc za szerokie do kulkowych.

Trzeba wtedy szlifowac papierem sciernym oske - bo inaczej trzeba je wbijac na sile (a to powoduje zle podkladkowanie).

Wystarczy wymiana skorupy - jezeli nie planujesz zmiany sprezyny na mocniejsza niz m110 - zwykle plastikowe lozyska slizgowe wystarcza.

Ale oczywiscie wymiana na metalowe slizgowe - spowoduje ze nie bedziesz martwic sie o lozyska przez pare lat.

Lozyska kulkowe jak juz - to tylko 8 mm. Oczywiscie skorupa musi miec miejsca na tak duze lozyska.

Najprosciej jest kupic caly gearbox i wymienic - bo przelozenie wszystkiego do nowej skorupy i poskladanie nie jest wcale takie latwe.

Szlielety moga delikatnie roznic sie wymiarami, moze potem nie dzialac dobrze kostka stykowa od spustu. Moze byc problem z przerywaczem. Moze blokowac sie popychacz dyszy. Roznice bywa.

Zwykłe plastikowe łożyska PDI (ale były ostatnio dostępne tylko na 6mm dziurę) wytrzymują kilka lat pracując na sprężynach nawet 130 Guardera ;-). A są ciche, łatwe do dystansowania itp, itd ;-).

reszta jak Kocur napisał, szczególnie ze szkieletami trzeba uważać, bo potrafią się czasem nawet sporo różnić w wymiarach.

Łożyska kulkowe P&J 7mm (zewnętrznie niczym się nie różnią od SHS)- jakieś 60.000 kulek, jak nie więcej (3 lata) na M120. Nadal są w dobrym stanie. :happy:

Ogólnie, jeśli jesteś kimś, kto lubi dopieszczać giwerę i bawić się w różne pierdoły, dające przyrost 1fps, czy też 0.1 strzału na sekundę więcej to się nie zastanawiaj i bierz kulkowe. Ale jeśli chcesz by było to na zasadzie "kałasznikowa" (czyli, choć by nie wiadomo co się działo, to i tak działa), to bierz pierwsze lepsze metalowe ślizgi, żyj długo i szczęśliwie.

Mówię specjalnie pierwsze lepsze, bo wg mnie, nie ma różnicy pomiędzy np ślizgami np. systemy, a zwykłymi metalowymi cymowskimi. Bynajmniej serwisując giwerę, spotkałem się z tym, że ślizgi jakiejś świetnej firmy (koleś chyba koło 80-zł dał) były dziwnie poszczerbione i powodowały głośniejsza pracę.

Gearbox który posiadam ma oznaczenie "CM02". Widziałem gearbox z oznaczeniem "CM02B". Jakie są różnice w tych gearboxach? Czy idzie tanio, to znaczy za ile można dostać taki cały gearbox pochodzący z demontażu?