osiolek14 Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 Witam Mam pytanie: Czy można ładować baterie 9.6v 1500mAh( http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_ladowarki_akumulatory_9_6v/akumulator_ni-mh_9_6v_1500mah_typ_mini_firefox-846.html ) ładowarką o parametrach output: DC 8,4v 250mA? Quote Link to post Share on other sites
burbi13 Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 Osobiście proponuje zakupić ładowarkę mikroprocesorową ;) Quote Link to post Share on other sites
zajaszcze Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 (edited) WitamMam pytanie: Czy można ładować baterie 9.6v 1500mAh( http://www.taiwangun...irefox-846.html ) ładowarką o parametrach output: DC 8,4v 250mA? nie można...! Osobiście proponuje zakupić ładowarkę mikroprocesorową ;) Po co ładowarka mikroprocesorowa do batki 1500? ja taką baterie ładuje wolno ładowarką. Ładowanie trwa tylko 8h. Akurat żeby zostawić na noc i rano zabrać na manewry. Natomiast swojego FF 4ooo mHa niestety już mikroprocesorem muszę ładować. Edited March 9, 2011 by zajaszcze Quote Link to post Share on other sites
osiolek14 Posted March 9, 2011 Author Report Share Posted March 9, 2011 (edited) A co się stanie jeśli podepne batke do tej ładowarki?? Edited March 9, 2011 by osiolek14 Quote Link to post Share on other sites
zajaszcze Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 Ogólnie osobiście tego nie próbowałem i nie spróbuję. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 up@ więc się nie udzielaj jak nie wiesz. Ogólnie jak to zrobisz to będzie ci ładować, ale nie naładuje ci do końca albo przeładuje. Dokładniej chodzi oto, że przy zbyt małym napięciu wejdzie ci za duło mAh. Jak obliczysz ile ma wejść i odłączysz w odpowiednim czasie to będzie niedoładowana z powodu napięcia. Jeśli zostawisz ją na dłużej to przeładujesz Quote Link to post Share on other sites
osiolek14 Posted March 10, 2011 Author Report Share Posted March 10, 2011 A mógłby ktoś policzyć ile ładować tą ładowarką bo mój nauczyciel od fizyki/techniki stwierdził że 8 razy dłużej niż baterie 8,4v Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted March 12, 2011 Report Share Posted March 12, 2011 Nie naładujesz to ładowarką swojej baterii do końca. Po prostu ma za niskie napięcie. a KAŻDĄ baterię ,nawet najtańszą ,warto ładować ładowarką procesorową ,aby jak najdłużej się nią cieszyć ,a w skrajnych wypadkach uniknąć pożaru. Quote Link to post Share on other sites
osiolek14 Posted March 12, 2011 Author Report Share Posted March 12, 2011 Ok rozumiem, że mój nauczyciel to idiota ;] Dzięki za info Zamykam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts