waliq Posted March 4, 2011 Report Share Posted March 4, 2011 Witam. Potrzebuje pomocy. Czytalem na forum ale kazdy pisze cos innego i nie potrafie wybrac trafnej odpowiedzi. Pakiet 8,4 1500 ni mh najlepiej ladowac pradem 1c tak wyczytalem. Z tego co zrozumialem na ladowarce imax b6 ustawiam ladowanie prad 1,5A reszta tryb auto. a jak rozladowac batke,jaki ustawic prad i ile moze to zajac czasu? Ladowalem pakiet 8,4 pradem 1a i trwalo to bardzo dlugo chyba ze 120min w pakiet wladowalo mi 9,6 i z obaw ze go rozwali wylaczylem ladowarke. Czy to jest normalne ze w pakiety wchodzi wiecej i mam zaufac ladowarce? Prosze o podanie konfiguracji ladowarki do tego typu pakietu i jakimi wartosciami ladowac i rozladowac. Dzieki z gory Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted March 4, 2011 Report Share Posted March 4, 2011 Nic Ci nie rozwali, 8,4 po naładowaniu ma ponad 10,5V napięcie. http://pdmrc.pl/dodatki/b6.pdf Instrukcja do imaxo i turningo podobnych. Już prościej się nie da objaśnić. Quote Link to post Share on other sites
waliq Posted March 4, 2011 Author Report Share Posted March 4, 2011 Dzieki wielkie. Juz mnie olsnilo :P Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted March 5, 2011 Report Share Posted March 5, 2011 Półtora ampera dla batki NiMh to jednak sporo. Jak na ogniwach wysokoproądowych, to ok, ale wydaje mi się, że zwykłej bardziej posłużyłoby 0.5A. Pozdrawiam, Laokoon Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted March 5, 2011 Report Share Posted March 5, 2011 tak jak Laokoon. prąd 1c dla ni-mh to jedt maymalny. Ogólnie to powinno się ładować taki pakiet prądem 0,25c. Nie będzie i się tak grzał (o ile się grzał) i dokładniej ci go naładuje niż przy 1c Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Skoro bateria ma 1500mAh czyli 1,5Ah czyli 1/10C to jest 150mA . Więc rozsądnie jest ustawić ładowarkę na 0,1 lub 0,2 A. W pełni zaufaj ładowarce i pozwól jej skończyć proces ładowania. Możesz ustawić ograniczenia maxymalnego czasu i pojemności ładowania. Wtedy już na 100% nic się nie stanie pakietowi. Prąd rozładowania jeśli Ci się nie spieszy ustaw dość mały: 0,5A do 1A...i też daj normalnie skończyć proces. Będzie to trwało zależnie od tego ile jeszcze energi pozostało w pakietach. Pamiętej ,żeby nie rozładowywać bateri Ni-Mh częściej niż raz na 5 ładowań. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts